Setatsiyun Losari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Stasiun Losari

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun LOS.png
  • Singkatan: LOS
  • Nomor: 1007
Stasiun Losari.jpg
Bangunan lama Stasiun Losari
Letak
PropinsiJawa Kulon
KabupatènCirebon
KecamatanLosari
KelurahanPanggangsari
AlamatDalan Raya CirebonTegal
Sujarah
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi III Cirebon
Kelas setasiunIII/cilik[1]
PunggelanLOS
Nomer setasiun1007
Dhuwuring stasiun+3 m
Kilometer
LayananArgo Cheribon (amung jadwal perjalanan tertentu), Kaligung, lan Tegal Ekspres
Fasilitas
Kathahing jalur4 (jalur 2 lan 3: sepur lurus)
Kathahing peronSiji peron sisi lan loro peron pulo sing pada-pada dhuwur, tapi ora ana peron ing watara jalur 2 lan 3.
Jinis pasinyalan
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun

Setatsiyun Losari (LOS) marupakan setatsiyun sepur kelas III/cilik sing letake ing Panggangsari, Losari, Cirebon. Setatsiyun sing letake ning kadhuwuram +3 meter iki klebu ing Daerah Operasi III Cirebon. Setatsiyun iki wonten sekitar 500 m ing sebelah kidul Jalan Nasional Rute 1 (Jalur Pantura). Setatsiyun iki marupakan setatsiyun sing lokasine paling wetan ing Kabupaten Cirebon lan Jawa Kulon bagian lor.

Awale setatsiyun iki nduwe papat jalur sepur karo jalur 2 marupakan sepur lurus. Sawise jalur ganda ing petak setatsiyun iki ngasi Setatsiyun Waruduwur resmi dioperasikake wiwit pertengahan Juni 2013[3] lan kemudian ngasi Setatsiyun Brebes per 10 Desember 2013[4], operasional setatsiyun iki dipindahake ning bangunan anyar berukuran luwih gedhe sing berjarak 400 meter ing sebelah kulon bangunan lawas. Jumlah jalur ing emplasmen setatsiyun anyar iki juga papat karo jalur 2 lan 3 berturut-turut marupakan sepur lurus arah Cirebon lan arah Semarang. Bangunan lawas setatsiyun sing marupakan peninggalan Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (SCS) tetep dipertahankan, tapi uwis ora digunakan maneh. Selain itu, sistem pasinyalan elektrik sing lawas uwis diganti karo sing anyar gawean PT Len Industri.

Ning arah kulon setatsiyun iki, wonten bekas Setatsiyun Pabedilan (Bedilan) sing uwis ora aktif amarga okupansi sing sitik. Seka setatsiyun iki wonten jalur lori minuju Setatsiyun Sindanglaut lan nggabung ning Waruduwur sing uwis dinonaktifkan wiwit zaman pendudukan Jepang.<ref>Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi Perkeretaapian (1997). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980.

Layanan sepur[besut | besut sumber]

Kelas campuran eksekutif-ekonomi plus[besut | besut sumber]

Kelas ekonomi[besut | besut sumber]

Tegal Ekspres, menyang Jakarta lan menyang Tegal

Jadwal sepur[besut | besut sumber]

Ing sor iki jadwal sepur panumpang sing mandheg ing Setatsiyun Losari per 10 Februari 2021 (sesuai Gapeka 2021).

No. Sepur Sepur Menyang Kelas Teka Mangkat
21F Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 07.34 07.36
203 Kaligung* Cirebon Prujakan (CNP) 08.00 08.02
204 Semarang Poncol (SMC) 09.32 09.34
20F Argo Cheribon Tegal (TG) 13.30 13.32
320 Tegal Ekspres Ekonomi 14.01 14.04
22F Argo Cheribon Eksekutif & Ekonomi Plus 15.18 15.20
25 Jakarta Gambir (GMR) 15.22 15.24
319 Tegal Ekspres Jakarta Pasar Senen (PSE) Ekonomi 16.18 16.20

Katerangan: jeneng sepur sing ana tanda lintang (*) klebu sepur aglomerasi.

Pratuduh rujukan[besut | besut sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia" (PDF). Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46).
  3. "Double Track KA Cirebon – Brebes Diuji Coba". Berita Trans.com. 2013-06-17. Dibukak ing 2020-05-02.
  4. Media, Kompas Cyber. "Rel Ganda Brebes-Losari Resmi Dioperasikan". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2019-07-30.