Limbat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Limbat
Clari nieuh 090810-10583 klr.jpg
Limbat, Clarias nieuhofii
saking Mentaya Hulu, Kotawaringin Timur
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Siluriformes
Famili: Clariidae
Génus: Clarias
Spésies: C. nieuhofii
Jeneng binomial
Clarias nieuhofii
Valenciennes in Cuvier and Valenciennes, 1840

Iwak limbat (Clarias nieuhofii) punika jinising iwak lélé kanthi awak ingkang dawa lan padatanipun warninipun radi kuning. Ulam punika nyebar kanthi wiyar wonten ing Asia Tenggara kalebet ing Ujung Malaya, Jawa, Sumatra, Kalimantan, dumugi Filipina. Ing Jambi ulam punika dipunsebat lembat, déné ing kutha Jakarta ulam punika dipunwastani lindi.

Morfologi[besut | besut sumber]

Dawanipun sadaya (TL) 430mm.

Ulam lele punika gadhah wujud awak ingkang gilig lan dawa, kanthi dawa 9-9 1/3 kali dhuwuripun. Dawa total kalebet buntut punika dumugi 490 mm [1]. Sirip-sirip punggung (dorsal) lan dubur (anal) ndawa lan dados satunggal kaliyan sirip buntut. Sirip dorsal kanthi 87-106 jari-jari lunak, sirip dubur 63-93 jari-jari lunak [2]. Eri ingkang wonten ing sirip dhadha (padatanipun dipunwastani patil) radi ringkih lan dawanipun kirang langkung 2/3 sirip dhadha.

Warnanipun awak klawu lan radi kuning. Ireng ing pérangan nginggil lan radi putih ing pérangan ngandhap kepala lan awak. Wonten 13-20 larik vertikal bintik-bintik putih ing pérangan punggung ing sisihipun gurat sisih lan 2 larik horizontal ndawa bintik-bintik ing ngandhaping garis mau. Larikan bintik-bintik ingkang pungkasan punika kadang kala wujud serial larikan miring lan tanpa pola ingkang cetha [1].

Jinis ingkang sami[besut | besut sumber]

Wonten manéka spesiès lélé sanèsipun ingkang mirib kaliyan ulam limbat saking segi pola warna ugi wujud awak. Kathah jinis ingkang gadhah pola larikan bintik-bintik vertikal ing sisih punggungipun[1]. Nanging gadhah sirip punggung lan dubur ingkang kapisah (boten dados satunggal) kaliyan sirip buntut. Sapérangan saking punika nyebar kanthi winates (endemik) kados ta :

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c Weber, M. and L.F. de Beaufort. 1916. The Fishes of The Indo-Australian Archipelago II:189-190. E.J. Brill. Leiden. (sebagai Clarias nieuhofi)
  2. Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonesia Pérangan Barat dan Sulawesi. Periplus Edition (HK) Ltd. dan Proyek EMDI KMNKLH Jakarta. hal 108.
  3. Lim, Kelvin K. P.; Ng, H. H. (1999). "Clarias batu, a New Species of Catfish (Teleostei: Clariidae) from Pulau Tioman, Peninsular Malaysia" (PDF). The Raffles Bulletin of Zoology (6): 157–167.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  4. a b Ng, Heok Hee (1999). "Two new species of catfishes of the genus Clarias, from Borneo (Teleostei: Clariidae)" (PDF). The Raffles Bulletin of Zoology 47 (1): 17–32.