Jamur kuping ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jamur kuping cemeng
Auricularia polytricha.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Fungi
Dhivisi: Basidiomycota
Klas: Heterobasidiomycetes
Ordho: Auriculariales
Famili: Auriculariaceae
Génus: Auricularia
Spésies: A. polytricha
Jeneng binomial
Auricularia polytricha
(Mont.) Sacc.

Jamur kuping cemeng utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping ireng (Auricularia polytricha, sinonim Hirneola polytricha) punika salah setunggaling spésies jamur saking kelas Heterobasidiomycetes (jelly fungi).[1] Jamur kuping cemeng gadhah werni coklat tuwa radi bening.[1] Jamur punika gadhah wangun ingkang arupi talingan manungsa.[1] Wonten ing basa Tionghoa, jamur kuping cemeng punika dipunwastani kanthi nami (pinyin: yún ěr), (pinyin: máo mù ěr) utawi (pinyin: mù ěr).[1] Jamur kuping cemeng punika biyasanipun dipun-ginakaken kanggé campuran masakan Asia.[1]

Jamur kuping cemeng tuwuh wonten ing kayu ingkang sampun bosok ing panggènan ingkang teles utawi lembab.[1] Jamur kuping cemeng nalika taksih seger katingal kados jelly utawi ager-ager, ananging nalika sampun garing katingal mengkeret saha langkung alit tinimbang nalika taksih seger.[1]

Jamur kuping cemeng kathah dipunsadé kanthi wangun ingkang sampun garing.[1] Manawi badhé masak jamur punika kedah dipunrendhem wonten toya rumiyin.[1] Jamur kuping cemeng nalika sampun dipunmasak gadhah raos kados balung ingkang empuk saha boten gadhah raos utawi raosipun netral.[1]

Jamur kuping cemeng ugi asring dipun-ginakaken kanggé bahan obat tradhisional amargi gadhah sipat antikoagulan.[1] Jamur kuping cemeng punika saged kanggé tamba lelara jantung, pambuluh getih kanthi endhapan (aterosklerqsis), kanggé ngirangi kolesterol saha trigliserid, antiplatelet saha antipangenthelan getih.[2] Jamur kuping cemeng ugi saged kanggé obat antipanggetihan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k naturindonesia.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)
  2. ^ a b suaramerdeka.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)