Skala H0

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sawijining sepur langsir 44-ton gawéan Bachmann ing skala H0 mawa potlot minangka bahan prabandhingan

Sajeroning sepur modèl skala H0 iku jenengé skala kang ngwakili skala 1:87. Dadi ambané ril sepur iku ing amba ril iku dadi 16,5 mm. Dadi ukuran iki nglambangaké amba ril baku 1.435 mm. Ing nagara-nagara abasa Inggris, skala H0 diarani HO.

Skala H0 iku skala kang populèr dhéwé saindhenging donya. Skala iki paling populèr ing Amérika Lor lan Éropah.

Sangkaning skala H0[besut | besut sumber]

HO scale steam locomotives at the N&W RR museum in Crewe, Virginia.

Jeneng HO iku asalé dijupuk saka fakta manawa skala 1:87 iku kurang luwih separoné skala 0, ya iku skala kang cilik dhéwé ing urutan skala Märklin kang ditepungake sakiwatengené taun 1900: skala 0, 1, 2, 3. Ing nagara-nagara abasa Inggris skala iki diarani HO utawa pocapané [ˈeɪtʃ oʊ]. Nanging ing Jerman skala iki diarani H0 lan pocapané halb null utawa 'ha o'.

Babad ing skala H0[besut | besut sumber]

Sawisé Perang Donya I ana sawatara upaya kanggo nepungaké sepur modèl kang ukurané luwih cilik tinimbang skala 0 lan luwih trep manawa nggawé layout sajeroning omah lan luwih murah manawa diprodhuksi. Kanggo skala anyar iki, amba ril 16,5 mm dirancang lan skala modèl 1:87 dipilih. Wis awal ing taun 1992, Firma Bing ing Nürnberg, Jerman wis nawakaké "sepur dhuwur méja" kanggo sawatara taun. Sepuré iki rilé ana ing undhakan kang satengahé diwènèhi balas mawa ukuran amba 16,5 mm lan ditrangaké minangka 00 utawa H0 kala iku. Lokomotifé sepur awalé nganggo mesin pir nanging wiwit taun 1924 wis diobahaké mawa tenaga listrik. Produsèn yasan aksèsori kaya ta Kibri uga wis masaraké yasan ing skala kang padha.

Pranala njaba[besut | besut sumber]