Sitor Situmorang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sitor Situmorang
Sitor Situmorang Kesusastraan Modern Indonesia p188.jpg
Lair(1923-10-02)Oktober 2, 1923
Harianboho, Tapanuli Utara, Sumatra Utara
PatiDhésèmber 21, 2014(2014-12-21) (umur 91)
Apeldoorn, Belanda
BasaBasa Indonésia
BangsaIndonésia Indonésia
SukuBatak
Warga nagaraIndonésia
Bebungah utamaS.E.A. Write Award

Sitor Situmorang (lair 24 Oktober 1924 ing Harianboho, Samosir, Sumatera Utara) kathi asma Raja Usu, punika satunggiling wartawan, sastrawan, lan penyair Indonésia. Ramanipun inggih punika Ompu Babiat Situmorang ingkang naté berjuang nglawan bala kolonial Walandi sesarengan kaliyan Sisingamangaraja XII. Tahun 2006 Sitor minangka tokoh Indonésia ingkang kapilih pikantuk S.E.A. Write Award.

Pendidikan[besut | besut sumber]

Sitor mlebet sekolah HIS wonten ing Balige lan Sibolga, MULO ing Tarutung, salajengipun mlebet AMS wonten ing Jakarta. Naté lelana dhateng Amsterdam lan Paris (1950-1952). Taun 1956-57 Sitor memetri ngèlmu sinematografi ing Universitas California. Saksampunipun medal saking tahanan pulitik, Sitor manggèn wonten ing Leiden (1982-1990) lajeng Islamabad (1991).

Pedamelan[besut | besut sumber]

Kariripun dipunwiwiti minangka wartawan harian Suara Nasional (Tarutung, 1945), Waspada (Medan,1947), Berita Indonésia, lan Warta Dunia (Jakarta, 1957). Sitor naté dados dhosèn Akademi Teater Nasional Indonésia (Jakarta), anggota MPRS saking kalangan seniman, Ketua Lembaga Kebudayaan Nasional (1959-65), lajeng dipuntahan déning pamaréntahan Orde Baru.

Karya tulis[besut | besut sumber]

Karya Sitor ing antawisipun wujud

  • Kumpulan carkak Pertempuran dan Salju di Paris (1956) pikantuk bebungah sastra nasional 1955,
  • Kumpulan sajak Peta Perjalanan pikantuk bebungah saking Dewan Kesenian Jakarta 1976,
  • Otobiografi : Sitor Situmorang Sastrawan 45, Penyair Danau Toba (1981);
  • Sajarah lokal: Toba na Sae (1993)
  • Guru Somalaing dan Modigliani Utusan Raja Rom (1993).

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]