Marc-Joseph Marion du Fresne

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Marc-Joseph Marion du Fresne kang lair 22 Mèi 1724 – mati 12 Juni 1772 nlika umur 48 taun ya iku penjelajah Perancis[1]. Dèwèké lair ing Saint Malo lan gabung karo French East India Company nalika umur 11 taun minang kasub-letnan ing kapal Duc de Bourgogne.[1] Dèwèké ngomandoni pira-pira kapal lan dadi kaptèn nalika taun 1745.[1] Dwèèké uga nemu kepuloan Prince Edward lan kepuloan Crozet sadurungé nglayar marang Australia.[1] Marc-Joseph Marion du Fresne utawa biyasa disebut Dufresne ya iku penjelajah Kebangsaan Perancis kang gawé penemuan wigati ing Samudra Hindia lor, ing Tasmania lan Selandia Baru, ing ngendi dhèwèké mati. Jenenge diabadikake ing pira-pira jeneng panggonan, sarta jeneng kapal penaliten mènèhi dukungan logistik kanggo Wewengkon Perancis Selatan Île Amsterdam, Île Saint-Paul, Îles Crozet, lan Îles Kerguelen, para Marion Dufresne II. Dhèwèké lair saka bapak kang jenenge Marion Julien du Fresne lan ibu Seraphique Marie, (née Le Fer de la Lande) nalika tanggal 22 Mèi 1724 ing Saint Malo, Brittany, Perancis. Lan gabung karo French East India Company nalika umur 11 taun minangka sub-letnan ing kapal Duc de Bourgogne.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Marion Dufresne ngentèkaké telung wulan minangka tawanan perang ing Inggris nalika taun 1747.[2] Balik marang Prancis, dhèwèké digarap déning Perancis East India Co lan voyaged marang Afrika, Cina, India lan Hindia Walanda.[2] Nalika 20 April 1756 ing Gréja St Louis, Lorient, Brittany, dhèwèké nikah karo Julie Bernardine Guilmaut de Beaulieu, ananging ora dikei keturunan.[2] Sawisé dinas militèr sakwene Perang pitung taun, nalika 1761 dhèwèké jikuk astronom Alexandre Gui Pingré marang Samudera Hindia kanggo naliti transit Venus, lan mimpin panjelajahan marang Seychelles nalika taun 1768 sadurungé mapan ing Isle de France.[2] Sakwene Perang Suksesi Austria, Dhèwèké ngomandoni pira-pira kapal lan dadi kapten nalika taun 1745.[1] Dhèwèké uga nemu kepuloan Prince Edward lan kepuloan Crozet sadurungé nglayar marang Australia.[1] Dhèwèké ngentekeke wektu ing Tasmania, karo teluk Marion nggunakake jenenge.[1] Sajrone Perang pitung taun, dhèwèké mèlu sajrone pira-pira operasi laut.[1] Sawisé perang, dhèwèké mbalek nglayar ing rute India Wétan lan akhire manggon ing Port Louis ing Mauritius, ing ngendi dhèwèké uga ya iku pelabuhan kanggo pira-pira wektu.[1] Nalika Perancis Timur ambruk lan India Company dibubarake nalika 1769, du Fresne ujug-ujug nganggur.[1] Dhèwèké yakin Pierre Poivre, administrator sipil, kanggo nglengkapi dhèwèké kanthi 2 kapal lan mrentah misi kanthi tikel 2: Pertama, dhèwèké ya iku gawa Ahu-Toru, pawongan Tahiti kang digawa marang Paris lan ditampilake ing kana, ananging digawa digawa maeng amung adohe Mauritius, balek marang Tahiti.[1] Kapindo, dhèwèké golèk bawana pérangan lor.[2] Du Fresne diwènèhi 2 kapal, Mascarin lan Marquis de Castries.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]