Ssireum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ssireum
Hangul 씨름
Hanja 種競
Alihaksara sing Disampurnakaké ssireum
McCune–Reischauer ssirŭm

Ssireum inggih punika jinising ulah raga gulat tradisional saking nagara Korea.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ssireum punika ulah raga paling tua ing Korea ingkang sampun dipunwahyakaken saking zaman prasejarah.[1] Ing jaman rumiyin, masarakat Korea njagi awakipun piyambak saking anceman mungsuh kanthi cara nyinau ngèlmu bela diri. Ssireum kawiwitan saking gerakan-gerakan mencengkeram mawi tangan lajeng sansaya dangu gerakan ingkang énggal dipundamel. Nalika zaman Tiga Kerajaan, ssireum dipunlampahi kanggé kompetisi lan tujuan militer. Lukisan ssireum kagambar wonten ing Situs Makam Goguryeo (37 SM-660 M) ingkang dipunparingi nama Gakjeochong (角抵塚). Bukti sinerat paling wiwitan punika nyebataken andharan babagan ssireum inggih punika teks Cina saking Kitab Hou Han ingkang nyerataken pagesangan masarakat Korea nalika jaman rumiyin. Ulah raga ssireum lajeng nyebar kanthi rikat nalika masa Dinasti Joseon (1394-1910). Kala punika, kompetisi-kompetisi ssireum dipunwontenaken kanthi gumyak nalika dinten-dinten ageng lan festival-festival ageng ing mangsa panas lan mangsa gugur. Para jawara padatanipun pikantuk bebungah kados sapi utawi asiling tetanèn.

Étimologi[besut | besut sumber]

Adhedhasar cathetan lan teks sajarah, nalika jaman rumiyin ssireum dipunsebat kanthi kathah istilah kadosta gakjeo, gakhui, gakryeok, gakgi, chihui, sangbak lan jaenggyo ingkang ngandharaken manéka pangembangan teknik-teknik ssireum. Tembung "gak" (角) punika asalipun saking aksara Cina kanthu teges satunggaling gelut ingkang dipunlampahi déning kalih kéwan kados sapi kanggé nedahaken kuwating fisik. Tiyang Cina kuno ugi nyebat teknik gulat ala Korea kanthi istilah Goguryeo-gi (高句麗技). Istilah "ssireum" wiwit dipunginakaken saking taun 1920-an.

Kompetisi[besut | besut sumber]

Kompetisi ssireum dipuntandhingaken wonten ing bunderan kanthi diameter kirang langkung 7 meter ingkang dipunparingi watesan awujud gundhukan pasir. Ingkang kaping pisan kalih pegulat kasebut sami mencengkeram sabuk pinggang (satba) kagungan mungsuhipun kanthi posisi berlutut, posisi punika dipunparingi nama baro japki. Bibar wonten aba-aba, lajeng kalih pegulat kasebut wiwit jumeneng lan sami gelut supados damel mungsuhipun dhawah, Ingkang dados jawara punika ingkang saged damel dhawah mungsuh dhateng lemah menawi ingkang kenging punika bagéyan awak ingkang langkung inggil tinimbang dengkul.[2] Menangipun pegulat punika dipunbiji saking kaping 3 dhahwahipun mungsuh ingkang dipunwastani paling sae. Sapunika ugi wonten kompetisi ssireum kanggé tiyang èstri ingkang dipuntandhingaken kanthi paugeran ingkang sami kalihan tetandhingan ssireum jaler namung bédanipun punika busana ingkang dipunagem.

Wonten 4 kelas ingkang padatanipun dipuntandhingaken inggih punika antawisipun : kelas wulu (Taebaek), kelas ènthèng (Geumgang), kelas ènthèng utama (Halla) lan kelas abot (Baekdu). Nama kelas-kelas punika dipunpendhet saking nama 4 pucuk gunung ingkang wonten ing Korea. Nalika jaman rumiyin, para pegulat namung ngagem kathok dawa tradisional ingkang gadhah gulungan kandhel ingkang ginanipun kanggé cekelan nalika tandhing. Minangka gantosipun kathok tradisional punika satba, sabuk ingkang dipunginakaken wonten ing pinggang. Satba wiwit dipunagem saking taun 1950-an lan kathok tradisional boten dipunagem malih. Sapunika ulah raga ssireum dipunwastani kathah tiyang prospekipun boten saé kados taekwondo utawi hapkido ingkang sampun dipuntampi ing luar negeri. Liga profesional ssireum kirang dipunremeni lan kathah pegulat ingkang pindhah dhateng ulah raga sanès. Sapunika organisasi ingkang ngurus ssireum ing Korea inggih punika Korea Ssireum Organization.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (Koréa) General information about Ssireum at Yahoo Korea Encyclopedia
  2. ^ What is Ssireum? Korean Ssireum Research Institute.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ssireum&oldid=1050865"