Setatsiyun Babakan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Stasiun Babakan

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun BBK.png
  • Singkatan: BBK
  • Nomor: 1005
Barkas:2847499183 527d6f20bd.jpg
Letak
PropinsiJawa Kulon
KabupatènCirebon
KecamatanBabakan
KelurahanBabakan
Sujarah
Jeneng saderengeStasiun Halte Nieuw Tersana
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi III Cirebon
Kelas setasiunII[1]
PunggelanBBK
Nomer setasiun1005
Dhuwuring stasiun+12 m
Kilometer
  • km 198+234 (bangunan lawas)
  • km 198+380 (bangunan anyar)
lintas Semarang PoncolTegalCirebon
LayananArgo Cheribon (kajaba sepur 25 jadwal sore arah Jakarta), Kaligung, Matarmaja, Tawang Jaya, lan Tegal Ekspres
LoketSistem tiket daring, melayani penjualan langsung di loket. Terdapat fasilitas ala bandara berupa check-in mandiri untuk pencetakan boarding pass.
Fasilitas
Kathahing jalur4 (jalur 2 lan 3: sepur lurus)
Kathahing peron3 (siji peron sisi lan siji peron pulo sing dhuwur, tapi ora ana peron ing watara jalur 2 lan 3)
Jinis pasinyalan
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun

Setatsiyun Babakan (BBK)—mbiyen jenenge Setatsiyun Nieuw Tersana—yaiku setatsiyun sepur kelas II sing terletak ing Babakan, Babakan, Cirebon. Setatsiyun sing terletak ing kadhuwuran +12 meter iki klebu ning Daerah Operasi III Cirebon.

Awale setatsiyun iki nduwe telu jalur sepur karo jalur 2 marupakan sepur lurus. Wiwit jalur ganda segmen WaruduwurLosari resmi dioperasikake mulai 17 Juni 2013[3], jumlah jalure tambah dadi papat. Jalur 2 didadikake sepur lurus kanggo arah Cirebon mawon, jalur 3 didadikake sepur lurus amung kanggo arah Semarang, lan jalur 4 ditambahake ing sisi kidul setatsiyun sebagai sepur belok anyar. Selain itu, sistem pasinyalan elektrik sing lawas uwis diganti karo sing anyar gawean PT Len Industri.

Operasional setatsiyun iki uwis dipindahake ning bangunan anyar berukuran luwih gedhe sing ana tepat ing sebelah kulon bangunan lawas. Bangunan lawas setatsiyun sing marupakan peninggalan Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (SCS) tetap dipertahankan, tapi uwis ora maneh digunakan.

Ning arah wetan setatsiyun iki, wonten percabangan ing arah Pabrik Gula Tersana Baru (milik PT RNI), sing saiki uwis nonaktif. Selain itu, luwih ke wetan maneh, wonten bekas Setatsiyun Pabedilan (Bedilan) sing uwis ora aktif amarga okupansi sing sitik. Seka setatsiyun iki wonten jalur lori minuju Setatsiyun Sindanglaut lan menggabung ke Waruduwur sing uwis dinonaktifkan wiwit zaman pendudukan Jepang.<ref>Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi Perkeretaapian (1997). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980.</ref

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia" (PDF). Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46).
  3. Awe (2013-06-17). "Double Track KA Cirebon - Brebes Diuji Coba". Berita Trans. Dibukak ing 2019-07-30.