Jamur kuping ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jamur kuping cemeng
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Fungi
Divisio: Basidiomycota
Kelas: Heterobasidiomycetes
Ordo: Auriculariales
Kulawarga: Auriculariaceae
Marga: Auricularia
Jinis: A. polytricha
Jeneng binomial
Auricularia polytricha
(Mont.) Sacc.

Jamur kuping cemeng utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping ireng (Auricularia polytricha, sinonim Hirneola polytricha) punika salah setunggaling spesies jamur saking kelas Heterobasidiomycetes (jelly fungi).[1] Jamur kuping cemeng nggadhahi werni coklat tuwa radi bening.[1] Jamur punika nggadhahi wangun ingkang arupi talingan manungsa.[1] Wonten ing basa Tionghoa, jamur kuping cemeng punika dipunwastani kanthi nami (pinyin: yún ěr), (pinyin: máo mù ěr) utawi (pinyin: mù ěr).[1] Jamur kuping cemeng punika biyasanipun dipunginakaken kanggé campuran masakan Asia.[1]

Jamur kuping cemeng tuwuh wonten ing kayu ingkang sampun bosok ing panggènan ingkang teles utawi lembab.[1] Jamur kuping cemeng nalika taksih seger ketingal kados jelly utawi ager-ager, ananging nalika sampun garing ketingal mengkeret saha langkung alit tinimbang nalika taksih seger.[1]

Jamur kuping cemeng kathah dipunsadé kanthi wangun ingkang sampun garing.[1] Menawi badhé masak jamur punika kedah dipunrendhem wonten toya rumiyin.[1] Jamur kuping cemeng nalika sampun dipunmasak nggadhahi raos kados balung ingkang empuk saha boten nggadhahi raos utawi raosipun netral.[1]

Jamur kuping cemeng ugi asring dipunginakaken kanggé bahan obat tradhisional amargi nggadhahi sifat antikoagulan.[1] Jamur kuping cemeng punika saged kanggé tamba penyakit jantung, pambuluh getih kanthi endhapan (aterosklerqsis), kanggé ngirangi kolesterol saha trigliserid, antiplatelet saha antipangenthelan getih.[2] Jamur kuping cemeng ugi saged kanggé obat antipanggetihan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)naturindonesia.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)
  2. ^ a b (id)suaramerdeka.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)