Kembang teleng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kembang teleng
Starr 980529-1406 Clitoria ternatea.jpg
Kembang teleng (Clitoria ternatea)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Fabales
Famili: Fabaceae
Subfamili: Faboideae
Tribe: Cicereae
Génus: Clitoria
Spésies: C. ternatea
Jeneng binomial
Clitoria ternatea
L.
Kembang teleng ing Kolkata, India

Kembang teleng (Clitoria ternatea) iku tetuwuhan ngrambat sing biyasa tinemu ing pekarangan utawa pinggir alas. Tuwuhan anggota suku polong-polongan iki asal saka Asia tropis, nanging saiki wis sumebar ing kabèh tlatah tropis.

Wiwit jaman biyèn tuwuhan iki ditandur ing pekarangan minangka pethètan amarga kembangé sing awarna biru padhang. Kembangé ing sawetara panggonan ing Asia Tenggara kanggo bahan mènèhiu warna kanggo panganan utawa jajanan. Ing Malaysia, ekstrak makutha kembangé dianggo mènèhi warna ketan. Ing Thailand, minuman penyegar awarna biru saka ekstrak kembang iki dijenengaké nam dok anchan (น้ำดอกอัญขัญ). Ana uga varietas kanthi makutha kembang sing awarna putih.

Jeneng lokal[besut | besut sumber]

  • Aparajita (Hindi)
  • Gokarna (Marathi)
  • Butterfly pea, Blue pea vine, Pigeon wings (Inggris)
  • Bunga telang (Malaysia)
  • Dok anchan ดอกอัญขัญ (Thai)
  • nagar hedi (Kannada)
  • Sankhupushpam (Malayalam)

Rujukan[besut | besut sumber]