Sogok untu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tusuk gigi dari kayu

Sogok Untu ya iku kayu utawa plastik cilik sing wujudé arep kaya biting sing minangka ngresiki sisa-sisa panganan sing nyelip ana ing sela-salané untu.[1] Sogok untu racaké duwé siji utawa loro pucuk sing lancip kanggo nyukil panganan sing isih kèri ing sela-selaning untu.[1]

Asal-usule Sogok Untu[besut | besut sumber]

Anané sogok untu iku wis suwé banget éwonan taun kapungkur, manawa bisa dadi piranti ngresiki untu sing tuwa dhéwé.[1] Sadurungé sikat untuk digawé, anggoné ngresiki untu, wong-wong nggunakaké kayu cilik sing bisa ndadèkaké untu resik.[1] Sogok untu sing nggawéné saka perunggu wis tau tinemu ing antarané perkakas-perkakas sing katut dipendhem ing jero kuburan-kuburan pra-sajarah ing Italia Utara lan Alpen Timur.[1] Sogok untu uga dingertèni ing Mesopotamia.[1]

Ana conto-conto sogok untu sing apik lan artistik saka pérak ing jaman kuna, utawa saka kayu mastis sing racaké dianggo karo bangsa Romawi.[1]

Rikala abad kaping 17, sogok untu dianggep barang mewah nganti dipadha-padhakake karo perhiasan permata.[1] Wong-wong jaman semono nggawe sogok untu saka emas banjur dihiasi karo watu-watu akik.[1]

Saiki, amarga ngèlmu kadhokteran gigi wis maju, pangganggonan sogok untu rada ora diéntuki, mula piranti-piranti liyané kaya benang untu lan sikat untu luwih disenengi.[1] Nanging amarga ana terobosan mutakhir ing tèknologi rasa, sogok untu tetep disenengi wong akèh.[1]

Praja Maine ing Amérika Sarékat dadi produsen paling gédhé kanggo sogok untu.[1] Ing Koréa Kidul, kanggo ngoyak-ngoyak rakyaté supaya bisa ngajeni lingkungan, ana perusahaan nggawé sogok untu sing bisa dipangan. Sogok untu iki digawé saka tela, ketok bening lan empuk yèn kena banyu panas.[1]

Bebayane nggunakake sogok untu[besut | besut sumber]

Sogok untu ya iku barang sing kerep digoléki, mliginé sawisé mangan panganan sing akèh seraté kaya jangan-jangan lan daging.[2] Malah ora sithik wong sing ora bisa urip tanpa sogok untu, mula dhèwèkè mesthi nyiapaké sogok untu ing tasé.[2] Padahal, yèn kerep-kerep nggunakaké sogok untu lan ora resik bisa mbebayani.[2] Nggunakaké sogok untu sing ora trep bisa natoni jaringan lunak ing sekitaré untu, banjur bisa ndadèkaké keradangan ing jaringan lunak mukosa rongga mulut.[2] Saliyané iku sogok untu bisa ndadèkaké untu tambah benggang amarga diameter sogok untu lumayan gedhé.[2] Iritasi lan trauma terus-terusan bisa ndadèkaké benjolan ing gingiva utawa gusi sing kerep diarani epulis.[2]

Epulis amarga nggunakake sogok untu kerep-kerep lan ora steril iku diarani Epulis Fibromatosa.[2] Epulis iki awujud benjolan lan duwé tangkai, empuk, wernane pucet, ora gampang metu getihe, lan ora lara.[2] Penanganané ya iku eksisi utawa diketok lan di kuretage utawa kuret jaringan lunak.[2] Kumaté penyaki iki yèn pakulinan nganggo sogok untu sig kereb banget lan ora steril tetep dilakoni.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Sejarah tusuk gigi (dipunundhuh tanggal 30 Agustus 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j Bahaya Tusuk Gigi (dipunundhuh tanggal 3 September 2012)