Pangepungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sawijining pangepungan (Basa Inggris: siege) iku blokade militèr marang sawijining kutha utawa bètèng kanthi tujuan ngrebut kutha/bètèng mau, mawa kekuwatan langsung, utawa kanthi nimbulaké karugèn gedhé marang mungsuh (attrition). Sawijining pangepungan asring dibacutaké déning sawijining panyerbuan. Sawijining pangepungan racaké dumadi nalika sawijining kutha utawa bètèng nulak kanggo nyerah, lan angèl direbut liwat sawijining serangan frontal. Pangepungan dilakokaké kanthi cara nglilingi sasaran, nutup jalur metu lan mlebu tentara uga barang-barang kabutuhan, bebarengan karo upaya kanggo ngurangi pertahanan mungsuh liwat senjata pangepungan, serangan artileri, pangedhukan, utawa sok-sok mawa apus goroh utawa pengkhianatan. Yèn asil sawijining pangepungan ora bisa ditemtokaké sacara militèr, racaké asil pangepungan ditemtokaké déning luwé, ngelak, utawa panyebaran penyakit sing bisa dialami pihak panyerang utawa pihak sing kakepung.

Pangepungan paling gedhé lan paling nggetih sakwéné sajarah ya iku Pangepungan Leningrad déning Jerman Nazi sing suwéné 29 sasi, lan niwasaké 1,2 warga sipil.