Skala N

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Amba ril sepur ing skala N ana 9 mm

Skala N iku sawijining skala sepur modèl. Ukuran ril standar sing ambané 1435 mm, ing skala iki dadi 9 mm. Ukuran skalané ana 1:160. Skala N iku papané antara skala TT (1:120) lan skala Z (1:220). Aksara N ing skala iki, ya iku cekakan saka tembung nine ing basa Inggris utawa neun ing basa Jerman sing tegesé 'sanga'. Tembung sanga iki ya ngrujuk marang ukuran 9 mm. Sepur modèl ing skala iki kurang luwih gedhéné separo saka modèl ing skala H0 (1:87).

Segi positif skala N iku, wong-wong sing nduwé hobi iki bisa nggawé rancangan tata susun ril (layout) sing mbutuhaké papan luwih sithik tinimbang ing skala H0 utawa nggawé jalur sepur sing luwuh dawa utawa nganggo dèrètan gerbong luwih dawa. Ambané kurang luwih 25% saka ambané layout ing skala H0.

Sanadyan skala N iku cilik, isih ana skala sing ukurané luwih cilik lan uga didol. Skala iki ya iku skala Z (1:220) sing wis ditulis ing dhuwur. Banjur uga ana skala TT manèh sing luwih cilik sing ukurané 1:450.

Babad ing skala N[besut | besut sumber]

Sawijining lokomotif 2-6-6-2 gawéan Bachmann sing dibandhingaké karo potlot

Firma kapisan sing ngukuhaké standar skala N iku jenengé Arnold ing taun 1962. Kala iku dikukuhaké manawa ukurané ya iku 1:160. Standar iki isih panggah padha nganti sepréné. Ing taun 1964 skala iki ditetapaké kanthi internasional lan diarani N, déné aksara iki aksara wiwitan saka tembung sanga ing akèh basa. Contoné nine ing basa Inggris lan neun ingbasa Jerman. Saliyané iku sawijining cantholan gerbong uga distandardisasi, sing nganti saiki isih dienggo. Ing taun sing padha firma Trix ing Jerman Kulon lan Piko ing Jerman Wétan padha produksi sepur modèl ing skala iki. Produsèn-produsèn liyané padha mèlu produksi lan saiki skala N iku saindhenging donya nomer loro sing paling populèr sawisé H0.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]