Gram-negatif

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
bakteri gram negatif Pseudomonas aeruginosa awujud batang kanti warna jambon.

Bakteri gram-negatif ya iku bakteri kang ora mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram saéngga bakal berwarna abang yèn diamati déning mikroskop.[1] Saliyané iku, bakteri gram-positif bakal berwarna ungu.[1] bedane kalorone andedhasar marang bedane struktur dinding sèl kang béda lan bisa dinyatakake déning prosedur pewarnaan Gram.[2]. Prosedur iki ditemukake nalika tahun 1884 déning ilmuwan Denmark kang jenenge Christian Gram lan arupa prosedur penting sajrone klasifikasi bakteri.[3] Bakteri gram positif kaya Staphylococcus aureus (bakteri patogen kang umum ing manungsa) amung duweni membran plasma tunggal kang diubengi dinding sèl kandel arupa peptidoglikan [2]. Sekitar 90% saka dinding sèl kasebut kasusun déning peptidoglikan wondene turahane arupa molekul liya kang jenenge asam teikhoat.[1] Saliyané iku, bakteri gram negatif (kaya E. coli) duweni sistem membran ganda kang ngendi membran plasmane diselimuti déning membran jaba permeabel.[2] Bakteri iki duweni dinding sèl kandel arupa peptidoglikan, kang mapan ing antarané membran jero membran jabane.[2] Akeh spesies bakteri gram-negatif kang sipaté patogen, kang berarti dhèwèké berbahaya kanggo organisme inang.[4] Sifat patogen iki umumé berkaitan karo komponen tertentu ing dinding sèl gram-negatif, utamane lapisan lipopolisakarida (dikenal uga kanti LPS utawa endotoksin).[4]

Penyakit[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku lelara-lelara kang bisa diakibataké bakteri Gram positif lan négatif[5]:

Gram Genus Penyakit
Gram positif
Staphylococcus
Streptococcus
Enterococcus
Listeria
Bacillus
Clostridium
Mycobacterium
Propionibacterium
Mycoplasma
impetigo, keracunan makanan, bronkitis
pneumonia/radang paru, meningitis, karies gigi
enteritis
listeriosis
anthrax
tetanus, botulisme
difteri
tuberkulosis
jerawat
pneumonia
Gram negatif
Salmonella
Escherichia
Shigella
Neisseria
Bordetella
Legionella
Pseudomonas
Vibrio
Campylobacter
Helicobacter
Haemophilus
Treponema
Chlamydia
salmonelosis
gastroenteritis/radang saluran cerna
disentri
meningitis, gonorea
batuk rejan
legionnaires' disease
infeksi luka bakar
kolera
gastroenteritis
tukak lambung
bronkitis, pneumonia
sifilis
pneumonia, uretritis, trakoma

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku klasifikasi bakteri gram negatif.

Klasifikasi bakteri gram negatif.

deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  2. ^ a b c d Cooper GM, Hausman RE. 2007. The Cell: A Molecular Approach. 4th ed. Sunderland: Sinauer Associates, Inc.
  3. ^ Singleton P, Sainsbury D. 2006. Dictionary of Microbiology and Molecular Biology. New Jersey: Wiley Interscience.
  4. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Prescott
  5. ^ Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.