Kali Kampar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kali Kampar (Batang Kampar)
COLLECTIE TROPENMUSEUM Gezicht over de rivier Kampar in de omgeving van Moeara Takoes TMnr 10021581.jpg
Kali Kampar ing cerak Muara Takus, Sawijining tokoh Buddhis sajarah kompleks candhi dinuga duwé karajan Sriwijaya
Country Indonésia
States Sumatra Kulon, Riau
Districts Lima Puluh Kutha, Sijunjung, Kampar, Kuantan Singingi, Pelalawan

Kali Kampar iku sawijining lèpèn kang mili ing Kabupatèn Kampar, Riau (sadurungé dimekaraké dadi telung provinsi taun 2000, ya iku Kampar, Rokan Hulu lan Pelalawan).

Hulu Kali Kampar ana ing Pangkalan Kutha Baru, Sumatra|Sumatra Kulon. Tansaya kahilir kali iki tansaya amba lan volume banyuné uga tansaya akèh amarga ditambahi saka anak-anak lepené. Lepen iki tembusé ing Kabupatèn Pelalawan lan uga kaloka kanthi "gelombang Bono"-né.

Bono iku ombak dhuwur kang diakibataké déning patemon banyu kali karo banyu segara. Bono lumrahé dumadi nalika segara pasang, saéngga banyu kang asal saka kali, kasurung déning banyu segara. Ditambah manèh kanthi cethèké muara ndadèkaké gelombangé tansaya dhuwur. Lepen Kampar uga kerep banjir kang bisa ngrendhem désa|désa-désa saubengé antarané: Désa Tanjung Balam, Buluh Cina, Kampung Pinang, Lubuk Siam, dan Désa Teratak Buluh.[1]

Béda karo Kali Siak, Kali Kampar nduwé muara kang cethèk saéngga kapal-kapal ukuran gedhé ora bisa nglayari lèpèn mau. Déné Kali Kampar kang muarané jero bisa dilayari déning kapal-kapal tanker nganti tekan Pekanbaru.

Pamanfaatan kali[besut | besut sumber]

Kali Kampar minangka salah siji kali kang wigati kanggoné Riau. Ing kali iki diwangun PLTA kanthi daya 114 MW, ya iku ing tlatah Koto Panjang. Listrik kang dikasilaké banjur dialiraké menyang Provinsi Riau lan Sumatra Kulon.

Sawetara tlatah wigati kang diliwati Kali Kampar antarané: Bangkinang (Kutha krajan Kabupatèn Kampar), Taratak Buluh, Buluh Cina lan Pangkalan Kerinci kang dadi Kutha krajan Kabupatèn Pelalawan.

Réferènsi[besut | besut sumber]

<Réferènsi/>

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Kemitraan Air Indonesia, Sungai Kampar di Riau Meluap