Lübeck

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Lambang Peta
Lambang Lokasi Lübeck di Jerman
Data dasar
Nagara bagian: Schleswig-Holstein
Status: Kreisfreie Stadt
Ketinggian: 13 meter di atas permukaan laut
Wewengkon: 214,14 km²
Penduduk: 213.983 (31 Desember 2005)
Kepadatan penduduk: 990 jiwa per km²
Pengangguran: 15 % Juni 2006
Kode pos: 23501–23570 (lama: 2400)
Kode telepon: 0451 dan 04502
Pelat nomor kendaraan bermotor: HL
Pembagian administratif: 10 bagian kota
35 Stadtbezirken
Alamat
balaikota:
Breite Straße 62
23539 Lübeck
Situs web resmi: www.luebeck.de
Pulitik
"Presiden kota": Peter Sünnenwold (CDU)
Walikota: Bernd Saxe (SPD)
Kota Hanseatik Lübeck*
Situs Warisan Donya UNESCO

HL Kirche - Petrikirche.jpg
Gereja St. Peter
Nagara Flag of Jerman Jerman
Jinis Budaya
Wewaton iv
Rujukan 272
Wewengkon Éropah lan Amérika Lor
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1987  (Sèsi ke-11)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Lübeck iku kutha otonom (Kreisfreie Stadt) kang ana ing Schleswig-Holstein, Jerman RungoknaSwara Lübeck. Warga ing kutha iki cacahé 213.983 ing taun (2005). Kutha iki dadi kutha paling gedhe ka-2 ing Sleschwig-Holstein minangka kutha palabuhan utama kang ana ing Jerman. Sasuwéné pirang-pirang abad, Lübeck dadi kutha krajan Liga Hanseatik ("Ratu Hanse"). Amarga kutha iki warisan saka arsitektur bata Gothik, Lübeck didhaptaraké ing Situs Warisan Donya UNESCO.[1]

Dumunung ana ing Kali Trave, Lübeck mapan ing kali Trave, mula kutha iki dadi kutha pelabuhan kang paling gedhé ing Jerman ya iku ana ing tlatah segara Baltik. Lübeck, diadegaké abad ka-12, kutha iki manten kutha krajan Kota Kerajaan saka dinasti Hanseatik kang reja nalika abad 16 minangka dadi punjeré dol-tinuku ing Éropah Lor. Papan iki uga dadi punjere dol tinuku maritim (laut) nganti saiki, utamané karo nagara-nagara Nordik. Kutha iki uga tau rusak amarga Perang Donya II, nanging bangunan kang gedheéisih utuh, kayata bangunan kang dibangun ing abad kaping 15 lan 16. Bangunan iku kayata monumèn umum (gapura watu bata Holstentor), gréja lan gudhang kanggo nyimpen uyah, isih diopèni kanthi apik.[2]

Kutha kembar[sunting | besut sumber]

Lübeck uga ngelakoni kekancan lan kerja bareng karo:

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lübeck&oldid=1002410"