Suberin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Suberin ya iku lapisan panjaga tuwuhan ing ngisor lemah.[1] Suberin uga jagasel gabus kang kadhapur ing kulit wit déning kegiyatan pangremukan saka pertumbuhan sekunder, lan iki kadhapur saka akèh sel minangka jaringan tatu sawisé sikepan (tuladane sawisé rontoke godhong lan ing tatu umbi kenthang kang bakal ditandur).[1] Suberin uga ana ing dhindhing sel oyot kang ora tatu minangka pita Caspari ing endodermis lan eksodermis sarta ing seludang berkas pembuluh ing sesuketan.[1] Tuwuhan mbentuk suberin yèn pangowahan kanthi fisiologis utawa pawowahan perkembangan, utawa faktor cekaman, nyebabake tuwuhan perlu nggondeli difusi.[2] Nanging ing tingkat molekul, kedadeyan kang nyebabake kabentuke suberin durung dingerterni.[1] Pérangan lipid kang duwé lilin (nganti tekan setengah total suberin) ya iku campuran kompleks asem lemak rante dawa, asem lemak terhidroksi, asem dikarboksilat, lan alkohol rante dawa.[1] Akeh0akehe golongan iki duwé punjul 16 atom karbon.[1] Suberin turahane ngandhut senyawa fenol kanthi asem ferulat minangka komponèn mligi.[1] Kaya ing kutin, fenol iki diperkirakake ngiket fraksi lipid saka suberin tekan dhindhing sel.[1] Dadi suberin sarupa karo kutin amarga saklorone duwé fraksi poliester lipid utama, nanging suberin duwé luwih akèh fraksi fenol ing jinis asem lemake.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:139-140. ISBN 979-8591-27-5
  2. Kolattukudy PE. 1987. Lipid-derived defensive polymers and waxes and their role in plant-microbe interaction. dalam Stumpf (editor). The Metbolism, Structure and Function of Plant Lipids. New York & London:Plenum Press. Hal:291-314.