Mikhail Saakashvili

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mikheil Saakashvili
მიხეილ სააკაშვილი
Saakashvili n bush.jpg
Mikheil Saakashvili sareng Presiden George W. Bush
Presiden Georgia 3
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
25 Januari 2004
Kadhisiki Nino Burjanadze (pejabat)
Kagantèni Dèrèng wonten
Rerincèn priangga
Lair 21 Dhésèmber 1967 (umur 48)
Tbilisi, Georgia SSR, Uni Soviet
Bangsa Georgia
Parté pulitik Gerakan Nasional-Dhémokrat
Sisihan Sandra Roelofs

Mikhail Saakashvili (basa Georgia: მიხეილ სააკაშვილი) (miyos 21 Desember 1967 wonten ing Tbilisi) inggih punika satunggaling hakim, pulitikus sarta Presiden Georgia wiwit tanggal 25 Januari 2004.[1] Nama Saakashvili kapendhet saking nama Georgia Mikheil (utawi dipunkenal kanthi nama "Misha"). Punika dipunterjemahaken minangka Mixeil Saakašvili.[2]

Piyambakipun lulus saking Fakultas Hukum Internasional Universitas Nagara Kiev (Ukraina) nalika taun 1992. Taun 1994, piyambakipun pikantuk gelar wonten ing bidang hukum saking Universitas Columbia (New York, Amerika Serikat) lan pikantuk gelar ingkang sami saking Universitas George Washington taun 1995. Taun 1995 ugi, piyambakipun pikantuk diploma saking Institut Internasional Hak-hak Asasi Manusia wonten ing Strasbourg (Perancis).[3]

Piyambakipun pinter micanten kanthi 6 basa kalebet Inggris, Perancis, lan Rusia. Jalur karieripun, antawisipun kalamphaken minangka pengacara wonten ing Patterson, Belknap, Webb & Tyler wiwitan taun 1995 wonten ing New York. Presiden Eduard Shevardnadze, ingkang saweg pados bakat timur ingkang brilian lan kagungan visi, milih piyambakipun. Piyambakipun dipuncelaki déning Zurab Zhvania ingkang nyambut damel kanggé Presiden Shevardnadze kanthi tugas pados tiyag enèm kanggé mlebet donya pulitik. Lajeng, piyambakipun medal minangka anggota Parlemen Georgia nalika Desember 1995 sesarengan kaliyan Zhvania. Kalih tiyang punika makili Uni Rakyat Georgia. Parté punika dipundhirikaken déning Shevardnadze.

Piyambakipun lajeng njabat Ketua Komite Parlemen Georgia ingkang nangani babagan penyusunan sistem pemilihan umum, badan hukum independen, lan kekiyatan pulisi bébas pulitik. Piyambakipun kondhang sanget wonten ing publik lan minangka tiyang angka 2 ingkang kawéntar sasampuning Shevardnadze. Piyambakipun jejuluk minangka Man of the Year déning kelompok jurnalis lan pendukung hak asasi manusia taun 1997. Nalika Januari 2000, Misha dipunangkat minangka Wakil Presiden saking Parliamentary Assembly of the Council of Europe.[4]

Tanggal 12 Oktober 2000, piyambakipun dados Menteri Kehakiman wonten ing pamarèntahan Shevardnadze. Piyambakipun miwiti reformasi utama kanggé mbrasta korupsi lan ngrombak sistem peradilan ingkang korup lan terkooptasi kepentingan pulitik. Pertengahan taun 2001, piyambakipun sebrangan kaliyan Menteri Ekonomi Vano Chkhartishvili, Menteri Nagara Keamanan Vakhtang Kutateladze, lan Kepala Pulisi Tbilisi Soso Alavidze. Misha nuduh tiyang-tiyang punika mendhet kauntungan saking sarujukan bisnis ingkang korup.

Misha mundur saking pamarèntahan Shevardnadze tanggal 5 September 2001.

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Nino Burjanadze
Presiden Georgia
25 Januari 2004—Sapunika
Diganti déning:
Masih Menjabat