Lübeck

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lambang Peta
Lambang Lokasi Lübeck di Jerman
Data dhasar
Praja: Schleswig-Holstein
Status: Kreisfreie Stadt
Ketinggian: 13 mèter di atas lumah laut
Wewengkon: 214,14 km²
Penduduk: 213.983 (31 Dhésèmber 2005)
Kepadatan penduduk: 990 jiwa per km²
Pengangguran: 15 % Juni 2006
Kode pos: 23501–23570 (lama: 2400)
Kode telepon: 0451 dan 04502
Pelat nomer kendaraan bermotor: HL
Pembagian administratif: 10 pérangan kutha
35 Stadtbezirken
Alamat
balaikota:
Breite Straße 62
23539 Lübeck
Situs web resmi: www.luebeck.de
Pulitik
"Présidhèn kutha": Peter Sünnenwold (CDU)
Walikota: Bernd Saxe (SPD)
Kota Hanseatik Lübeck
HL Kirche - Petrikirche.jpg
Gréja St. Peter
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Jerman Edit this on Wikidata
Laladan 214,130,000 m2 (2.3049×109 sq ft)
Paugeran iv
Rujukan 272
Koordhinat 53°52′11″N 10°41′11″E / 53.8697°N 10.6864°E / 53.8697; 10.6864
Prasasti 1987 (Sèsi kaping 11)
Situs jaringan www.luebeck.de

Lübeck iku kutha otonom (Kreisfreie Stadt) kang ana ing Schleswig-Holstein, Jerman RungoknaNgenani wuni iki Lübeck . Warga ing kutha iki cacahé 213.983 ing taun (2005). Kutha iki dadi kutha gedhé dhéwé angka 2 ing Sleschwig-Holstein minangka kutha palabuhan utama kang ana ing Jerman. Sasuwéné pirang-pirang abad, Lübeck dadi kutha krajan Liga Hanseatik ("Ratu Hanse"). Amarga kutha iki warisan saka arsitèktur bata Gothik, Lübeck didhaptaraké ing Situs Warisan Donya UNESCO.[1]

Dumunung ana ing Kali Trave, Lübeck mapan ing kali Trave, mula kutha iki dadi kutha pelabuhan kang gedhé dhéwé ing Jerman ya iku ana ing tlatah segara Baltik. Lübeck, diadegaké abad angka 12, kutha iki manten kutha krajan Kota Karajan saka dinasti Hanseatik kang reja nalika abad 16 minangka punjeré dol-tinuku ing Éropah Lor. Papan iki uga dadi punjere dol tinuku maritim (laut) nganti saiki, mliginé karo nagara-nagara Nordik. Kutha iki uga tau rusak amarga Perang Donya II, nanging yasan kang gedheéisih wutuh, kaya ta yasan kang diyasa ing abad kaping 15 lan 16. Bangunan iku kaya ta monumèn umum (gapura watu bata Holstentor), gréja lan gudhang kanggo nyimpen uyah, isih diopèni kanthi apik.[2]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Lübeck uga nglakoni kekancan lan kerja bareng karo:

Cathetan sikil[besut | besut sumber]