Klanjer adrénal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Klanjer adrenal katon saka ngarep.
Klanjer adrenal katon saka mburi.

Ing mamalia, klanjer adrenal (utawa klanjer suprarenalis) iku klanjer endokrin wangun segitelu sing ana ing ndhuwur ginjal (ad, "cerak" utawa "di" + renes, "ginjal"). Klanjer iki tanggung jawabé ngatur réspon stress ing sintesis kortikosteroid lan katekolamin, kalebu kortisol lan hormon adrenalin.

Ikhtisar[besut | besut sumber]

Klanjer adrenal.

Sacara anatomi, klanjer adrenal ana ing njero awak, ing sisih anteriosuperior (ngarep-nduwur) ginjal. Ing manungsa, klanjer adrenal papané sejajar karo balung geger thorax angka 12 lan éntuk suplai getih saka arteri adrenalis.

Sacara histologis, kapérang dadi rong pérangan ya iku medula lan korteks. Pérangan medula wujud sumber sing ngasilaké katekolamin hormon adrenalin epinefrin lan norepinefrin. Éwadéné pérangan korteks ngasilaké kortisol. Sel sing ngasilaké kortisol bisa uga ngasilaké homron androgen kaya testosteron.


Rujukan[besut | besut sumber]


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid