Kalkulator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kalkulator ya iku piranti kanggo ngitung kayata nggunggung, nyuda, ngepingaké, mara lan sapanungalané.[1] Uga ana kang kanggo ngitung èlmu Sains kayadéné Matématika, nang kalkulator wis ana rumus-rumusé.[1] Ing jaman saiki akèh alat-alat èlèktonik sing nggunakaké piranti kalkulator kayata komputer, handphone.[1] Kalkulator iku nganggokaké arus listrik saka batu baterai.[2] Uga ana pira kalkulator sing ora nganggokaké batu baterai.[2]

Kalkulator iki manut karo energi tenaga surya ya iku srengèngè.[2] Kalkulator cara kerjané cepet banget lan ora bisa nggawé salah, sakliyané déwé sing salah ngelbokaké angka utawa nutul tombolé.[2]

Sajarah Kalkulator[besut | besut sumber]

Kira-kira 5000 taun lawasé, ana piranti ngitung tradisional dan kalkulator mekanik, Abacus, teka ing Asia.[2] Lha taun iku diarani tekané mesin komputasi.[2]

Taun 1642, Blaise Pascal sing pas wektu iku umuré 18 taun, nemokaké apa sing diarani kalkulator roda numerik kanggo mbiyantu Bapaké ngitung pajak.[2] Alat sing diarani Pascaline iki nggunakaké wolung roda puter bergerigi kanggo njumlahkan wilangan nganti wolung digit.[2]

Taun 1694 salah sawijiné matematikawan lan filsuf Jerman, Gottfred Wilhem von Leibniz mbenèkaké Pascaline karo nggawé mesin sing bisa ngepingaké.[2] Pada kaya Pascaline, alat mekanik iki uga nganggo roda-roda gerigi.[2]

Taun 1820 Charles Xavier Thomas de Colmar nemokaké mesin kang bisa digunakake kanggo patang fungsi.[2] Ya iku aritmatik dasar kanggo njumlah, nyuda, ngepin lan mbagi.[2] Wiwit ditemokake alat iku diarani arithometer, banjur kalkulator mekanik pas jaman iku wis kondhang.[2] Saka kemampuane uga bisa luwih kepenak saka kalkulator sakdurunge,arithometer akeh digunakake nganti mangsa Perang Dunia I.[2] Taun 1892 William Burroughs, ngenalake kalkulator kang luwih kondhang.[2]

Taun 1903 John V. Atanasoff lan Clifford Berry nyoba gawé komputer elektrik kang nerapaké aljabar Boolean,itungan matematika kang bisa dinyatakaké bener utawa salah.[2] Taun 1931 Vannevar Bush nggawé kalkulator kanggo ngrampungaké persamaan differensial.[2] Mesin kasebut bisa ngrampungaké itung-itungan kang luwih ruwet, wujudé mesin uga gedhé lan abot amarga atusan gerigi lan porose kang dibutuhaké kanggo ngitung.[2] Taun 1935 ana insinyur konstruksi saka Jerman ya iku Konrad Zuse uga nggawé kalkulator mekanik kanggo nangani itungan matematik ana ing profesiné kang dirampungaké taun 1938.[2] Saiki ing bebrayan wis nganggokaké kalkulator kang kepénak lan gampang digawa nang endi-endi.[2]

Jinis-jinis Kalkulator[besut | besut sumber]

Kalkulator Ilmiah
Kalkulator Biasa

Ana macem-macem jinis kalkulator.[2] Nanging sing palin umum ana rong jinis, ya iku kalkulator ilmiah lan kalkulator biasa.[2] Cara mbédakaké rong jinis mau gampang, nèk kalkulator ilmiah biasané nduwèni tombol-tombol sing luwih akèh tinimbang kalkulator biasa.[2] Iki disebabaké amarga kalkulator ilmiah digunakaké kanggo mbiyantu ngrampungaké soal perhitungan kang luwih rumit.[2] Kalkulator biasa ora bisa diprogram,dhèwèké digunakaké kanggo ngitung sing gampang-gampang utawa sederhana kayata njumlah, nyuda, ngeping, mbagi.[2] Kalkulator ilmiah biasané dijangkepi karo sistem kang luwih canggih saéngga bisa diprogram kanggo nyimpen rumus-rumus matematika.[2]

Untung Rugi nggunakaké Kalkulator[besut | besut sumber]

Saben barang mesti nduwèni sisi positif dan negatif.[2] Semono uga karo kalkulator,sisi positifé nggunakaké kalkulator kanggo mbiyantui ngitung ya iku ngirit wektu.[2] Dhéwé langsung nutul angka-angka kang dipéngini lan langsung olèh hasilé.[2] Kalkulator uga nduwèni sisi negatif.[2] Bilih asring nggunakaké kalkulator, bisa dadi ngampangaké lan uga dadi males mikir utawa ngitung nganggo utek.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)http://www.sisilain.net/2011/01/pengertian-kalkulator.html (diundhuh tanggal 29 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae (id)http://www.berani.co.id/Artikel_Detail.aspx?ID=4524 (diundhuh tanggal 3 September 2011) Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_2" defined multiple times with different content
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalkulator&oldid=998624"