Mangir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Mangir
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Sapindales
Famili: Sapindaceae
Génus: Ganophyllum
Spésies: G. falcatum
Jeneng binomial
Ganophyllum falcatum
Blume

Mangir (Ganophyllum falcatum) ya iku tuwuhan kang kalebu suku Sapindaceae.[1] Tuwuhan iki sumebar saka Jawa tekan laladan Australiatropis. Dhuwuré bisa nganti 40 mèter. Godhongé majemuk déné wohé werna abang lan kulité lunyu. Wit iki bisa tuwu kanthi apik ing wilayah alas jati kang dhuwuré 800 mèter saka segara. Mangir bisa nandur saka isiné. Kayu mangir klebu golongan kayu kayu kang pengkuh lan dadi bahan baku ing indhustri rèk jrès, kayu lapis lan bahan bangunan. Klikané bisa digunakaké kanggo sabun lan obat mbesmi kutu. Isi mangir ngandhut lenga.[2] Sanadyan wis ana risèt ing kagunan mangir kanggu tamba, nanging durung akèh dimanfangataké. Klika kang dikum wedang panas bisa kanggo ngilangi tuma rambut lan kanggo ganti sabun.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hassan Sadhily. Ensiklopedi Indonesia. Jakarta: Ichtiar Baru-Van Hoeve. 
  2. Anonym (1989). Ensiklopedi Nasional Indonesia. Jakarta: Cipta Adi Pusaka. 
  3. Titiek Setyawati (2010). "Pemanfaatan Pohon Berkhasiat Obat di Cagar Alam Gunung Picis dan Gunung Sigogor, Kabupaten Ponorogo, Jawa Timur". Pusat Penelitian dan Pengembangan Konservasi dan Rehabilitasi.