Kali Amur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kali Amur
Jeneng Cina
Cina Padatan 黑龍江
Cina Prasaja 黑龙江
Werdi literal "Kali Naga Ireng"
Jeneng Mongol
Mongol Хар Мөрөн
(Khar Mörön)
Cithakan:Infobox Chinese/Manchu
Jeneng Ruslan
Ruslan Амур
(Amur)
Amur
Laladan ilèn Amur
Laladan ilèn Amur
Tuk Gunung-gunung ing Cina lor-wétan
Sawangan Samudra Pasifik, liwat Selat Tartar
Nagara sing diilèni Cina, Rusia, Mongolia
Dawa 4,444 km (2,761 mi)
Tlatah ilèn kali 1,855,000 km² (716,200 mi²)
Kreteg kali Amur sawisé direkontruksi taun 1999

.

Kali Amur utawa Heilong Jiang (Ruslan: река Аму́р) iku kali kang nomer 9 paling dawa ing donya, dadi tapel wates antara Rusia wétan lan Cina lor-wétan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing referensi sajarah loro entitas geopolitik iki dikenal minangka Manchuria Njaba (Manchuria Rusia) lan Manchuria Njero. Provinsi Heilongjiang ing Cina dumunung ana ing sisih kidul kali lan dijenengké miturut jenengé kali iki, mangkono uga Amur Oblast, Rusia ing pereng sisih lor.

Kali Amur iku minangka simbol wigati banget tumrap — lan faktor geopolitik wigati ing — gayutan Cina-Rusia. Kali Amur mliginé wigati sajeroning mangsa sawisé pamisahan politis Sino-Soviet ing taun 1960-an.

Jeneng Kali Ireng utawa Black River dipigunakaké déning wong Manchu lan Dinasti Qing kang tansah nganggep yèn kali iki panggonan kang suci.

Distrik Amuri ing Tampere uga éntuk jeneng sawisé pertempuran ing kali iki sajeroning perang Rusia-Jepang.

Sumber ékonomi ing laladan ilèn Kali Amur ya iku: pabrik, metalurgi, tambang wesi, non-ferrous metals, emas, batubara, listrik tenaga banyu, gandum, biji wesi, kedhelé, iwak, kayu lan perdhagangan Cina-Rusia. Tambang lenga Daqing, nomer 4 ing donya, dumunung ana ing cedhak kutha Daqing ing Heilongjiang, atusan kilomèter saka Kali Amur.

Anak kali[besut | besut sumber]

Anak kali kang wigati ya iku:

Kutha kang diliwati[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordinat: 53°06′N 140°44′E / 53.100°N 140.733°E / 53.100; 140.733