Mikhail Saakashvili

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mikheil Saakashvili
მიხეილ სააკაშვილი
Saakashvili n bush.jpg
Mikheil Saakashvili sareng Présidhèn George W. Bush
Présidhèn Georgia 3
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
25 Januari 2004
Kadhisiki Nino Burjanadze (pejabat)
Kagantèni Dèrèng wonten
Rerincèn priangga
Lair (1967-12-21) 21 Dhésèmber 1967 (umur 49)
Tbilisi, Georgia SSR, Uni Soviet
Bangsa Georgia
Parté pulitik Gerakan Nasional-Dhémokrat
Sisihan Sandra Roelofs

Mikhail Saakashvili (basa Georgia: მიხეილ სააკაშვილი) (miyos 21 Dhésèmber 1967 wonten ing Tbilisi) inggih punika satunggaling hakim, pulitikus sarta Présidhèn Georgia wiwit tanggal 25 Januari 2004.[1] Nama Saakashvili kapendhet saking nama Georgia Mikheil (utawi dipunkenal kanthi nama "Misha"). Punika dipunterjemahaken minangka Mixeil Saakašvili.[2]

Piyambakipun lulus saking Fakultas Hukum Internasional Universitas Nagara Kiev (Ukraina) nalika taun 1992. Taun 1994, piyambakipun pikantuk gelar wonten ing babagan hukum saking Universitas Columbia (New York, Amérika Sarékat) lan pikantuk gelar ingkang sami saking Universitas George Washington taun 1995. Taun 1995 ugi, piyambakipun pikantuk diploma saking Institut Internasional Hak-hak Asasi Manusia wonten ing Strasbourg (Perancis).[3]

Piyambakipun pinter micanten kanthi 6 basa kalebet Inggris, Perancis, lan Rusia. Jalur karieripun, antawisipun kalamphaken minangka pengacara wonten ing Patterson, Belknap, Webb & Tyler wiwitan taun 1995 wonten ing New York. Présidhèn Eduard Shevardnadze, ingkang saweg pados bakat timur ingkang brilian lan kagungan visi, milih piyambakipun. Piyambakipun dipuncelaki déning Zurab Zhvania ingkang nyambut damel kanggé Présidhèn Shevardnadze kanthi tugas pados tiyag enèm kanggé mlebet donya pulitik. Lajeng, piyambakipun medal minangka anggota Parlemen Georgia nalika Dhésèmber 1995 sesarengan kaliyan Zhvania. Kalih tiyang punika makili Uni Rakyat Georgia. Parté punika dipundhirikaken déning Shevardnadze.

Piyambakipun lajeng njabat Ketua Komite Parlemen Georgia ingkang nangani babagan penyusunan sistem pemilihan umum, badan hukum independen, lan kekiyatan pulisi bébas pulitik. Piyambakipun kondhang sanget wonten ing publik lan minangka tiyang angka 2 ingkang kawéntar sasampuning Shevardnadze. Piyambakipun jejuluk minangka Man of the Year déning kelompok jurnalis lan pendukung hak asasi manungsa taun 1997. Nalika Januari 2000, Misha dipunangkat minangka Wakil Présidhèn saking Parliamentary Assembly of the Council of Europe.[4]

Tanggal 12 Oktober 2000, piyambakipun dados Menteri Kehakiman wonten ing pamaréntahan Shevardnadze. Piyambakipun miwiti reformasi utama kanggé mbrasta korupsi lan ngrombak sistem peradilan ingkang korup lan terkooptasi kepentingan pulitik. Pertengahan taun 2001, piyambakipun sebrangan kaliyan Menteri Ékonomi Vano Chkhartishvili, Menteri Nagara Keamanan Vakhtang Kutateladze, lan Kepala Pulisi Tbilisi Soso Alavidze. Misha nuduh tiyang-tiyang punika mendhet kauntungan saking sarujukan bisnis ingkang korup.

Misha mundur saking pamaréntahan Shevardnadze tanggal 5 September 2001.

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Nino Burjanadze
Présidhèn Georgia
25 Januari 2004—Sapunika
Diganti déning:
Masih Menjabat