Kembang teleng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kembang teleng
Kembang teleng (Clitoria ternatea)
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Fabales
Kulawarga: Fabaceae
Subkulawarga: Faboideae
Suku: Cicereae
Marga: Clitoria
Jinis: C. ternatea
Jeneng binomial
Clitoria ternatea
L.
Kembang teleng ing Kolkata, India

Kembang teleng (Clitoria ternatea) iku tetanduran ngrambat sing biasa ditemokaké ing pekarangan utawa pinggir alas. Tanduran anggota suku polong-polongan iki asal saka Asia tropis, nanging saiki wis sumebar ing kabèh dhaérah tropis.

Wiwit jaman biyèn tanduran iki ditandur ing pekarangan minangka pethètan amarga kembangé sing awarna biru padhang. Kembangé ing sawetara panggonan ing Asia Tenggara dipigunakaké minangka bahan mènèhiu werna kanggo panganan utawa jajanan. Ing Malaysia, ekstrak mahkota kembangé dianggo mènèhi werna ketan. Ing Thailand, minuman penyegar awarna biru saka ekstrak kembang iki dijenengaké nam dok anchan (น้ำดอกอัญขัญ). Ana uga varietas kanthi mahkota kembang sing awarna putih.

Jeneng lokal[besut | besut sumber]

  • Aparajita (Hindi)
  • Gokarna (Marathi)
  • Butterfly pea, Blue pea vine, Pigeon wings (Inggris)
  • Bunga telang (Malaysia)
  • Dok anchan ดอกอัญขัญ (Thai)
  • nagar hedi (Kannada)
  • Sankhupushpam (Malayalam)

Rujukan[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kembang_teleng&oldid=840641"