Pangepungan Leningrad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pangepungan Leningrad
Peranganing Perang Donya II
Titimangsa 8 September 194118 Januari 1944
Pernah Leningrad, Uni Soviet
Asil Kemenangan Uni Soviet
Péhak sing perang
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Nazi Jerman
 Finlan
Flag of the Soviet Union.svg Uni Soviet
Manggala lan wadana
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Wilhelm Ritter von Leeb
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Georg von Küchler
Finlan C.G.E. Mannerheim
Uni Sovyèt Kliment Voroshilov
Uni Sovyèt Georgy Zhukov
Uni Sovyèt Leonid Govorov
Daya
725.000 tiyang 930.000 tiyang
Kurban
? 300.000 militèr,
16.470 sipil amargi pangeboman,
1 juta sipil amargi kaluwén

Pangepungan Leningrad (basa Rusia: блокада Ленинграда, blokada Leningrada), nalika Perang Donya II, dipunwiwiti saking 8 September 1941,ngantos dumugi 8 Januari 1944, inggih punika pangepungan Jerman dhateng Kutha Leningrad (sapunikaSt.Petersburg) ing Soviet Rusia.[1] Pangepungan punika dados pangepungan ingkang paling nrenyuhaken ing sajarah, mliginipun tumrap tiyang ingkang manggén ing Kutha Leningrad (sapunika dados Kutha Saint Petersburg) ingkang ing nalika samanten dipunkepung (blokadhé) déning Jerman.[1]

Kirang saking kalih setengah wulan sasampunipun Uni Soviet dipunserang déning Nazi Jerman, tamtama Jerman sampun caket kaliyan Kutha Leningrad.[2] Tamtama Abrit sampun dipunkepung nalika tanggal 8 September 1941, Jerman sampun saged ngepung Leningrad.[2] Pangepungan punika dangunipun ngantos 900 dinten, saking tanggal 8 September 1941 ngantos dumugi 27 Januari 1944.[2] Kutha ingkang padunungipun ngantos tigang yuta tiyang (kalebet 400.000 laré) boten kersa nyerah dhateng Nazi Jerman saéngga dados kasisahan.[2] Stok dhaharan lan bahan bakar namung cekap kanggé kalih wulan kemawon, transportasi umum boten saged mlampah, boten wonten pasokan toya, boten wonten listrik, lan dhaharan ingkang sakedhik sanget.[2] Nalika wulan Januari 1942 ing mangsa adhem, boten kados limrahipun jatah dhaharan namung wonten 125 gram roti saben tiyang saben dintenipun.[2] Namung ing wekdal kalih wulan, Januari lan Fèbruari taun 1942, 200.000 tiyang ing Leningrad tilar donya amargi kadhemen lan kaluwén.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

The 900-day Siege of Leningrad

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [The Siege of Leningrad] dipunundhuh tanggal 9 September 2011)
  2. ^ a b c d e f g The 900-day Siege of Leningrad dipunundhuh tanggal 9 September 2011)