Tambra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tambra
Mahasher.JPG
Tor putitora
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Teleostomi
Superordho: Ostariophysi
Ordho: Cypriniformes
Subordho: Cyprinoidei
Famili: Cyprinidae
Subfamili: Cyprininae
Génus:
  • Tor Gray, 1834[1]
  • Neolissochilus Rainboth, 1985[2]
Spesies

Delengen teks.

Iwak Tambra  (Tor spp., syn. Labeobarbus, suku Cyprinidae; uga kanggo iwak saka génus  Neolissochilus) ya iku iwak banyu tawa kang asalé saka Indo-Ostrali lan anak bawana India. Jeneng liya iwak iki kaya ta  Kancra (Sundha), Sapan (Kalimantan)[3], Ihan Batak utawa Curong (basa Toba)[4], Mahseer utawa Kelah (Malaysia). Uga dijenengi "semah" tumrapé wong Sumatra sisih tengah munggah ing sisih kidul.

Iwak tambra isih raket karo iwak mas kang lumrah dibudidaya  kanggo bahan pangan ing Indonésia lan Malaysia, kaya ta Tor douronesis (tambra biyasa utawa kancra bodas), T. tambra (tambra), T. tambroides (tambra), lan T. soro (kancra)[5]. Iwak tambra bisa nganti samèter dawané[6], déné kang umum tinemu lan ana ing pasaran racaké 30 cm.

Habitat lan sebaran[besut | besut sumber]

Iki iwak urip ing kali-kali kang mili banter ing gunung-gunung lan cacahé muwatiri bakal tumuju cures amarga akèh kang dicekel. Tengerané saka arang tinemu lan manawa tinemu ukurané uga saya cilik lan sebarané sethithik. 

Spésies tambra biyasa (Tor douronesis) lan kancra (Tor soro) tinemu urip mapan ing blumbang, sawah, lan kali-kali ing Jawa Kulon. Amarga langka, wong Sundha nganggep iwak iki suci utawa kramat lan minangka "iwak déwa"; kang banjur kanthi cara adat nyegah iwak iki dipatèni utawa dipangan. Iki iwak bisa ditemokaké ing padusan ing laladan Gunung Ceremai; kalebu Cibulan, Cigugur, Pasawahan, Linggajati, lan Darmaloka ing Kabupatèn Kuningan.[7][8]

Spésies[besut | besut sumber]

Génus Tor[besut | besut sumber]

tambra
tambra
Tor khudree
Tor tor

Génus Tor, kalebu:[9]

  • Tor ater Roberts, 1999
  • Tor barakae Arunkumar & Basudha, 2003
  • Tor douronensis Valenciennes, 1842
  • Tor hemispinus Chen & Chu, 1985
  • Tor kulkarnii Menon, 1992
  • Tor khudree Sykes, 1839
  • Tor laterivittatus Zhou & Cui, 1996
  • Tor macrolepis Heckel, 1838, 
  • Tor malabaricus Jerdon, 1849, 
  • Tor mosal (Hamilton, 1822)
  • Tor polylepis Zhou & Cui, 1996
  • Tor progeneius McClelland, 1839,
  • Tor putitora (Hamilton, 1822), 
  • Tor remadevii Madhusoodana Kurup & Radhakrishnan, 2011
  • Tor sinensis Wu, 1977, Mahseer China
  • Tor tambra Valenciennes, 1842
  • Tor tambroides Bleeker, 1854;
  • Tor tor (Hamilton, 1822),
  • Tor yingjiangensis Chen & Yang, 2004
  • Tor yunnanensis (Wang, Zhuang & Gao, 1982)
  • Tor (Naziritor) zhobensis Mirza, 1967, Mahseer Balochi

Génus Neolissochilus[besut | besut sumber]

Génus Neolissochilus kalebu:[10]

  • Neolissochilus baoshanensis (Chen & Yang, 1999)
  • Neolissochilus benasi (Pellegrin & Chevey, 1936)
  • Neolissochilus blanci (Pellegrin & Fang, 1940)
  • Neolissochilus blythii (Dina, 1870)
  • Neolissochilus compressus (Dina, 1870)
  • Neolissochilus dukai (Dina, 1878)
  • Neolissochilus hendersoni (Herre, 1940)
  • Neolissochilus heterostomus (Chen & Yang, 1999)
  • Neolissochilus hexagonolepsis (McClelland, 1839), Mahseer coklat
  • Neolissochilus hexastichus (McClelland, 1839), Mahseer coklat
  • Neolissochilus longipinnis (Weber & de Langkawi, 1916); pijen
  • Neolissochilus namlenensis (Nguyen & Doan, 1969)
  • Neolissochilus nigrovittatus (Boulenger, 1893)
  • Neolissochilus paucisquamatus (Smith, 1945)
  • Neolissochilus qiaojiensis (Wu, 1977)
  • Neolissochilus soro (Valenciennes, 1842); kancera.
  • Neolissochilus soroides (Duncker, 1904)
  • Neolissochilus spinulosus (McClelland, 1845)
  • Neolissochilus stevensonii (Dina, 1870)
  • Neolissochilus stracheyi (Dina, 1871)
  • Neolissochilus subterraneus Vidthayanon & Kottelat, 2003
  • Neolissochilus sumatranus (Weber & de Langkawi, 1916)
  • Neolissochilus thienemanni (Ahl, 1933); iwak batak
  • Neolissochilus tweediei (Herre & Myers, 1937)
  • Neolissochilus vittatus (Smith, 1945)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1.  Austria 1834. Illustrations of Indian zoology; chiefly selected from the collection of Major-General Hardwicke. Vol. 2: Pl.96 fig.1. London: Parbury, Allen and Co. (1832–1835)
  2.  Austria 1985. "Neolissochilus, a new génus of South Asian cyprinid fishes". Beaufortia, 35(3): 25–35.
  3. Haryono. 2006. "Aspek biologi ikan tambra (Tor tambroides Blkr.) yang eksotik dan langka sebagai dhasar domestikasi". Biodiversitas 7: 195-8.
  4. Ikan Batak di Mual Sirambe. #Komentar @ blog Tanobatak, edisi 5-2-2008.
  5. Weber, M. & L.F. Beaufort. 1916. The Fishes of the Indo-Australian Archipelago. III, Ostariophysi: Cyprinoidea, Apodes, Synbranchi. Leiden: E.J. Brill Ltd.
  6. Ikan Raksasa Ditemukan di Klawing. Radar Semarang. Edisi 27-01-2009. Diakses 4-5-2009.
  7. ""Ikan Déwa" dari Ciremai" (ing basa Indonesia). Kompas.com. January 28, 2014. Dijupuk February 6, 2014. 
  8. "LIPI Lakukan Penelitian Mengenai Ikan Déwa Ceremai" (ing basa Indonesian). Ikan Déwa. Dijupuk February 6, 2014. 
  9. Cithakan:FishBase génus
  10. Cithakan:FishBase génus