R.A. Kosasih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
R.A. Kosasih
R.A. Kosasih
Gambar:RAKosasih.jpg
R.A. Kosasih pada taun 1970-an
Born Bogor, Jawa Barat
Area(s) Penulis
Pemensil
Peninta

Notable works
Sri Asih
Siti Gahara
Mahabarata
Ramayana

R.A. Kosasih (ingkang miyos wonten ing Bogor, Jawa ulon tanggal 4 April 1919 lan séda ing tanggal 24 Juli 2012) inggih punika salah satunggaling komikus lan pujangga ingkang misuwur ing Indonésia.[1] Generasi komik ing wekdal sak punika nganggep bilih piyambakipun dados Bapak Komik Indonésia.

Karya-karyanipun ingkang paling wigati inggih padatanipun ingkang gayut kaliyan kasusastran Hindhu (Ramayana lan Mahabharata) lan sastra tradhisional Indonésia, mliginipun inggih saking sastra Jawa lan Sunda. Kajawi punika, piyambakipun ugi nggambar sapérangan komik silat ingkang gadhah pangaribawa saking Tionghoa, nanging boten patos kathah.

Padamelanipun[besut | besut sumber]

Kosasih sampun wiwit nggambar ing taun 1953, lajeng piyambakipun medal lan madeg saha pensiun ing taun 1993. Kosasih inggih kathah-kathahipun nggambar sketsa-sketsa cemeng lan pethak tanpa ngginakaken warna.

Kosasih inggih miwiti padamelanipun wonten ing penerbit Melodi ing Bandung. Nanging karya-karyanipun ingkang misuwur inggih dipunwedalaken déning Maranatha. Ing pungkasanipun dasawarsa taun 990 nan karya-karyanipun Kosasih lajeng dipunwedalaken malih déning Elex Media Komputindo lan penerbit Paramita ing Surabaya. Kosasih séda wonten ing yuswa 93 taun.[2] Sesarengan kaliyan S. Ardisoma (salah satunggaling komikus wayang purwa) lan Oerip (salah satunggaling komikus Jabang tutuka), R.A. Kosasih inggih ugi ngrameaken khasanah komik wayang. Mahabarata lan Ramayana inggih karyanipun ingkang sanget monumental. Nanging sajatosipun ingkang saged damel misuwur namanipun RA Kosasih inggih punika cariyos tokoh Sri Asih. Sri Asih inggih nyariosaken satunggaling pagesanganipun tokoh superhero èstri ingkang tansah remen mbrastha tumindak ala lan ugi seneng tetulung dhateng tiyang sanès ingkang mbetahaken pitulunganipun. Kanthi tanpa kinira, Sri asih punika saged medal ing pundi kemawon papan kanthi cara mabur kados gambaranipun roket kanggé ngrampungaken satunggaling perkawis ingkang wonten lan sasampunipun piyambakipun ngrampungaken masalahipun, Sri Asih ugi badhé ical kemalih tanpa kinira. Komik Sri Asih punika dipunwedalaken sepisanan ing taun 1954 déning penerbit Melodie, Bandung.[3]

Karyanipun[besut | besut sumber]

Déné tuladha karya-karyanipun Kosasih ing antawisipun inggih punika kados makaten:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. RA Kosasih: Bapak Komik Indonesia
  2. R.A. Kosasih Tutup Usia, www.antaranews.com, dipunundhuh ing tanggal 23 Maret 2013.
  3. Kosasih, RA