Kalkuta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kolkata)
Kolkata
কলকাতা
Calcutta
Megacity
Saarah jarum jam saka ndhuwur: Victoria Memorial, St. Paul's Cathedral, central business district, Howrah Bridge, jalur trèm kutha, Vidyasagar Bridge
Saarah jarum jam saka ndhuwur: Victoria Memorial, St. Paul's Cathedral, central business district, Howrah Bridge, jalur trèm kutha, Vidyasagar Bridge

Julukan: City of Joy
City of Palaces[1]
Cultural Capital of India[2][3]

[4][5][6]
Kolkata is located in West Bengal
Kolkata
Kolkata
Lokasi Kolkata ing West Bengal
Koordhinat: 22°34′N 88°22′E / 22.567°N 88.367°E / 22.567; 88.367Koordhinat: 22°34′N 88°22′E / 22.567°N 88.367°E / 22.567; 88.367
Negara  India
Negara pérangan West Bengal
Divisi Presidency
District Kolkata[upper-alpha 1]
Pamaréntahan
 • Jinis Mayor–Council
 • Bebadan KMC
 • Mayor Sovan Chatterjee[7]
 • Sheriff Ranjit Mallik[8]
 • Police commissioner Rajeev Kumar[9]
Tlatah[10]
 • Megacity 185 km2 (79,151 sq mi)
 • Métro 1.886,67 km2 (728,45 sq mi)
Èlevasi 9 m (30 ft)
Cacah jiwa (2011)[10][11]
 • Megacity 4.496.694
 • Tataran 7th
 • Kapadhetan 0.024/km2 (5.7×10−5/sq mi)
 • Métro[12][13] 14.112.536
14.617.882 (Extended UA)
 • Metropolitan rank 3rd
Dhémonim Kolkatan
IST (UTC+05:30)
ZIP code(s) 700 001 to 700 162
Kodhe laladan +91-33
Nomer wahana WB 01 to WB 10, WB 19 to WB 22
UN/LOCODE IN CCU
Basa resmi Bengali lan Inggris
Sana jaringan www.kmcgov.in
  1. ^ The Kolkata metropolitan area also includes portions of North 24 Parganas, South 24 Parganas, Howrah, Nadia, and Hooghly districts. See: Urban structure.

Kalkuta, Kalkutah[14] utawa Kolkata /klˈkɑːtɑː/ (biyèn Calcutta /kælˈkʌtə/) iku kutha krajan saka negara pérangan India West Bengal. Dumunung ing pinggiran wétan Kali Hooghly, iku pusat komersial, budaya, lan pendidikan utama ing India Wétan, lan Plabuhan Kolkata ya iku plabuhan kang isih operasi paling tuwa ing India lan plabuhan tunggal utama kali. Ing 2011, kutha iki nduwé populasi 4,5 yuta, sawetara populasi ing kutha lan pinggiran ana 14.1 yuta, nggawe wilayah metropolitan paling akèh pedunungé kaping telu ing India. Ing 2008 prodhuk dhomèstik brutoné (diatur kanggo paritas daya tuku) dikira-kira dadi US$104 milyar, kang paling dhuwur katelu antarané kutha India, sakngisoré Mumbai lan Delhi.[15] Minangka kutha kang tuwuh ing negara berkembang, Kolkata nduwé polusi, kemacetan lalu lintas, kamlaratan, kapadhetan, lan masalah liyané.

Ing pungkasan abad kaping 17, telung désa sing predated Calcutta dipréntah déning Nawab saka Bengal ing suzerainty Mughal. Sawisé Nawab ngwenehi East India Company lisensi dagang ing 1690,[16] wilayah iki dikembangaké dening Company dadi pos dagang kang saya dibèntèngi. Nawab Siraj ud-Daulah nguwasani Calcutta ing taun 1756, lan East India Company ngrebut manèh Calcutta ing taun sawisé. Ing taun 1793 perusahaan East India cukup kuwat kanggo ngilangi Nizamat (aturan lokal), lan wiwit kadhaulatan kebak ing wilayah iki. Ing aturan perusahaan, lan mengko ing British Raj, Calcutta dadi kutha krajan saka wilayah kang dikuwasani Inggris ing India nganti 1911, nalika cacat geografis kang dirasakaké, digabungake karo nasionalisme ing Bengal kang tuwuh, ndadèkaké pindahé kutha krajan menyang New Delhi. Calcutta iku pusat kanggo gerakan kamardikan India; iku tetep dadi hotbed pulitik negara pérangan kontemporer. Sawisé kamardikan India ing taun 1947, Kolkata, kang sapisan dadi pusat pendidikan, ilmu, budaya, lan pulitik modern India, nandhang sawetara dekade saka stagnasi ékonomi.

Minangka inti saking Bengal Renaissance abad kaping 19 lan 20 awal lan pusat kabudayan kang werna-werna agamané lan ètniké ing Bengal lan India, Kolkata nduwé tradisi lokal ing drama, seni, filem, teater, lan sastra. Akeh wong saka Kolkata—sapérangané pamenang Hadhiyah Nobèl—nyumbang kanggo seni, ing sains, lan wilayah liyané. Budaya Kolkata nduwé idiosyncrasies sing kalebu close-knit neighbourhoods (paras) lan freestyle intellectual exchanges (adda). Bagéyané West Bengal saka indhustri filem Bengali adhedhasar ing kutha iki, kang uga sarwa dumadi institusi budaya kinurmatan saka nasional, kaya ta Academy of Fine Arts, Victoria Memorial, Asiatic Society, Indian Museum lan National Library of India. Antarane institusi ngélmu profesional, Kolkata nduwé Agri Horticultural Society of India, Geological Survey of India, Botanical Survey of India, Calcutta Mathematical Society, Indian Science Congress Association, Zoological Survey of India, Institution of Engineers, Anthropological Survey of India lan Indian Public Health Association. Sanadyan dadi panggonané ajang lan waralaba cricketing utama, Kolkata bedo saka kutha liya India kanthi menehi wigati kanggo bal-balan lan olahraga liyané.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ List of city nicknames in India
  2. ^ http://kolkata.citydetails.in/city-guide-leftmenu-117/359-kolkata-the-cultural-capital-of-india.html
  3. ^ Culture of Kolkata
  4. ^ "India: Calcutta, the capital of culture-Telegraph". telegraph.co.uk. Dijupuk 25 Juli 2016. 
  5. ^ Kolkata remains cultural capital of India
  6. ^ India, Press Trust of. "Foundation of Kolkata Museum of Modern Art laid". business-standard.com. Dijupuk 25 Juli 2016. 
  7. ^ "Sovan Chatterjee to be new Kolkata mayor". Hindustan Times (New Delhi). 6 Juni 2010. Diarsip saka sing asli ing 19 Juli 2011. Dijupuk 26 April 2011. 
  8. ^ "Ranjit the sheriff". The Telegraph. 1 Januari 2014. Dijupuk 17 Januari 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  9. ^ "New CP reaches slain cop's house with job letter". Times of India. 16 Fébruari 2013. Dijupuk 17 Fébruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  10. ^ a b "District Census Handbook - Kolkata" (PDF). Census of India. The Registrar General & Census Commissioner. k. 43. Dijupuk 13 Mèi 2016.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  11. ^ "Kolkata Municipal Corporation Demographics". Census of India. Dijupuk 3 Juni 2016. 
  12. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng kolkatauapop2011
  13. ^ "INDIA STATS : Million plus cities in India as per Census 2011". Press Information Bureau, Mumbai. National Informatics Centre. Dijupuk 20 Agustus 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  14. ^ "Ebah-ebahan kabangsan ing Indhia Inggris". Kajawèn. No. 358 (Balai Pustaka). 1 Mèi 1930. k. 581. Dijupuk 25 Dhésèmber 2017.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  15. ^ John Hawksworth; Thomas Hoehn; Anmol Tiwari (Novèmber 2009). "Which are the largest city economies in the world and how might this change by 2025?" (PDF). PricewaterhouseCoopers. Dijupuk 17 April 2015.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  16. ^ Dutta, K.; Desai, A. (April 2008). Calcutta: a cultural history. Northampton, Massachusetts, US: Interlink Books. kk. 9–10. ISBN 978-1-56656-721-3. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]