Kematengan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wit buah blackberry ing macem-macem tingkat ripeness: durung mateng (ijo), mateng (ireng)

Kematangan, ing biologi, minangka kahanan morfologis lan fisiologis tartamtu ing woh sing ngidini bisa dipangan utawa siap nindakaké fungsi reproduksi . Tembung "kadewasan" uga tegesé nggayuh kahanan sing wis diwasa, sing siyap kanggo ngasilaké utawa nindakaké fungsi fisiologis kanthi lengkap. Ing jagad kuliner / kuliner, kadewasan tegesé kahanan sajian siap dikonsumsi sawise ngliwati proses pangolahan tartamtu. Tembung "peran" utawa "mateng" nuduhaké proses, dene tembung "mateng" lan "diwasa" nuduhaké sipat (adjektif).

Morfologi umum woh bisa dideleng saka warna, atose, rasa (isi kimia), lan aroma.

Werna buah sing enak biasané ora ijo nanging kuning, abang, utawa ungu. Iki kedadeyan amarga ing permukaan woh ana overhaul (degradasi) klorofil lan nambah pembentukan pigmen tanduran liyané saka senyawa fenol (umpamané abang lan wungu saka anthocyanin ) lan klompok isoprenoid (kaya ta jeruk saka karotenoid, abang-oranye saka lycopene, lan kuning saka xantin ).

Woh-wohan garing ing umum manéh ora angel nanging rada empuk. Pelembut ana amarga nyuda tekanan turgor ing tembok sel amarga infeksi celengan pectin ing tembok sel matriks ( parenchyma ) woh utawa bagean sing dikonsumsi.

Keasaman buah sing asat biasané suda amarga overhaul saka macem-macem polysaccharides lan asam organik, diganti dening akumulasi mono- lan oligosakarida ing parenchyma buah. Mula, akéh woh-wohan sing mateng sing duwe rasa manis.

Woh garing uga bisa diiringi gondha khas lan bisa dadi titikan kanggo nemtokaké tingkat kadewasaan buah. Gondha kasebut minangka penyebar kewan panyerbuk (kaya kembang, sing ngeculaké aroma minangka pollinator kewan panyerbuk). Gondha sing khas asale saka mbebasaké macem-macem senyawa aromatik, biasané asil saka senyawa fenolik utawa isoprenoid.

Deleng uga[besut | besut sumber]