Lém

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Lim

Lim iku barang pliket kang lumrahé wujud cuwèran kang bisa nempelake 2 barang utawa luwih. Lim bisa digawé saka kéwan utawa tuwuhan, utawa bahan kimia saka lenga.

Lim pisanan dinyana cuwèran alami saka wit kang ditebas. Banjur wong gawé lim kanthi nggodhog sikil, balung, utawa balung nom saka kéwan. Pirang-pirang lem kuwat pisanan digawé saka balung iwak, karèt, utawa susu. Lim pisanan tinemu déning Harry Coover ing taun 1750.

Lim prasaja bisa digawé ing omah kanthi ncampurake gandum karo banyu. Lim iki bakalan bisa nèmpèlaké kethokan dluwang. Akèh seni kang bisa digawé kanthi migunakaké lim. Kliping iku karya seni kang digawé kanthi migunakaké lim kanggo nèmpèlaké barang-barang awarna ing dluwang.

Pirang-pirang lim bisa digawé kanggo nahan banyu supaya ora mlebu ing prau, yasan, utawa tetumpakan liyané. Ing kasus iki, lim bisa diarani ca(u)lk. Pirang-pirang lim gawéan manungsa, kaya kayu, digawé migunakaké les kanggo nèmpèlaké kethokan-kethokan cilik saka bahan utawa bubuk.

Akèh lim kang aman, nanging akèh lim kang duwèni kandhutan kimia kang ambuné badheg. Pirang-pirang wong ngambu lim kaya iku supaya ngrasa nyaman. Kadhang-kadhang wong salah ngambu uwabé. Iki ora apik banget amarga bahan kimia iku kerep ana racuné lan bisa njalari rusaké utek utawa lara.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]