Keting

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Keting
Myst cf nigri 080503 8436 napo.jpg
Iwak keting, saka Bayung Lencir,
Musi Banyuasin, Sumatera Selatan
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Siluriformes
Famili: Bagridae
Génus: Mystus
Scopoli, 1777
Spesies

Lihat pada teks.

Sinonim
  • Aspidobagrus
    Bleeker, 1862
  • Hypselobagrus
    Bleeker, 1862
  • Heterobagrus
    Bleeker, 1864
  • Prajadhipokia
    Fowler, 1934

Keting ya iku jeneng umum tumrapé sawenèh iwak banyu tawa kang kagolong ing marga Mystus, (suku Bagridae, bangsa Siluriformes). Jeneng lokal liyané tumrap iwak iki antarané keting, kating, lundhu, luthok, lélé jèngki, ndaringan, sengat, senggiringan, ririgi, kelibere lan sapituruté gumantung saka panggon lan spésièsé.

Klumpukan jinis iwak saka marga Mystus manéka warna, saka ukuran cilik nganti sedheng.[1] Sistimatika saka golongan iwak iki durung manteb lan isih prelu disinaoni manèh. Urut-urutan filogenik saka marga iki durung dimangertèni kanthi cetha nanging miturut panduganing para ahli ana loro garis paseduluruan utama. Marga Mystus diyakini asalé saka Asia Kidul lan Asia kidulwetan.

Keting kalebu iwak kang omnivora, gelem mangan sembarang panganan. Sawenèh jinis keting seneng mapan ing kali kang cedhak tempuran.[2]

Spesies[besut | besut sumber]

Jinis-jinisé ing antarané:[3]:

Spesies[3] Author[3] Jeneng umum Panyebaran[3]
Mystus alasensis[4] Ng & Hadiaty, 2005. Èndhemik ing Sungai Alas, Sumatera Lor.
M. albolineatus Roberts, 1994 Kali Mekong, Bangpakong lan Chao Phraya
M. armatus (Day, 1865) Malabar, Kerala lan Manipur, India, lan Distrik Mergui, Burma
M. armiger Ng, 2004

Kali Kelantan, Malaysia

M. atrifasciatus Fowler, 1937 Kali Mekong, Meklong lan Chao Phraya
M. bimaculatus (Volz, 1904) Sumatra
M. bleekeri (Day, 1877) Kali Gangga, Indus lan Mahanadi
M. bocourti (Bleeker, 1864)

Kali Mekong lan Chao Phraya

M. castaneus Ng, 2002 Keting Sumatra tengah, Semenanjung Malaya lan Kalimantan
M. cavasius[1] (Hamilton, 1822) Kali Gangga, Brahmaputra, Mahanadi, Subarnarekhar lan Godavari, India, Bangladesh lan

Nepal

M. dalungshanensis  Li & Wang, 1979 Guangdong, Cina
M. falcarius[1] Chakrabarty & Ng, 2005 Kali Irawadi, Salween lan tlatah pasisir Burma
M. gulio (Hamilton, 1822) Lundu, keting, kathing (Jw.) India, Bangladesh, Burma, lan Jawa
M. horai Jayaram, 1954 Kali Indus, India
M. impluviatus[5] Ng, 2003 Endemik Ing Kali Mahakam, Kalimantan Timur
M. leucophasis (Blyth, 1860) Sungai Irawadi lan Sittang, Burma.
M. malabaricus (Jerdon, 1849) Pesisir Malabar, pagunungan Wayanad lan Travancore, India.
M. montanus (Jerdon, 1849) Anak benua India, Mliginé ing Ghats barat.
M. multiradiatus Roberts, 1992 Kali Mekong lan Chao Phraya.
M. mysticetus Roberts, 1992 Kali Mekong lan Chao Phraya.
M. nigriceps[6] (Valenciennes, 1840) Keting Jawa lan Sumatra sisih kidul.
M. oculatus (Valenciennes, 1840) Nilgiris, Ghats kulon lan pagunungan Karnataka, Kerala lan Tamil Nadu, India
M. pelusius (Solander, 1794) Kali Eufrat lan Tigris.
M. pulcher (Chaudhuri, 1911) Kali Irawadi lan Sittang, Burma.
M. punctifer[7] Ng, Wirjoatmodjo and Hadiaty, 2001 Endemik Ing Sungai Alas, Sumatera Lor.
M. rhegma Fowler, 1935 Kali Mekong, Meklong lan Chao Phraya.
M. rufescens (Vinciguerra, 1890) Kali Irawadi, Sittang lan Salween hilir, Burma.
M. seengtee[1] (Sykes, 1839) Kali Krishna lan Cauvery, India.
M. singaringan (Bleeker, 1846)

Kali Mekong lan Chao Phraya, sarta pulo-pulo Sunda Besar.

M. spinipectoralis  Li & Wang, 1979 Daratan Cina
M. tengara (Hamilton, 1822) India lor, Bangladesh lan Pakistan.
M. vittatus (Bloch, 1794) Kali-kali ing Pakistan, Nepal, India, Srilanka, lan Bangladesh.
M. wolffii (Bleeker, 1851) Kali-kali gedhé saka Thailand nganti ing Indonésia, ing tlatah-tlatah kang dipangaruhi déning pasang surut lan banyuné payau.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Chakrabarty, Prosanta; Ng, Heok Hee (2005). "The identity of catfishes identified as Mystus cavasius (Hamilton, 1822) (Teleostei: Bagridae), with a description of a new species from Myanmar" (PDF). Zootaèa 1093: 1–24.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  2. "Ikan keting - ikan yang mudah dipancing". 
  3. a b c d Ferraris, Carl J., Jr. (2007). "Checklist of catfishes, recent and fossil (Osteichthyes: Siluriformes), and catalogue of siluriform primary types" (PDF). Zootaèa 1418: 1–628. 
  4. Ng, Heok Hee; Hadiaty, Renny K. (March 2005). "Two new bagrid catfishes (Teleostei: Bagridae) from the Alas River drainage, northern Sumatra" (PDF). Ichthyol. Eèplor. Freshwaters 16 (1): 83–92.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  5. Ng, Heok Hee (2003). "Mystus impluviatus: A New Species of Bagrid Catfish (Teleostei: Bagridae) from Eastern Borneo". Copeia (2): 373–378. 
  6. Ng, Heok Hee (2002). "The identity of Mystus nigriceps (Valenciennes in Cuvier & Valenciennes, 1840), with the Description of a New Bagrid Catfish (Teleostei: Siluriformes) from Southeast Asia" (PDF). The Raffles Bulletin of Zoology 50 (1): 161–168. 
  7. Ng, Heok Hee; Wirjoatmodjo, Soetikno; Hadiaty, Renny K. (2001). "Mystus punctifer, a New Species of Bagrid Catfish (Teleostei: Siluriformes) from Northern Sumatra" (PDF). The Raffles Bulletin of Zoology 49 (2): 355–358.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)


Cithakan:Sumberdaya perikanan