Kécap: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
90 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasane asin lan legi]]
'''Kecap''' yaiku [[bumbu]] utawa penyedap masakan kang wujude cairan kang wernane [[ireng]].<ref name="internet2"/> Kecap rasane ana kang legi lan ana uga kang asin.<ref name="internet2"/>
Bahan dhasar kanggo nggawe kecap yaiku dele[[dhele]] utawa dele[[dhele ireng]].<ref name="internet2"/> Ananging ana uga kecap kang digawe saka banyu [[klapa]]. Kecap kang digawe saka [[banyu]] klapa umume rasane asin.<ref name="internet2"/> Kecap legi biyasane kentelkenthel lan digawe saka deledhele ananging kecap asin umume luwih encer lan digawe saka dele kanthi komposisi [[uyah]] kang luwih akeh, utawa ana uga kang digawe saka [[iwak]] laut.<ref name="internet2"/> Saliyane saka bahan dhasar deledhele utawa deledhele ireng lan banyu klapa, kecap uga ana kang digawe saka [[ampas]] padhet saka ampas [[tahu]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/16737345/MAKALAH-KECAP scribd.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Carane nggawe==
Umume kecap digawe lan diprodhuksi ing usaha kang skalane cilik utawa menengah, saliyane iku kecap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Ananging saben [[industri]] kecap nduwe bumbu rahasia utawa resep khusus saengga rasane kecap kang diasilake nduweni rasa kang luwih enak yen dibandhingake kecap liyane.<ref name="internet1"/>
Carane nggawe kecap, sepisanan dele di[[fermentasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/>Dele banjur dadi kaya [[tempe]] dele. <ref name="internet1"/>Tempe iki banjur digaringake lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu senyawa kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung [[mikroba]] kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendemanrendheman deledhele iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu deledhele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[bakteri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri [[susu]] ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> [[Mikroba]] iki bisa ngrombak [[protein]] dadi asam-[[asam amino]] lan komponen ''rasa'' lan ''aroma''. <ref name="internet1"/>Saliyane iku [[bakteri]] jinis iku uga ngasilake asam.<ref name="internet1"/>[[Fermentasi]] bisa dadi yen kadar uyah dhuwur yaiku antarane 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhake yaiku deledhele, uyah, lan laru tempe.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan

Menu navigasi