Shimenawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Shimenawa ing Izumo Taisha, Prefektur Shimane, pérangan pangkal wonten ing sisih kiwa

Shimenawa (注連縄?) inggih punika tali ingkang dipunpasang minangka garis watesan antawisipun kawasan suci kaliyan kawasan kadonyan [1]. Shimenawa dipunpasang déning pangurus kuik ing sekitaring kuil Shinto, goshintai (objek pamujan), watu ageng, wit ingkang ageng, grojogan (air terjun), utawi minangka tandha pérangan jero kuil Shinto ingkang dipunanggep suci. Istilah shimenawa punika asalipun saking fakta bilih tali (nawa) punika padatanipun dipun-ginakaken déning manungsa kanggé maringi tandha wewengkon ingkang dados kagunganipun.[2] Lajeng, tembung shime asalipun saking tembung shimeru (占める?) ingkang ateges menduduki utawi memiliki.[3]

Shimenawa ing altar kulawarga (pérangan pangkal wonten ing sisih tengen)

Nalika dipunpasasng minangka satunggaling papan suci, pangkal shimenawa (pérangan ingkang langkung ageng) mapan wonten ing sisih tengen. Shimenawa dipunpasang kaliyan kertas shide. Wonten ing aksara kanji, shimenawa saged dipunserat dados 標縄 utawi 七五三縄 trep kaliyan jumlah tali ingkang dipilin supados mbentuk shimenawa. Bahan kanggé tali mau punika damen (jerami) [4]. Shimenawa kinten-kinten wonten gegayutan ingkang raket kaliyan tradisi nenanduran (cocog tanam) pantun wonten ing Jepang.

Tradisi shimenawa punika asalipun saking cariyos Amaterasu ingkang ndelik wonten ing gua Amano-Iwato. Sasampunipun Amaterasu saged dipunpancing supados medal saking Amano-Iwato, Futodama masang shimenawa wonten ing ngajengipun lawang gua supados Amaterasu boyen saged mlebet malih dhateng Amano-Iwato.[3]

Minangka rerenggan[besut | besut sumber]

Shimekazari di atas pintu rumah

Shimekazari (注連飾り?) inggih punika rerenggan (rerenggan) saking shimenawa ingkang dipunpasang nalika ngrayakaken warsa énggal Jepang ing Jepang. Ingkang gadhah dalem utawi gedhong masang shimekazari ing sanginggilipun pintu gerbang kanthi ancas supados arwah ingkang ala boten saged mlebet marang yasan mau. Gumantung tlatah ing Jepang, babagan tanggal kanggé masang shimekazari inggih punika 26 Dhésèmber, 27 Dhésèmber, utawi 28 Dhésèmber. Nanging tanggal 29 Dhésèmber utawi 31 Dhésèmber dipunpitayani minangka dinten ingkang boten saé kanggé wiwitan masang himekazari. Shimekazari ingkang dipunpasang nalika tanggal 31 Dhésèmber namung badhé dados rerenggan sewengi kemawon lan dipunpitayani damel muring toshigami. Tradisi melepas pajangan shimekazari ugi béda-béda gumantung tlatah ing Jepang. Rerengan punika padatanipun dipuniculaken bibar dhahar bubur nanakusa (nanakusa-gayu) nalika anggal 7 Januari utawi paling telat nalika tanggal 15 Januari.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Jepang, (dipunakses tanggal 8 Fèbruari 2013)
  2. "Shimenawa". Encylopedia of Shinto. Kokugakuin University. 
  3. a b "Shimenawa no mame chishiki(注連縄(しめなわ)の豆知識)". 
  4. Budaya Jepang, (dipunakses tanggal 8 Fèbruari 2013)

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]