Oscar Wilde

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Oscar Wilde
Oscar Wilde Sarony.jpg
Lair 16 Oktober 1854
Dublin, Irlandia
Séda 30 November 1900
Paris, Prancis
Pagawéan Dramawan, novelis, pujangga, cerpenis

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (1854 - 1900) iku sawijining novelis, dramawan, pujangga, lan cerpenis asal Irlandia. Ditepungi amarga selera humoré sing cerdhas, panjenengané arupa salah siji panulis drama sing paling suksès nalika pungkasané Era Victoria ing London.

Kulawarga[sunting | sunting sumber]

Bapakné Oscar Wilde, William Wilde, iku dhokter spésialis mata lan kuping kang misuwur. William Wilde olêh gelar kabangsawanan Sir taun 1864 amerga yasané nyusun Sensus statistik medis nalika taun 1841 nganti 1861, dadi Sir William Wilde.

Nalika taun 1844 William Wilde ngedegaké Griya Sakit Mata, St. Mark, kang kabeh prabeya saka awaké dhéwé. Sadurungé dhaup karo Jane Francesca Elgee, William Wilde wis nduwé anak telu. Anak pisanan, Henry Wilson kang lair taun 1838, Emily nalika taun 1847, lan Mary nalika taun 1849.

Ibune Oscar, Jane Francesca Elgee, iku sastrawan (geguritan), kang misuwur kanthi jeneng Speranza. Asil anggitane dimot ing kalawarti mingguan The Nation. Dheweke uga prigel nggunakake basa-basa Eropa. Sawise kalawarti kasebut tutup, Jane wiwit nerjemahke novel horor gothic anggitane Wilhelm Meinhold kanthi irah-irahan Sidonia Sang Penyihir. Oscar seneng maca terjemahan kasebut.

Anak nomer sijine Jane, William "Willie" Charles Kingsbury, lair nalika tanggal 26 September 1852. Anake sing nomer loro, Oscar Fingal O'Flahertie, lair tanggal 16 Oktober 1854. Anake wedok, Isola Emily Francesca lair tanggal 2 April 1857.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Oscar_Wilde&oldid=879748"