Pahiño

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pahiño
Informasi pribadi
Jeneng lengkap Manuel Fernández Fernández
Tanggal lair 21 January 1923
Papan kelairan Vigo, Spanyol
Tanggal kematian 12 Juni 2012 (usia 89)
Tempat meninggal Madrid, Spain
Posisi bermain Penyerang
Karir Junior
2010–2015 Navia
2010–2015 Arenas de Alcabre
Karir senior
Taun Tim Tampil (Gol)
1943–1948 Celta 101 70
1948–1953 Real Madrid 124 108
1953–1956 Deportivo La Coruña 72 46
1956–1957 Granada 15 8
Tim Nasional
1949 Spanyol B 1 0
1948–1955 Spanyol 3 3

Manuel Fernández Fernández (21 Januari 1923 - 12 Juni 2012), sing dingerteni Pahiño[1], yaiku pesepakbola Spanyol sing dadi penyerang.

Sajrone 12 musim, dheweke main 278 kompetisi ing La Liga, mencetak 211 gol kanggo Celta, Real Madrid lan Deportivo. Dheweke entuk siji Trofi Pichichi masing-masing karo rong klub pertama.

Karir Klub[besut | besut sumber]

Lahir ing lingkungan San Paio de Navia di Vigo, Provinsi Pontevedra, Penao ditambah karo RC Celta de Vigo ing taun 1943, dadi starter. Dheweke mung nyithak empat gol La Liga ing musim pertamanya (saka 15 penampilan), sadurunge.

Sawise tim bali menyang papan ndhuwur, Pahiño ora bakal nyetak kurang saka 15 kali nganti keprigelan. Ing taun 1947-1948 kampanye, dheweke paling apik 21 gol mbantu dheweke ngrampungake sing paling apik ing pungkasan lan entuk final saka Copa del Generalísimo. [1]

Ing musim panas 1948, Pahiño lan Miguel Muñoz gabung karo Real Madrid.[2] a terus membobol gawang padha level reguler kanggo klub barunya, menangake Pichichi kedhisike pungkasan taun 1951–52. Nanging, dheweke dadi peran penting ing skuad sawise teka Alfredo Di Stéfano, sing banjur ngakoni rasa frustrasi amarga dheweke ora bisa mainake; ing kabeh kompetisi, dheweke nyetak 124 gol dadi 143 pertandingan [3],level ke-13 dadi daftar pencetak gol sajrone wektu mati.[4]

Sampai pensiun ing taun 1957, umur 34 taun, Babagan nyebabake Deportivo de La Coruña (divisi teratas, tiga musim) lan Granada CF (Segunda División). Tanggal 30 Oktober 1955, nalika melayani sing pertama, dheweke nggawe loro gol dadi kemenangan 2-1 kanggo mantan majikane ing Stadion Santiago Bernabéu.

Sajrone rong minggu ing wulan Februari 1956, Pahiño tumindak dadi pelatih kanggo Deportivo[5].Tim kebobolan 12 gol dadi telung pertandingan, kalebu kekalahan nglawan FC Barcelona (0–7, kandang) lan Deportivo Alavés (2-4).[6][7]

Karir Internasional[besut | besut sumber]

Pahiño entuk telung tutup kanggo Spanyol, luwih saka pitung taun. Piyambak damel damel gol debut ing tanggal 20 Juni 1948, nglawan Switserlan,[8] nambah semangat nalika penampilan pungkasan, imbang 2-2 karo Republik Irlandia ing pertandingan liyane sing ramah.[9]

Gaya Dolanan[besut | besut sumber]

Pemain ambidextrous sing unggul ing aspek fisik game, Pahiño duwe tembakan sing kuat kanthi sikil uga duwe kemampuan judhul sing luar biasa. Ing taun 1945, sajrone pertandingan play-off promosi nglawan Granada, dheweke main luwih saka 40 menit kanthi fibula rusak sawise tantangan saka José Millán, nalika menang 4-1 ing tandang adoh.

Urip Pribadi[besut | besut sumber]

Pahiño nampa julukan kasebut sawise variasi jeneng kulawarga nomer loro bapakne, Paíño. Dheweke pamaca seneng banget karo karya Fyodor Dostoyevsky lan Leo Tolstoy.[10]

Insiden setengah wektu nalika internasional karo Switserlan, nalika dheweke sinis banget nalika tim kasebut dianiaya dening Jenderal Gómez Zamalloa, sing uga nyuarakake Delegasi Olahraga Nasional, bisa uga nyebabake sawetara penampilan kanggo negarane[11].[12] Dheweke tilar donya ing ibukutha Madrid tanggal 12 Juni 2012, yuswa 89 taun.[13]

Statistik karir[besut | besut sumber]

Kinerja klub Liga Piala Continental Gunggunge
Mangsa Klub Liga Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol
Spanyol Liga Copa del Rey Eropa Total
1943–44 Celta La Liga 15 4 3 2 - - 18 6
1944–45 Segunda División 19 13 2 2 - - 21 15
1945–46 La Liga 22 15 4 1 - - 26 16
1946–47 23 17 7 3 - - 30 20
1947–48 22 21 9 9 - - 31 30
1948–49 Real Madrid 26 21 3 0 - - 29 21
1949–50 22 19 2 0 - - 26 19
1950–51 24 21 2 1 - - 26 22
1951–52 27 28 6 7 - - 33 35
1952–53 25 19 6 8 - - 31 27
1953–54 Deportivo 28 14 2 0 - - 30 14
1954–55 22 14 4 3 - - 26 21
1955–56 22 14 0 0 - - 22 14
1956–57 Granada Segunda División 15 8 1 1 - - 16 9
Total Spanyol 312 232 51 37 - - 363 269
Total karir 312 232 51 37 - - 363 269

Gol internasional[besut | besut sumber]

No Tanggal Papan Mungsuh Skor Result Kompetisi
1 20 June 1948 Hardturm, Zürich, Switserlan Switserlan Switserlan 0–1 3–3 Persahabatan
2 27 November 1955 Dalymount Park, Dublin, Republik Irlandia Républik Irlan Republik Irlandia 1–1 2–2 Persahabatan
3 27 November 1955 Dalymount Park, Dublin, Republik Irlandia Républik Irlan Republik Irlandia 1–2 2–2 Persahabatan

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Pahiño".
  2. Bacariza, Publicado por Marcos L. "PAHIÑO". Dibukak ing 2021-03-11.
  3. "Pahíño | Real Madrid CF". Real Madrid C.F. - Web Oficial (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-11.
  4. "Pahiño fallece, el 13º mayor goleador de la historia del Real Madrid | Goal.com". www.goal.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  5. "Edición del Monday 31 October 1955, Página 4 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  6. "Situs bola".
  7. "Edición del Saturday 4 February 1956, Página 4 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  8. "Edición del Monday 6 February 1956, Página 3 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  9. "Edición del Wednesday 15 February 1956, Página 3 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  10. "Edición del Monday 21 June 1948, Página 3 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  11. "Edición del Monday 28 November 1955, Página 3 - Hemeroteca - MundoDeportivo.com". hemeroteca.mundodeportivo.com. Dibukak ing 2021-03-11.
  12. de 2014, Por: Alfredo Relaño | 05 de enero. "Pahíño, el delantero que leía a Dostoievski". Memorias en Blanco y Negro (ing basa Spanyol). Dibukak ing 2021-03-11.
  13. Vigo, J. Conde- (2010-06-14). ""Me sentía un futbolista diferente"". Faro de Vigo (ing basa Spanyol). Dibukak ing 2021-03-11.