Hafez al-Assad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
حافظ الأسد
Hafez al-Assad
Hafez al Assad portrait.jpg
Présidhèn Suriah ka-9
Lungguh
22 Februari 1971 – 10 Juni 2000
Kadhisiki Nureddin al-Atassi
Kagantèni Abdul Halim Khaddam (Pejabat)
Rerincèn priangga
Lair 6 Oktober 1930
Qardaha, Suriah
Pati Juni 10, 2000(2000-06-10) (umur 69)
Damaskus, Suriah
Bangsa Suriah
Parté pulitik Parté Baath
Agama Alawi Islam Shi'ite

Hafez al-Assad (Arab: حافظ الأسد Ḥāfiẓ al-Asad, lair 6 Oktober 1930 – pati 10 Juni 2000 ing yuswa 69 taun) ya iku présidhèn Suriah kang njabat ana ing telung mangsa jabatan.[1][2] Hafez digantèkaké déning anaké, présidhèn Bashar al-Assad kang njabat wiwit taun 2000 nganti tekan saiki.[1][2]

Asal-usul[besut | besut sumber]

Hafez lair saka kulawarga Alawite nalika tanggal 6 Oktober 1930. Hafez dadi anggota Angkatan Udara Syria (Suriah) lan dadi pangadeg Parté Ba'ath kang ndadèkaké Hafez olèh posisi kang nguntungaké merga anané kudéta ing Suriah taun 1966.[1] Dhèwèké mèlu ana ing Perang Enem Dina nglawan Israèl taun 1967, lan prastawa September Ireng nalika PLO nyoba (kanthi dhukungan saka Suriah) nggulingaké Raja Hussein bin Talal saka Yordania.[1]

Tumuju kakuwasan[besut | besut sumber]

Hafez munggah ana ing panggung kakuwasan dadi Perdhana Mentri ana ing Suriah merga akèh intrik pulitik ing Wétan Tengah lan uga ana ing nagarané.[2] Posisi dadi Perdhana Mentri dadi posisi kuwat kanggo Hafez kang ana ing taun sabanjuré diangkat dadi Présidhèn Suriah.[2]

Nglawan Israèl[besut | besut sumber]

Hafez al-Assad nguwataké posisiné ana ing 30 taun sakwisé lan dadi salah siji tokoh kang duwé prabawa ana ing Wétan Tengah.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hafez_al-Assad&oldid=1106821"