Kutikula tanduran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Godhong tuwuhan herba duwé kutikula kanggo ngrendhetake kelangane banyu

Kutikula tuwuhan ya iku lapisan palindung ing sekabehing sistem tajuk (pérangan tuwuhan kang ana ing dhuwur lemah) tuwuhan herba kang duwé fungsi kanggo ngrendhetake kelangane banyu saka godhong, watang, kembang, woh, lan wiji.[1] Tanpa lapisan pelindung iki, transpirasi (ilange uwab banyu lumantar lumahing tuwuhan) ing meh kabèh tuwuhan kalaksanan kanti cepat banget saéngga tuwuhan bakal mati.[1] Kutikula minangka perlindungan marang pirang-pirang patogen tuwuhan lan marang karusakan cilik mekanis.[1][2] Kutikula uga wigati ing pertanian amarga sipate kang nolak bisa digunakaké ing pirang-pirang semprotan kang ngandhut fungisida, herbisida, insektisida, utawa zat pengatur urip.[1] Amarga sipat hidrofobik (nolak banyu) kutikula, akèh-akèhé formulasi semprotan ngandhut deterjen kanggo mudhunake tegangan lumahing banyu saéngga butir semprotan nyebar ing lumahing godhong.[1]

Akeh-akèhé kutikula kasusun saka campuran pirang-pirang macem komponèn kang sinebut kutin déné sisané ngandhut lilin lapisan panutup lan polisakarida pektin kang nemplek ing dinding sel].[1] Kutin minangka polimer heterogen kang kasusun saka mligi pirang-pirang kombinasi anggota rong golongan asem lemak, kang siji duwé 16 karbon] lan kang sijiné duwé 18 karbon.[1] Lilin kutikula ngemot hidrokarbon rante dawa kang uga duwé sithik oksigèn.[1] Akèh lilin kang ngandhut asem lemak rante dawa teresterifikasi kanthi alkohol monohidrat rante dawa, nanging lilin uga ngandhut alkohol, aldehida, lan keton rante dawa bébas.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:139-140. ISBN 979-8591-27-5
  2. ^ Kolattukudy PE. 1987. Lipid-derived defensive polymers and waxes and their role in plant-microbe interaction. dalam Stumpf (editor). The Metbolism, Structure and Function of Plant Lipids. New York & London:Plenum Press. Hal:291-314.


Cithakan:Tetuwuhan-stub