Pangepungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sawijining pangepungan (Basa Inggris: siege) iku blokade militèr marang sawijining kutha utawa benteng kanthi tujuan ngrebut kutha/benteng mau, mawa kekuwatan langsung, utawa kanthi nimbulaké karugèn gedhé marang mungsuh (attrition). Sawijining pangepungan asring dibacutaké déning sawijining panyerbuan. Sawijining pangepungan biasané dumadi nalika sawijining kutha utawa benteng nulak kanggo nyerah, lan angèl direbut liwat sawijining serangan frontal. Pangepungan dilakokaké kanthi cara nglilingi sasaran, nutup jalur metu lan mlebu tentara uga barang-barang kabutuhan, bebarengan karo upaya kanggo ngurangi pertahanan mungsuh liwat senjata pangepungan, serangan artileri, pangedhukan, utawa sok-sok mawa apus goroh utawa pengkhianatan. Yèn asil sawijining pangepungan ora bisa ditemtokaké sacara militèr, biasané asil pangepungan ditemtokaké déning luwé, ngelak, utawa panyebaran penyakit sing bisa dialami pihak panyerang utawa pihak sing kakepung.

Pangepungan paling gedhé lan paling nggetih sakwéné sajarah ya iku Pangepungan Leningrad déning Jerman Nazi sing suwéné 29 sasi, lan niwasaké 1,2 warga sipil.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pangepungan&oldid=1029484"