Tumbak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tumbak utawa lembing ya iku pusaka utawa gaman kang akèh tinemu ing tlatah donya amarga peradaban mangsa, mligi amarga saka panggawéné kang luwih gampang. Tumbak uga kagolong pusaka kanggo ajag utawa perang, pérangané kapérang dadi rong pérangan ya iku watang kang duwé mupangat kanggo cekelan lan mata utawa endhas tumbak kang lancip. Bebarengan karo piranti kampak, tumbak iku minangka piranti (perkakas) kang digawé manungsa miturut mangsa lan tuwuhing pradaban. Mata tumbak lan kampak kang asal usulé wujud balung utawa watu banjur diganti karo waja utawa logam kang luwih becik lan kuwat.

Jeneng tumbak/lembing kang ora diuncalaké[besut | besut sumber]

Tuladha pratélan jeneng-jeneng tumbak) ing panjuru donya:

Tumbak/Lembing bisa diuncalaké[besut | besut sumber]

Tumbak/lembing kang diucalaké (lempar) ya iku duwé wujud padha karo tumbak kang ora diuncalaké, kang béda mung babagan pigunané. Amarga saka iku lembing (tumbak kang diuncalaké), bisa luwih ènthèng tinimbang kang ora diucalaké. Ing Mangsa kang pakembang iki ana ulah raga donya kang migunakaké lembing utawa tumbak ya iku jenengé ing basa Indonésia lempar lembing (javelin throwing).

Jeneng-jeneng Tumbak/Lembing kang diuncalaké[besut | besut sumber]

Thulada jeneng-jeneng tumbak kang bisa diuncalaké ing panggunané :

  • Angon
  • Assegai
  • Ballam
  • Bandang
  • Bhala
  • Bilari
  • Budiak
  • Cateia
  • Chimbane
  • Contus
  • Do-War
  • Egchos
  • Enhero
  • Fal-feg
  • Falarica
  • Framea
  • Gravo
  • Golo
  • Granggang
  • Hak
  • Harpun
  • Hinyan
  • Hoko
  • Huata
  • Irpull
  • Ja-Mandehi
  • Jaculum
  • Jarid
  • Lembing
  • Jiboru
  • Kasita
  • Kamayari
  • Kan-Shoka
  • Kannai
  • Kapun
  • Kiero
  • Kikuki
  • Koveh
  • Koy-yung
  • Koyuan
  • Kujolio
  • Kuyan
  • Laange
  • Lance-Ague
  • Lama-pe
  • Mandehi liguje
  • Mahee
  • Makrigga
  • Makura Yari
  • Mkukt
  • Mongile
  • Mongoli
  • Mu-Rongal
  • Nage-Yari
  • Nandum
  • Nerau
  • Paralyser
  • Patisthanaya
  • Pelta
  • Pill
  • Pillara
  • Pilum
  • Plumbatae
  • Sang
  • Sangkoh
  • Sanokat
  • Saunion
  • Shail
  • Shanen kopaton
  • Siligis
  • Tombak pendek (atau tombak biyasa)
  • Simbilan
  • Sinan
  • Sligi
  • Soliferrum
  • Spiculum
  • Su Yari
  • Sudanese lance
  • Tahr Ruan
  • Tao
  • Tawok
  • Telempang
  • Tepoztopilli
  • Te yari
  • Tirrer
  • Tjunkuletti
  • Tombak
  • Tschehouta
  • Tumpuling
  • Wainian
  • Wallunka
  • Wi-Valli
  • Zagaye

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]