Olahan Hawaii

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sawetara masakan Hawaii modern. Saka ndhuwur kiwa, clockwise: babat godhok ('ōpū Ku), beras (laiki), 'opihi poke, laulau, Lang cumi, pipikaula shortribs, kālua pua'a (kālua babi), lan poi ing tengah.

Masakan Hawaii kalebu limang gaya panganan sing beda-beda, nggambarake macem-macem sejarah panganan lan imigrasi ing Kepulauan Hawaii . [a] Ing periode pra-kontak Hawaii Kuno (300 AD – 1778), pelayaran Polinesia nggawa tanduran lan kewan menyang Kepulauan. Minangka Native Hawaii dienggoni wilayah, padha fished, wungu Taro kanggo poi, buah kelapa nandur, tebu, kentang manis lan yams, lan masak meat lan iwak ing oven bumi. Sawise kawitan kontak ing 1778, Eropah lan masakan Amérika teka bebarengan karo misionaris lan whalers, ingkang nepangaken panganan dhewe lan dibangun gedhe tebu perkebunan . Misionaris Kristen nggawa masakan New England [1] nalika para paus paus ngenalake iwak asin sing pungkasane malih dadi salmon lomilomi sajian.

Nalika perkebunan nanas lan tebu saya tuwuh, mula saya akeh tenaga kerja, nggawa akeh kelompok imigran menyang Pulo antara taun 1850 lan 1930. Para pekerja imigran nggawa masakan saka Tiongkok, Korea, Jepang, Filipina, Puerto Rico lan Portugal sawise tekan Hawaii, ngenalake panganan anyar lan pengaruhe wilayah kasebut. Pengenalan panganan etnik anyar, kayata char siu bao ( manapua ), roti lan malasada Portugis, Puerto Rican Pasteles, lan bento Jepang, dikombinasikake karo panganan pribumi, Eropa lan Amerika sing ana ing lingkungan kerja ing perkebunan lan ing komunitas lokal. Campuran masakan iki mbentuk gaya "panganan lokal" sing khas kanggo Hawaii, ngasilake panganan perkebunan kaya makan siang piring, cemilan kaya Musubi Spam, lan masakan kaya moco loko . Ora suwe sawise Perang Dunia II, sawetara restoran lokal sing kondhang mbukak lawang kanggo ngawula "Panganan Hawaii". Koki luwih apik nyaring gaya lokal kanthi nyipta Masakan Daerah Hawaii ing taun 1992, gaya masak sing nggunakake bahan-bahan lokal kanggo campuran kabeh pengaruh sejarah Hawaii kanggo nggawe masakan gabungan .

Spam musubi, gabungan saka sushi Jepang sing nggunakake Spam goreng tinimbang iwak mentah. Spam digawa menyang Hawaii kanthi API Amerika lan dipopulerake ing pulau kasebut. Spam musubi dikembangake ing taun 1980an
Tako (gurita) cucuk nganggo tomat, bawang ijo, bawang maui, kecap, minyak wijen, uyah laut, mrica cabai
Siji piring piring moco, karo saimin goreng lan salad macaroni

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Laudan 1996, pp. 173-175,