Tumbak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Tumbak lan lading kang ditemokaké ing Taman Nasional Mesa Verde, Amérika Sarékat.

Tumbak utawa lembing ya iku pusaka utawa gaman kang akèh tinemu ing tlatah donya karana peradaban mangsa, utamané amarga saka panggawéné kang luwih gampang. Tumbak uga kagolong pusaka kanggo ajag utawa perang, pérangané kabagi dadi rong pérangan ya iku watang kang ndhuwèni mupangat kanggo cekelan lan mata utawa endhas tumbak kang lancip. Bebarengan karo piranti kampak, tumbak iku minangka piranti (perkakas) kang digawé manungsa miturut mangsa lan tuwuhing pradaban. Mata tumbak lan kampak kang asal usulé arupa balung utawa watu banjur diganti karo waja utawa logam kang luwih becik lan kuwat.

Jeneng tumbak/lembing kang ora diuncalaké[sunting | besut sumber]

Tuladha dhaptar jeneng-jeneng tumbak) ing panjuru donya:

Tumbak/Lembing bisa diuncalaké[sunting | besut sumber]

Tumbak/lembing kang diucalaké (lempar) ya iku ndhuwèni wujud padha karo tumbak kang ora diuncalaké, sing béda mung babagan pigunané. Amarga saka iku lembing (tumbak kang diuncalaké), bisa luwih ènthèng tinimbang kang ora diucalaké. Ing Mangsa kang pakembang iki ana ulah raga donya kang migunakake lembing utawa tumbak ya iku jenengé ing basa Indonésia lempar lembing (javelin throwing).

Jeneng-jeneng Tumbak/Lembing kang diuncalaké[sunting | besut sumber]

Thulada jeneng-jeneng tumbak kang bisa diuncalaké ing panggunané :

  • Angon
  • Assegai
  • Ballam
  • Bandang
  • Bhala
  • Bilari
  • Budiak
  • Cateia
  • Chimbane
  • Contus
  • Do-War
  • Egchos
  • Enhero
  • Fal-feg
  • Falarica
  • Framea
  • Gravo
  • Golo
  • Granggang
  • Hak
  • Harpun
  • Hinyan
  • Hoko
  • Huata
  • Irpull
  • Ja-Mandehi
  • Jaculum
  • Jarid
  • Lembing
  • Jiboru
  • Kasita
  • Kamayari
  • Kan-Shoka
  • Kannai
  • Kapun
  • Kiero
  • Kikuki
  • Koveh
  • Koy-yung
  • Koyuan
  • Kujolio
  • Kuyan
  • Laange
  • Lance-Ague
  • Lama-pe
  • Mandehi liguje
  • Mahee
  • Makrigga
  • Makura Yari
  • Mkukt
  • Mongile
  • Mongoli
  • Mu-Rongal
  • Nage-Yari
  • Nandum
  • Nerau
  • Paralyser
  • Patisthanaya
  • Pelta
  • Pill
  • Pillara
  • Pilum
  • Plumbatae
  • Sang
  • Sangkoh
  • Sanokat
  • Saunion
  • Shail
  • Shanen kopaton
  • Siligis
  • Tombak pendek (atau tombak biasa)
  • Simbilan
  • Sinan
  • Sligi
  • Soliferrum
  • Spiculum
  • Su Yari
  • Sudanese lance
  • Tahr Ruan
  • Tao
  • Tawok
  • Telempang
  • Tepoztopilli
  • Te yari
  • Tirrer
  • Tjunkuletti
  • Tombak
  • Tschehouta
  • Tumpuling
  • Wainian
  • Wallunka
  • Wi-Valli
  • Zagaye

Referensi[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tumbak&oldid=966991"