Setatsiyun Semarang Poncol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Stasiun Semarang Poncol

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun SMC.png
  • Singkatan: SMC
  • Nomor: 2520
Stasiun SMC 2020.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Semarang Poncol taun 2020
Letak
PropinsiJawa Tengah
KuthaSemarang
KecamatanSemarang Lor
KelurahanPurwosari
AlamatDalan Imam Bonjol
Kodhe pos50172
Koordinat6°58′23″S 110°24′53″E / 6.973169°S 110.414732°E / -6.973169; 110.414732Koordhinat: 6°58′23″S 110°24′53″E / 6.973169°S 110.414732°E / -6.973169; 110.414732
Sujarah
Bukak1914
Jeneng saderengeStasiun Station Semarang SCS, Semarang-West, Pontjol Semarang
Badan kang ngoprasikaken sadurungipunSemarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi IV Semarang
Kelas setasiunGedhe Tipe B[1]
PunggelanSMC
Nomer setasiun2520
Dhuwuring stasiun+3 m
Kilometer
LayananJayabaya, Ciremai, Tawang Jaya (reguler & premium), Kamandaka, Joglosemarkerto, Kaligung, Kertajaya, Maharani, Ambarawa Ekspres, Blora Jaya, Kedung Sepur, angkutan peti kemas/kontainer, angkutan Semen Tiga Roda, lan sepur semen campuran
LoketSistem tiket online, nglayani pamesanan langsung lan pangubahan/pambatalan kamangkatan ing loket. Wonten fasilitas ala bandara arupa check-in mandiri kangge pancetakan boarding pass khusus kamangkatan sepur jarak adoh/menengah.
Fasilitas
Kathahing jalur6 (jalur 4 lan 5: sepur lurus)
Kathahing peronSiji peron sisi lan telu peron pulo sing podho-podho radha dhuwur
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
mny. Jerakah
segitiga pambalik
JPL 1
Dl. Hasanuddin
menyang
dipo lok
mny. Sm. Tawang

Setatsiyun Semarang Poncol (SMC) iku salah siji saka loro setatsiyun sepur ing kutha Semarang. Loro setatsiyun sepur ing kutha Semarang ya iku Setatsiyun Semarang Poncol lan Stasiun Semarang Tawang. Setatsiyun sepur Poncol dumunung ing Purwasari, Semarang Lor, Semarang, Indonésia. Setatsiyun iki dibangun taun 1914. Setatsiyun iki wiwitané duwèké SCS (Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij), dumunung ing dalan Poncol. Setatsiyun iki saiki dadi papan mandhegé sepur kelas ékonomi.

Wangunan lan tata letak[besut | besut sumber]

Wangunan setatsiyun iki dirancang déning arsitèk Henri Maclaine Pont, siji arsitèk Walanda. Setatsiyun iki nduweni enem jalur sing aktif, jalur 4 lan 5 dadi sepur lurus. Ning jalur 1 nganti 3 wis dipasang kanopi/overkapping. Ning sisih wetan setatsiyun ana dipo lokomotif lan kareta sing difungsikake nganggo nyimpen lan ngrawat lokomotif kaliyan kareta panumpang sing terminus ning Kutha Semarang. Wewangunan setatsiyun wis pirang-pirang kali direnovasi saengga wangunan setatsiyun wis beda saka benthuk awale ing jaman Walanda.

Setatsiyun iki dadi papan mandhege sepur ekonomi lan komuter. Iku wae ora kabèh, sing paling akeh sepur barang mandheg ning kene. Setatsiyun iki biyasane dikanggo peralihan pamandhegan sepur yen Setatsiyun Semarang Tawang banjirز

Layanan sepur[besut | besut sumber]

Panumpang[besut | besut sumber]

Kelas campuran[besut | besut sumber]

Kelas ékonomi prèmium[besut | besut sumber]

Kelas ékonomi plus[besut | besut sumber]

Kelas ékonomi[besut | besut sumber]

Tawang Jaya, saking lan menyang Jakarta

Komuter èksekutif[besut | besut sumber]

Kedung Sepur, saking lan menyang Ngrombo

Barang[besut | besut sumber]

Jadwal sepur[besut | besut sumber]

Menika jadwalipun sepur panumpang ingkang mandheg ning Setatsiyun Semarang Poncol saking 4 April 2021 (Gapeka 2021)

  • KA Reguler
No. KA Sepur Dhateng Kelas Teka Mangkat
151/150 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Eksekutif & Bisnis 01.18 01.23
255 Kertajaya Jakarta Pasar Senen (PSE) Ekonomi Premium 01.30 01.49
203 Kaligung* Cirebon Prujakan (CNP) Eksekutif & Ekonomi Plus - 05.00
145F/148F Ciremai Cikampek (CKP) sambung teng Bandung (BD) Eksekutif & Bisnis 06.37 06.41
310 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) Ekonomi 07.00 -
210 Kaligung* Eksekutif & Ekonomi Plus 07.21 -
271F Blora Jaya Ekonomi Plus 07.32 -
270F Ambarawa Ekspres Surabaya Pasarturi (SBI) - 08.10
209 Kaligung* Brebes Eksekutif & Ekonomi Plus - 08.45
189/190/191 Joglosemarkerto* Tegal (TG) sambung teng Solo Balapan (SLO)-Semarang Tawang (SMT) 08.57 09.07
183/186 Kamandaka* Semarang Tawang (SMT) 09.19 09.24
267 Maharani Semarang Poncol (SMC) Ekonomi Premium 10.38 -
185/184 Kamandaka* Tegal (TG) sambung teng Purwokerto (PWT) Eksekutif & Ekonomi Plus 11.07 11.11
268 Maharani Surabaya Pasarturi (SBI) Ekonomi Premium - 11.45
204 Kaligung* Semarang Poncol (SMC) Eksekutif & Ekonomi Plus 12.28 -
309 Tawang Jaya Jakarta Pasar Senen (PSE) Ekonomi - 13.25
205 Kaligung* Tegal (TG) Eksekutif & Ekonomi Plus - 13.50
162F Tawang Jaya Premium Semarang Tawang (SMT) Ekonomi Premium 14.03 14.08
195/196/197F Joglosemarkerto* Solo Balapan (SLO) sambung teng Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Plus 14.18 14.28
208 Kaligung* Semarang Poncol (SMC) 14.44 -
147F/146F Ciremai Semarang Tawang (SMT) Eksekutif & Bisnis 15.40 15.45
207 Kaligung* Tegal (TG) Eksekutif & Ekonomi Plus - 16.45
269F Ambarawa Ekspres Semarang Poncol (SMC) Ekonomi Plus 17.47 -
272F Blora Jaya Cepu (CU) 18.30 -
108/105 Jayabaya Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Plus 18.40 18.53
206 Kaligung* Semarang Poncol (SMC) 19.15 -
149/152 Ciremai Cikampek (CKP) sambung teng Bandung (BD) Eksekutif & Bisnis 19.37 19.42
211F Kaligung* Tegal (TG) Eksekutif & Ekonomi Plus - 20.00
193/194 Kamandaka* Tegal (TG) sambung teng Purwokerto (PWT) 20.32 20.36
161F Tawang Jaya Premium Jakarta Pasar Senen (PSE) Ekonomi Premium 20.47 20.53
256 Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) 20.50 21.04
187/188 Joglosemarkerto* Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Ekonomi Plus 21.11 21.39
212 Kaligung* Semarang Poncol (SMC) 22.42 -
106/107 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) Sambung teng Malang (ML) 23.08 23.21

Katerangan: Jeneng sepur sing ana tanda lintang (*) klebu sepur aglomerasi

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Setatsiyun sadurungé:
Setatsiyun Jerakah
Jalur KA Tegal-Brumbung Setatsiyun sabanjuré:
Setatsiyun Semarang Tawang


  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.