Mutagen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mutagen

Mutagen'

Pangèrtosan Mutagèn[besut | besut sumber]

Mutagèn inggih punika agèn alam utawi damèlanipun manungsa fisika utawi kimia ingkang saged ngubah urutan DNA.[1](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) Miturut pémanggih sanès mutagèn inggih punika sesuatu ingkang dados sebab, tuladhanipun kimia, cahya, gas, virus kédadosan ing mutasi.[2](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) Mutagenisis inggih punikasaged kadadosan amérgi wonten intereaksi antawis zat génètik organismé. Menawinipun mutasi spontan lan seleksi alam punika cara evolusi ingkang utami. [3](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012). mutasi inggih punika mutagén/ n ingkang dados sebab, tuladhanipun kimia, cahya, gas, virus.[4](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) mutagen inggih punika mu•ta•gen /mutagén/ n sesuatu ingkang dados sebab kaya déné kimia, cahya, gas, virus.[5](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) Mutagen inggih punika mu.ta.gen[n] sesuatu ingkang dados sebab kaya déné kimia, cahya, gas, virus kadadosan ing mutasi.[6](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) Mutagen utawi mutasi inggih punika kadadosan owah-owahan genetik (gen utawi kromosom) saking individu ingkang duwé sipat nurun.[7](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) mutasi utawi mutagen saged muncul kanggé nglampahi nganggé pinten-pinten cara. Kaluputan waktu replikasi utawa rekombinasi DNA saged nyebapaken insersi, utawi delesi pasangan basa, ugi mutasi-mutasi ingkang ngaruhi bentangan DNA ingkang langkung dawa. Pintén-pintén agen fisik saha kimia dipunsébat mutagèn, berinteraksi kaliyan DNA kanthi cara-cara ingkang nyébapakén mutasi. Ing taun 1920an, Herman Muller nemuaken manawi sinar-X nyebapaken prabawa genetik ing laler buah, saha saged ngginakaken sinar-X kanggé damel momotan-momotan Drosophila kanggé panalitèn genetikipun. Mutagen-mutagen kimiawi kagolong ing pinten-pintek kategori. Analog basa inggih punika zat kimia ingkang mirib kaliyan basa normal DNA, nanging berpasangan kanthi replikasi DNA. [8]

Bahayanipun Kangge Keséhatan[besut | besut sumber]

Efek ingkang pungkasan manungsa kaliyan pinten-pinten zat mutagen punika dèrèng saged dipunramalaken. Nanging dados aborsi spontan, kelahiran mati, saha lelara turunan punika sampun kasunyatan gadhah gegayutan kaliyan molekul-molekul DNA saha kaliyan aberasi kromosom. Mutasi gen dominan ingkang gadhah tanggel jawab kanggé pinten-pinten lelara, kalebet neoplasma turunan, tuladhanipun retinoblastoma bilateral jumlah kelainan gen resesif tuladhanipun anemia, sel sabit, fibrosis kistik, saha lelara Tay-Sachs.[3](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012)

Bahan-bahan ingkang Nyebapaken Mutasi[besut | besut sumber]

1. Mutagen Kimia Bahan-bahan ingkang nyebapaken mutasi antawisipun formaldehida, kolkisin, akridin, etil metan, sulfat (EES), asam nitrat, hydrogen peroksida, kafein, bahan pengawet lan sanèsipun. 2. Mutagen Fisika Bahan-bahan fisika ingkang saged nyebapaken mutasi antawisipun suhu, ultraviolet, sinar-X, sinar gamma, partikel, neutron saha radiasi kosmis. 3. Mutagen biologis Bahan-bahan biologi ingkang saged nyebapaken mutasi antawisipun virus saha bakteri, sanèsipun mutagen biologiingkang asring nyebapaken ya iku elemn loncat inggih punika rerangkèn nukleotida utawa DNA ingkang saged pindah panggènan.[9](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012)

Cathetan suku[besut | besut sumber]