Masakan Veneto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Fegato alla veneziana
Polenta e osei

Masakan Veneto (cucina veneta) inggih punika jinis masakan ingkang asalipun saking regione Veneto, Italia Lor.[1] Masakan kawasan Veneto dipungayutaken kaliyan tradisi kuliner warga ing kawasan laladan pedalaman, pagunungan Alpen sarta kutha Venezia.[2] Produk khas laladan punika dipunpengaruhi kaliyan laladan-laladan sanès kados ta polenta (bubur jagung), beras, kacang-kacangan lan ikan kod asin. Kuliner khas Venezia gadhah titikan khas kaliyan ngginakaken bumbon crakèn lan hasil-hasil laut. Sayuran ingkang dipun-ginakaken antawisipun courgette, kol, asparagus, kacang polong, kubis bunga ingkang dipunproduksi ing laladan-laladan subur ig dataran tinggi.

Masakan khas[besut | besut sumber]

  • Sarde in carpione, masakan ikan sarden ingkang dipunsajiaken kaliyan saus bawang, anggur sultana, manisan buah, kacang cemara lan cuka.
  • Baccalà mantecato, hidangan iwak kod asin ingkang kadamel dados saus kentel lan lembut.
  • Fegato alla veneziana, hati anak sapi ingkang dipunmasak kaliyan bawang, mentega, lan peterseli.[3]
  • Risi e bisi, masakan nasi kaliyan kacang polong, punika masakan khas ingkangbiasa dipunkonsumsi ing karaméan Santo Markus.
  • Polenta e osei, polenta (bubur jagung) ingkang dipunhidangken kaliyan daging burung alasan ingkang digoreng kaliyan geni alit ingkang dipunsajikan kaliyan bacon, godong sage lan lenga zaitun.
  • Paeta al malgaragna, masakan khas Vicenza wujud daging ayam polandia (Gallina padovana) ingkang gadhah dhadha amba, dimasak kaliyan lemak babi lan dipunalitaken kaliyan sari buah delima.

Minuman[besut | besut sumber]

Kawasan Veneto memiliki jinis minuman anggur dengan jumlah terbesar yang mendapat status berkualitas DOC yang terdiri dari 17 laladan produksi yang menghasilkan anggur putih, merah dan sparkling.

Laladan produsen mliginipun anggur inggih punika Verona kaliyan produk Valpolicella, Recioto, Bardolino lan Soave, laladan Treviso, kaliyan produk Prosecco, sarta Conegliano dan Valdobbiadene (produk sparkling wine). Ombenan sanès ingkang sampun misuwur inggih punika grappa, kaliyan produk dipuntepangingkang namanipun inggih punika Bassano, ingkang gadhah raos herba khas Alpen.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. The Cuisine of Veneto - A Mixed Culinary Palette, epinions. Diakses 13 Novèmber 2012.
  2. a b Venice and Veneto Cuisine, tangoitalia. Diakses 13 Novèmber 2012.
  3. Fegato alla Veneziana Recipe - Venetian Style Liver - Fegato alla Veneziana, about.com. Diakses 13 Novèmber 2012.

Cithakan:Masakan Itali