Téngguli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tengguli
Konnamaram.JPG
Tengguli sedang berbunga
Ora kaèvaluasi (IUCN 3.1)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Subklas: Rosidae
Unranked: EuRosidae I
Ordho: Fabales
Famili: Fabaceae
Subfamili: Caesalpinioideae
Tribe: Cassieae
Subtribe: Cassiinae
Génus: Cassia
Spésies: C. fistula
Jeneng binomial
Cassia fistula
L., 1753[1]
Sinonim
  • Bactyrilobium fistula Willd.
  • Cassia bonplandiana DC.
  • Cassia excelsa Kunth
  • Cassia fistuloides Collad.
  • Cassia rhombifolia Roxb
  • Cathartocarpus fistula Pers.

Sumber: The Plant List[2].

Kembang Téngguli

Téngguli (Cassia fistula) ya iku wit taunan saka kulawarga Leguminosae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 15 mèter. Galihé silindris lan wernané klawu rada soklat. Godhongé majemuk werna ijo tuwa. Kembangé werna kuning lan gandané arum . Wohé ijo kekuningan lan dadi iréng sakwisé mateng. Wijiné pipih werna soklat.

Biologi lan Ékologi[besut | besut sumber]

Wit Téngguli ing alas

Téngguli ngembang nalika mangsa katiga lan gogrok nalika wiwit mangsa rendheng. Wohé mateng ing pungkasan mangsa rendheng. Bisa tuwuh mawa stèk galih. Wit iki tuwuh 400 méter ing sadhuwuring segara lan akèh ditemoni ing alas kabuka. Ing indonésia ditemoni ing Jawa Wétan lan Nusa kidul wetan.[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Kembang Tengguli

Ing jawa, Téngguli ditandur mawa tetuwuhan hias.[4] Kayu bisa kanggo tumbak, gerobak lan piranti tani. Godhongé bisa kanggo pupuk ijo.[5]

Referènsi[besut | besut sumber]

  1.  Austria. 1753. Caroli Linnaei ... Species plantarum :exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, ... Tomus I:377. Holmiae :Impensis Laurentii Salvii, 1753.
  2. The Plant List: Cassia fistula L.
  3. Partomihardjo, Tukirin dkk (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama dengan Yayasan Obor Indonesia. p. 89. ISBN 978-979-799-804-2.
  4. "Cabi.org".
  5. "Goldet Tree".