Sandiaga Uno

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sandiaga Salahuddin Uno
Wagub Sandi.jpg
Wakil Gubernur DKI Jakarta ke-10
Linggih
16 Oktober 2017 – 18 September 2018[1]
Présidhèn Joko Widodo
Gubernur Anies Rasyid Baswedan
Wakil Présidhèn Muhammad Jusuf Kalla
Kang sadurungé Djarot Saiful Hidayat
Kang sawisé TBA
Rerincèn dhiri
Lair Sandiaga Salahuddin Uno
(1969-06-28) Juni 28, 1969 (umur 49)
Indonésia Pekanbaru, Riau
Parté pulitik Partai Gerindra (2015–18)
Sisihan Noor Asiah Abdul Aziz (o. 1996)
Anak Anneesha Atheera Uno
Amyra Atheefa Uno
Sulaiman Saladdin Uno
Wong tuwa Razif Halik ("Henk") Uno (ayah)
Rachmini Rachman ("Mien") Uno (ibu)
Almamater Wichita State University (1990)
George Washington University (1992)
Panggaota Pengusaha
Politisi
Sana jaringan sandiaga-uno.com

H. Sandiaga Salahuddin Uno, B.B.A., M.B.A. (lair ing Pekanbaru, Riau, 28 Juni 1969; yuswa 49 tahun)[2] ya iku pengusaha lan politikus Indonesia. Sandi menangna pemilihan umum Gubernur DKI Jakarta 2017 bareng karo Anis Baswedan, lan mulai masa jabatane dadi Wakil Gubernur DKI Jakarta ing wulan Oktober 2017.[3][4] Sering rawuh ana ing acara seminar-seminar, Sandiaga Uno kang berdarah Gorontalo ajek menehi pembekalan masalah kewirausahaan (entrepeneurship), khususipun ana ing kalanganan mudha-mudhi.

Sandiaga Uno miwiti usahane sawise dadi wong nganggur amarga perusahaan kang ngerjakno wonge bangkrut. Sandi banting setir kanggo bangkit lan miwiti saka nol. Nglakoni awal karir dadi pengusaha.[5] Bareng kancane, dheweke ndirikna perusahaan ing bidang keuangan, PT Saratoga Advisor. Usaha kasebut terbukti sukses lan uwis ngambil alih perusahaan liyane. Tahun 2009 dheweke tercatet dadi jajaran uwong paling sugih nomer 29 se-Indonesia menurut kalawarti Forbes.[6] Tahun 2011 Forbes nguncurke maneh daftar uwong sugih se-Indonesia. Dheweke manggo ringking 37 total kasugihane US$ 600 yuta.[7]

Kauripan[besut | besut sumber]

Sandiaga Uno yaiku anak ragil saka pasangan Razif Halik Uno lan Rachimi Rachman. Keluarga Sandi Uno pindah ing Jakarta sektar tahun 1970-an. Sandi Uno sekolah ana SD PSKD Bulungan, SMPN 12, lan SMA Pangudi Luhur. Wiwit cilik dheweke wis di kenal wong sing cerdas. Kacerdasane ora wurung saka didikan ibu kandunge.[8]

Karir[besut | besut sumber]

Karir Bisnis

Sandiaga Uno lulus saka Wichita State University, Amerika Serikat, predikat summa cum laude. Dheweke miwiti karir dadi karyawan Bank Summa tahun 1990. Ana ing Bank Summa dheweke ketemu lan merguru karo konglongmerat William Soeryadjaya pendhiri Bank Summa. Sawise kui dheweke oleh beasiswa kanggo nglanjutake pendhidhikan ing Universitas George Washington, Amerika Serikat. Dheweke lulus predikat indeks komulatif (IPK) 4,00.

Tahun 1993 Sandi Uno gabung ing Seapower Asia Investment Limited ing Singapura dadi manager investasi. Banjur pindah ing MP Holding Limited Group ing tahun 1994. Tahun 1995 dheweke pindah ana NTI Resources Ltd ing Kanada lan njabat Executive Vice President NTI Resources Ltd penghasilan 8.000 dollar AS per wulan. Ananing sejak krisis moneter tahun 1997 ndadikna perusahaane bangkrut. Banjur Sandi Uno balik ing Indonesia dadi pengangguran. Akhire Sandi Uno miwiti maneh lan nyoba bisnis mbuka konsultan keuangan.

Tahun 1997 Sandiaga Uno ndirikna perusahaan penasihat keuangan, PT Recaptial Advisors bareng kanca SMAne, Rosan Perkasa Roeslani. Salah siji mentor bisnise ya iku William Soeryadjaya.[9] Sawise mlaku setahun Sandi ketemu karo Edwin Soeryadjaya, putra William Soeryadjaya pendhiri PT Astra Internasional. Waktu kuwi Edwin uga ngalami kangelan keuangan lan Sandi ditawari mbangun bisnis berbasis investasi sing jenenge PT Saratoga Investama Sedaya. Bidang usaha iki meliputi pertambangan, telekomunikasi, lan produk kehutanan.

Mekanisme perusahaan kasebut ya iku mengimpun modal investor kanggo mengakuisisi perusahaan-perusahaan sing ngalami masalah keuangan. Kinerja perusahaan sing krisis iku banjur dibenahi lan di kembangake. Sawentara sehat, banjur di dol maneh nganggo nilai sing luwih duwur.[10] Nganti 2009 ana 12 perusahaan sing wis di ambil alih karo PT Saratoga. Beberapa perusahaan uwis di dol maneh yaiku PT Dipasena Citra Darmaja, PT Bank Tabungan Pensiunan Nasional (BTPN), dan PT Astra Microtronics.

Tahun 2005-2008 Sandiga Uno dadi ketua umum Himpunan Pengusaha Muda Indonesia (HMPI). Selama masa pimpinane jumlah pengusaha sing uwis gabung ing HMPI meningkat 25.000 wong dadi 35.000 wong. Dheweke juga dadi komite tetap bidang usaha mikro, kecil, lan menengah (UMKM) ing Kamar Dagang lan Industri Indonesia (KADIN) wiwit 2004.[11]

Sandiaga Uno di nobatke dadi uwong 122 sing paling sugih ana ing Indonesia versi majalah Asia Globe total aset perusahaan 80 yuta dollar AS tahun 2007.[12] Sawentara iku, tahun 2008 dheweke di nobatke dadi uwong ke 63 paling sugih ing Indonesia, total aset 245 AS dollar.[13] Tahun 2018 rungkinge mudun ning angka 85 taksiran kasugihan US$ 300 yuta.[14]

Sandiaga Uno uga pernah dadi jajaran direksi pirang-pirang perusahaan.[15]

  • PT Adaro Indonesia
  • PT Indonesia Bulk Terminal
  • PT Mitra Global Telekomunikasi Indonesia
  • Interra Resources Limited
  • PT IFORTE SOLUSI INFOTEK

Politik[besut | besut sumber]

Karir Sandi Uno ing dunya politik isa diaranj cemerlang. Dheweke dipercaya kanggo nyekel jabatan Ketua Tim Pemenangan Pemilu Partai Gerindra.[16] Getihpolitik Sandi mili saka embahe, Raden Abdullah Rachman, sing pernah ndirikna partai politik ing Gorontalo jenenge Gerakan Kebangsaan Indonesia (Gerkindo).[17]

Pilkada DKI Jakarta 2017, sawise nglewati proses pembahasan kang cukup suwe, koalisi Partai Gerindra lan Partai Keadilan Sejahtera netepake Sandi dadi calon Wakil Gubernur DKI Jakarta.[18] Sadurunge, Sandiaga Uno diusung bakal calon gubernur DKI Jakarta karo Partai Gerindra lan Partai Keadilan Sejahtera.[19] Ananging sawise ngelewati dinamika cukup dhwae,Sandi Uno mutusake kanggk dadi wakil lan ikhlas nguwehno posisine dadi calon gubernur DKI Jakarta kanggo Anies Baswedan.[20]

Sakdurunge tahapan Pilkada DKI Jakarta 2017 diwiwiti, Sandi uwis miwiti sosialisasi ing masyarakat pertengahan 2015.[21] Wulan Agustus 2016 dibentuk Koalisi Kekeluargaan saka pitu partai politik kang sepakat bakal memilih pemimpin kang luwih apik saka petahanan Gubernur DKI Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama (Ahok).[22]

Pilkada DKI 2017 dimeluni telu pasang calon, sing pertama yaiku pasangan Basuki Tjahaja Purnama lan Djarot Saiful Hidayat kang didukung karo papat partai yaiku PDI Perjuangan, Partai Golkar, Partai Hanura lan Partai NasDem. Pasangan cagub lan cawagub DKI sing nomer loro yaiku Agus Harimurti Yudhoyono lan Sylviana Murni. Pasangan iki diusung papat partai politik, yaiku Partai Demokrat, Partai Amanat Nasional, Partai Kebangkitan Bangsa, lan Partai Persatuan Pembangunan. Pasangan cagub dan cawagub ketelu yaiku Anies Baswedan lan Sandiga Uno. Pasangan iki diusung Partai Gerindra lan Partai Keadilan Sejahtera.[23] Sandi Uno bareng Anies Baswedan akhire menangna putaran kelork Pilkada DKI Jakarta 2017 oleh suara 57,96 persen, sawentara Ahok-Djarot kalah karo perolehan suara 42,04 persen. Selisih perolehan suara mereka silisih adoh, yaiku 15,92 persen.[24]

Pemikiran[besut | besut sumber]

Kasuksesan

Sandiaga Uno yakin yen optimisme anggone masa depan dadi kunci pembuka dalan kanggo kasuksesan.[25] Unsur kasuksesan, menurute sumber saka kerja keras lan njaga kepercayaan. Sandi Uno nanggepi yen urip harus nduwe target. Merga tanpa target, pencapaian sing pingin diraih bakal angel kawujud.

Miturut Sandiaga Uno, kegagalan lan kesalahan iku keniscayaan saka berusaha.Tapi dheweke optimis yen kegigihan saka upaya terus wani njajal iku kunci tumuju kesuksesan. Satemene terus nyoba kanggk sinau saka kesalahan lan kegagalan bakal sampe puncak kesuksesan. Sandiaga Uno nyatakna yen salah sawiji strategi penting kanggo keberhasilan yaiku golek ngerti, pengalaman, lan sinau apa wae kang uwis dilakoni saka uwong sing uwis berhasil meraih kasuksesan. Kuncine yaiku sinau saka pengalaman sampai mampu ngaraih kasuksesan.[26]

Kewirausahaan dan UMKM

Miturut Sandi Uno, kewirausahaan yaiku sawijining pola pikir. Kewirausahaan kaya dadi sebuah ide kang nyebar luas terutama ning kalangan cah enom. bahwa cah enom nduwini sikap dinamis lan penuh gairah utawi semangat. Dinamisme lan semangat iku pada gilirane bakal gawe masa depan dunia wirausaha ing kalangan pemuda dadi luwih cerah. Miturute kombinasi antara kerja keras (working hard), kerja cerdas (working smart) lan bermain sungguh-sungguh (playing hard) bakal geser saka tren musiman dadi gaya hidup. Bagi Sandi, yen keadaan iki terus berlangsung bahkan terus ditingkatna, bakal dipastikan yen prospek bisnis lan perekonomian Indonesia dadi tambah cerah.[27]

Miturut Sandi Uno, isih ana kesalahpahaman mengenai konsep kewirausahan. Sepisan, kakehan pemuda isih nganggap yen kewirausahaan yaiku sesuatu kang mudah. Menurute, kewirausahaan dudu kang berarti ninggalke pekerjaan lan mbuka kerja dhewe. Meskipun dadi seorang pekerja (karyawan), dhewe isih isa nduwe jiwa wirausaha. Bagi Sandi Uno, wirausaha yaiku pola pikir kang terus ngasilake kreativitas lan inovasi. Kewirausahaan kudu nduwe visi sing apik, ananging ora berganting saka papan kerja. Dadi wirausahawan ora terbatas saka lokasi utawi status lan posisi papan kerja.

Kapindho, tuladha wirausahawan ora perlu nduwe latar belakang pendidikan kang memadai. Seharuse, miturut Sandi Uno, sudut pandang diarahke kanggo kasuksesan saka ngembangna usahane lan dudu pada latar belakang pendidikan. Kewirausahaan ngarusake anane kebijaksanaan, dudu intuisi sing blawur. Kewirausahaan dudu tujuan kanggo ndadikake manungsa sugih, ananging dadi manungsa kang luwih apik. Terakhir, kewirausahaan yaiku dudu kanggo awake dhewe Kewirausahaan yaiku tentang kerjasama marang liyane. Kewirausahaan juga ngomongno tentang kepiye menehake manfaat kanggo liyane.

Kagiyatan liyane[besut | besut sumber]

Musyawarah Nasional (Munas) Persatuan Renang Seluruh Indonesia (PRSI) kang berlangsung ing Hotel Seruni, Bogor, Jawa Barat, 5-7 April 2013, dheweke kepilih dadi ketua umum PRSI, nggantikna ketua sing lawas, Hilmi Panigoro. Sedurunge waktu kepengurusan Hilmi Panigoro, Sandiaga Uno njabat dadi Wakil Ketua PRSI[28]. Sandiaga Uno gabung karo Partai Gerindra.[29]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Dirjen Otonomi Daerah: Disetujui Presiden Jokowi, Sandiaga Uno Resmi Tak Jabat Wagub DKI
  2. "Sandiaga S Uno, Berhaji Sebagai Tonggak Sejarah". ihram.co.id. Dijupuk 2019-05-17. 
  3. Media, Kompas Cyber. "Agus-Sylvi Nomor 1, Ahok-Djarot Nomor 2, dan Anies-Sandiaga Nomor 3". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-17. 
  4. Post, The Jakarta. "RI's Sandiaga Uno among Asia fellows". The Jakarta Post (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-05-17. 
  5. "Sandiaga Salahuddin Uno". tirto.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-17. 
  6. "Info Berita Bisnis, Finansial, Ekonomi, Perbankan, dan Investasi". detikfinance. Dijupuk 2019-05-17. 
  7. "detikNews - Berita hari ini di Indonesia dan Internasional". detiknews. Dijupuk 2019-05-17. 
  8. "Sandiaga Uno: Pebisnis Ulung yang Terjun ke Politik". kinibisa.com. Dijupuk 2019-05-17. 
  9. H33 (2018-08-14). "Prabowo-Sandi dan Jejak Taipan". PinterPolitik.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-05-20. 
  10. Media, Kompas Cyber. "Kebangkitan Hidup Sandiaga Uno". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  11. "Login". www.saratoga-asia.com. Dijupuk 2019-05-20. 
  12. Media, Kompas Cyber. "Kebangkitan Hidup Sandiaga Uno". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  13. "Info Berita Bisnis, Finansial, Ekonomi, Perbankan, dan Investasi". detikfinance. Dijupuk 2019-05-20. 
  14. Liputan6.com (2018-07-26). "Masuk Daftar Orang Terkaya RI, Harta Sandiaga Uno Turun Rp 2,8 Triliun". liputan6.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  15. "Login". www.saratoga-asia.com. Dijupuk 2019-05-20. 
  16. Media, Kompas Cyber. "Sandiaga Uno yang Kini Bungkam Ditanya soal Politik...". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  17. JARRAK.ID (2018-08-11). "‘Darah Politik Sandiaga Uno Memang Mengalir Melalui Kakeknya’". Bersama Membangun Bangsa (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  18. VIVA, PT VIVA MEDIA BARU- (2016-09-23). "Gerindra dan PKS Resmi Usung Anies Baswedan-Sandiaga Uno - VIVA". www.viva.co.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  19. Media, Kompas Cyber. "Didukung PKS, Sandiaga Uno Yakinkan Tak Ada Mahar Politik". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  20. Liputan6.com (2016-09-26). "Mengapa Sandiaga Uno Berikan Posisi Cagub ke Anies Baswedan?". liputan6.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  21. Media, Kompas Cyber. "Perjalanan Panjang Anies-Sandi Menuju Balai Kota DKI Jakarta...". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  22. BeritaSatu.com. "Koalisi 7 Partai Capai Kesepakatan "Asal Bukan Ahok"". beritasatu.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  23. Media, Kompas Cyber. "Pilkada DKI 2017 Resmi Diikuti Tiga Pasang Cagub-Cawagub". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  24. Media, Kompas Cyber. "Perjalanan Panjang Anies-Sandi Menuju Balai Kota DKI Jakarta...". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  25. "Sandiaga Uno: Millennial Harus Punya Determinasi". Marketplus (ing basa Inggris). 2016-08-29. Dijupuk 2019-05-20. 
  26. "Sandiaga S.Uno: Agar Sukses, Pelajari Pengalaman Orang-orang Sukses". SWA.co.id (ing basa Inggris). 2010-04-06. Dijupuk 2019-05-20. 
  27. Irwan, Asep (2015-03-07). "Sandiaga Uno, Pengusaha Muda Sukses Indonesia Dari Keterpurukan". Maxmanroe.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  28. Media, Kompas Cyber. "Sandiaga Uno Janjikan Perubahan di PRSI". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20. 
  29. "Ini Alasan Sandiaga Uno Bergabung dengan Partai Gerindra". detiknews. Dijupuk 2019-05-20.