Basuki Tjahaja Purnama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basuki Tjahaja Purnama
Ahok.jpg
Gubernur DKI Jakarta
Lungguh
3 Agustus 2005 – 22 Desember 2010
Litnan Khairul Efendi, B.Sc.
Kadhisiki Drs. H. Usman Saleh, M.M.
Kagantèni Khairul Efendi, B.Sc.
Rerincèn priangga
Lair (1966-06-29) 29 Juni 1966 (umur 50)
 Indonésia Manggar, Belitung Timur
Bangsa Indonésia
Parté pulitik PPIB (2004-2008)
Golongan Karya (2008-2012)
Gerindra (2012-2014)
ora ana (2014-saiki)
Sisihan Veronica, S.T.
Anak Nicholas (1998)
Nathania (2001)
Daud Albeenner (2006)
Almamater Universitas Trisakti
Agama Protèstan
Tandha tangan
Sana jaringan ahok.org

Ir. Basuki Tjahaja Purnama, M.M. (EYD: Basuki Cahaya Purnama, nama Tionghoa: Zhong Wan Xie) (lair ing Manggar, Belitung Timur, 29 Juni 1966; umur 50 taun), utawa misuwur kanthi sebutan Hakka Ahok, ya iku anggota Komisi II Dewan Perwakilan Rakyat periode 2009-2014 saka Parté Golkar[1]. Sakdurunge dhèwèké tau dadi Bupati Belitung Timur periode 2005-2006.

Taun 2012, dheweké nyalon dadi Wakil Gubernur DKI Jakarta bareng Joko Widodo, walikota Solo[1]. Basuki uga duwé adhi kang dadi bupati ya iku Basuri Tjahaja Purnama, Bupati Belitung Timur periode 2010-2015[1].

Nalika Cilik[besut | besut sumber]

Basuki iku anak mbarep saka Indra Tjahaja Purnama (Zhong Kim Nam) lan Buniarti Ningsing (Bun Nen Caw). Dheweké duwé adhi telu, ya iku Dr. Basuri T. Purnama (dhokter PNS lan Bupati di Kabupatèn Belitung Timur), Fifi Lety, S.H., L.L.M. (praktisi hukum), Harry Basuki, M.B.A. (praktisi lan konsultan bidang pariwisata dan perhotèlan). Kaluwarganéé isih nduwèni keturunan Tionghoa-Indonésia saka suku Hakka (Kejia)[2].

Nalika cilik Basuki manggon ana ing Désa Gantung, Kacamatan Gantung, Kabupatèn Belitung Timur, tekan lulus SMP. Banjur dhèwèké nerusake sekolah menyang Jakarta[2].

Pendidikan lan bisnis[besut | besut sumber]

Basuki nerusake SMA lan kuliah ing Jakarta. Dheweké milih Fakultas Teknologi Mineral jurusan Teknik Géologi Universitas Trisakti[3]. Sakwisé oleh gelar Insinyur Géologi taun 1989, Basuki bali menyang kampungé lan manggon ana kana, banjur ngedekaké perusahaan CV Panda sing ngelola ing bidang kontraktor pertambangan PT Timah[3]. Sakwise rong taun, Basuki banjur kuliyah S-2 njupuk jurusan manajemen keuangan ing Sekolah Tinggi Manajemen Prasetiya Mulya Jakarta. Banjur dheweké oleh gelar Magister Manajemen (M.M.), lan kerja ana ing PT Simaxindo Primadaya ing Jakarta sing ngelola ana ing bidang kontraktor pembangunan pembangkit listrik. Dheweké njabat dadi staf direksi bidang analisa biaya lan keuangan proyek[3].

Taun 1992 Basuki ngedekaké PT Nurindra Ekapersada minangka persiapan mbangun pabrik Gravel Pack Sand (GPS) taun 1995. Taun 1995, Basuki metu kerja saka PT Simaxindo Primadaya. Dheweké banjur ngedekaké pabrik ing Dusun Burung Mandi, Désa Mengkubang, Kacamatan Manggar, Belitung Timur. Pabrik pengolahan pasir kuarsa iku pabrik sing sepisan dibangun ing Pulau Belitung, lan migunakaké tèknologi Amerika dan Jerman. Panggonan pabrik iku uga dadi cikal bakal anané kawasan industri pelabuhan samudra, kanthi jeneng Kawasan Industri Air Kelik (KIAK)[3].

Taun 2004, investor saka Korea bisa nyatakaké kanggo mbangun Smelter (peleburan bijih timah) ing KIAK. Investor asing mau kagered karo konsep sing wis disepakati kanggo nyediani fasilitas komplek pabrik uga pergudangan lengkap karo pelabuhan taraf internasional ing KIAK[3].

Karier, sosial, lan pulitik[besut | besut sumber]

Taun 2004 Basukinjegur ing pulitik lan kagabung ing Parté Perhimpunan Indonésia Baru (Parté PIB) minangka ketua DPC Parté PIB Kabupatèn Belitung Timur. Ing pemilu 2004 dhewekényalon dadi anggota legislatif lan kapilih dadi anggota DPRD Kabupatèn Belitung Timur periode 2004-2009[3].

Ana ing Pemilihan Kepala Laladan (Pilkada) Kabupatèn Belitung Timur Taun 2005, Basuki duet karo Khairul Effendi, B.Sc. Parté Nasional Banteng Kemerdekaan (PNBK) dadi Bupati-Wakil Bupati Belitung Timur periode 2005-2010[3]. Tanggal 22 Desember 2006, dheweké resmi nyerahaké jabatané marang wakilé, Khairul Effendi.

Ing pilkada Gubernur Bangka Belitung taun 2007, Basuki dadi kandidat calon Gubernur. Mantan Presiden K.H. Abdurrahman Wahid (Gus Dur) ndukung Basuki dadi Gubernur Bangka Belitung lan melu kampanye dheweké. Nanging ahok ora menang ana ing pemilu iku, dheweké dikalahaké déning Eko Maulana Ali.

Taun 2008, dheweké nulis buku biografi kanthi judul "Merubah Indonésia".

Taun 2012, Basuki nyalon dadi Wakil Gubernur DKI Jakarta karo Joko Widodo.

Kaluwarga[besut | besut sumber]

Basuki nikah karo Veronica, S.T.sing lair ana ing Medan, Sumatera Utara, lan banjur kekarone nduwèni putra 3, ya iku Nicholas, Nathania, lan Daud Albeenner[3].

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1]
  2. ^ a b id-id.facebook.com/ahokbtp   Profil Facebook Resmi Basuki T. Purnama]
  3. ^ a b c d e f g h Ahok.org   Situs Kerja Resmi Basuki T. Purnama]

Pranala njaba[besut | besut sumber]