Mentri departemen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Mentri departemen iku mentri jroning kabinet pamaréntah Indonésia sing mimpin kamentrian kanthi nomenklatur "departemen".

Bidang[sunting | besut sumber]

Miturut Undhang-Undhang Nomer 39 Taun 2008 ngenani Kementrian Nagara, mentri departemen iku mbidangi:

  • Urusan pemerintahan sing nomenklatur kementriané sacara tegas disebutaké jroning UUD 1945 lan kudu diwangun jroning sawijining departemen mandhiri, ya iku:
    • Urusan jaban rangkah (luar negeri)
    • Urusan dalam negeri
    • Urusan pertahanan
  • Urusan pemerintahan sing ruang lingkupé disebutaké ing UUD 1945 lan ora kudu diwangun minangka departemen mandhiri, ya iku:
    • Urusan agama
    • Urusan hukum
    • Urusan keuangan
    • Urusan keamanan
    • Urusan hak asasi manungsa
    • Urusan pendidikan
    • Urusan kebudayaan
    • Urusan keséhatan
    • Urusan sosial
    • Urusan ketenagakerjaan
    • Urusan industri
    • Urusan perdagangan
    • Urusan pertambangan
    • Urusan energi
    • Urusan pekerjaan umum
    • Urusan transmigrasi
    • Urusan transportasi
    • Urusan informasi
    • Urusan komunikasi
    • Urusan pertanian
    • Urusan perkebunan
    • Urusan kehutanan
    • Urusan peternakan
    • Urusan kelautan
    • Urusan perikanan

Jroning Kabinet Indonésia Bersatu, ana 20 posisi mentri departemen.

Owah-owahan[sunting | besut sumber]

Ana 3 departemen sing disebutaké ing UUD 1945 lan ora bisa diowahi utawa dibubaraké déning presidhèn, ya iku:

Saliyané departemen-departemen iki, departemen liyané bisa diowahi déning presidhèn. Pamisahan, panggabungan, lan pembubaran departemen liyané bisa diayahi kanthi pertimbangan Dewan Perwakilan Rakyat, kajaba kanggo pembubaran Departemen Agama, Departemen Hukum lan Hak Asasi Manungsa, lan Departemen Keuangan kudu nganggo pasetujon DPR.

Susunan organisasi[sunting | besut sumber]

Susunan organisasi departemen ya iku:

Deleng uga[sunting | besut sumber]