Mentri departemen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Mentri departemen iku mentri sajeroning kabinèt pamaréntah Indonésia sing mimpin kamentrian kanthi nomenklatur "departemen".

Babagan[besut | besut sumber]

Miturut Undhang-Undhang Nomer 39 Taun 2008 ngenani Kementrian Nagara, mentri departemen iku mbidangi:

  • Urusan pamaréntahan sing nomenklatur kementriané kanthi tegas disebutaké sajeroning UUD 1945 lan kudu diwangun sajeroning sawijining departemen mandhiri, ya iku:
    • Urusan jaban rangkah (jaban rangkah)
    • Urusan dalam nagari
    • Urusan pertahanan
  • Urusan pamaréntahan sing ruang lingkupé disebutaké ing UUD 1945 lan ora kudu diwangun minangka departemen mandhiri, ya iku:
    • Urusan agama
    • Urusan hukum
    • Urusan keuangan
    • Urusan keamanan
    • Urusan hak asasi manungsa
    • Urusan pendidikan
    • Urusan kabudayan
    • Urusan keséhatan
    • Urusan sosial
    • Urusan ketenagakerjaan
    • Urusan indhustri
    • Urusan perdagangan
    • Urusan pertambangan
    • Urusan ènergi
    • Urusan pekerjaan umum
    • Urusan transmigrasi
    • Urusan transportasi
    • Urusan informasi
    • Urusan komunikasi
    • Urusan pertanian
    • Urusan perkebunan
    • Urusan kehutanan
    • Urusan peternakan
    • Urusan kelautan
    • Urusan perikanan

Sajeroning Kabinet Indonésia Bersatu, ana 20 posisi mentri departemen.

Owah-owahan[besut | besut sumber]

Ana 3 departemen sing disebutaké ing UUD 1945 lan ora bisa diowahi utawa dibubaraké déning présidhèn, ya iku:

Saliyané departemen-departemen iki, departemen liyané bisa diowahi déning présidhèn. Pamisahan, panggabungan, lan pembubaran departemen liyané bisa diayahi kanthi pertimbangan Dewan Perwakilan Rakyat, kajaba kanggo pembubaran Departemen Agama, Departemen Hukum lan Hak Asasi Manungsa, lan Departemen Keuangan kudu nganggo pasetujon DPR.

Susunan organisasi[besut | besut sumber]

Susunan organisasi departemen ya iku:

Uga delengen[besut | besut sumber]