Endotoksin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Struktur umum lipopolisakarida

Endotoksin ya iku toksin nalika bakteri gram negatif arupa lipopolisakarida (LPS) ing membran jaba saka dinding sel kang nalika keadaan tertentu kanti sifat toksik ing inang tertentu.[1] Lipopolisakarida iki disebut endotoksin amerga terikat ing bakteri lan dicolake nalika mikroorganisme ngalami lisis utawa pecahé sel.[1] pira-pira uga dicolaké nalika penggandaan bakteri.[2] Komponen toksik ing LPS ya iku bagiyan lipid utawa lemak, kang disebut lipd A.[2]. Komponen lipid A iki dudu struktur makromolekuler tunggal ateges kasususun kompleks saka residu-residu lipid.[2] Endotoksin manung ana ing bakteri gram negatif awujud basil/batang lan kokus lan ora saécara aktif dicolaké saka sel sarta isa ngakibataké demam, syok, lan gejala lliyan.[2]

Endotoksin ya iku LPS sawentara eksotoksin ya iku polipetida; enzim-enzim kang ngasilake LPS kasebut dikodekake déning gen-gen ing kromosom bakteri ketimbang plasmid utawa DNA bakteriofage kang biasane ngkode eksotoksin.[2] Toksisitas endotoksin luwih endek ketimbang karo eksotoksin, nanging pira-pira organisme nduwèni endotoksin kang luwih efektif ketimbang kang liya.[2] Endotoksin ya iku antigen kang lemah lan nginduksi antibodi kanti lemah sahingga ora cocog digunakake minangka antigen sajrone vaksin.[2] Keberadaan endotoksin tanpa bakteri penghasile wis cukup kanggo nimbulake gejala keracunan ing inang contone keracunan pakanan amerga endotoksin kang dikasilake déning bakteri Salmonella.[2][3]

Dampak[besut | besut sumber]

Efek biologis saka endotoksin yaitu:

  1. Demam amerga pelepasan makrofag déning interleukin-1 kang beraksi amerga pusat pengaturan temperatur hipotalamus.[2] Sakliyane iku, demam uga isa disebapake amerga endotoksin isa micu pelepasan protein pirogen endogen (protein ing jero sel) kang ngaruhi pusat pengatur suhu awak ing jero otak.[3]
  2. Hipotensi amerga meningkate permeabilitas pembuluh darah.[2]
  3. Aktivasi jalur alternatif saka jalur komplemen sahingga kadadean peradangan lan kerusakan jaringan.[2]
  4. Aktivasi makrofag, peningkatan kemampuan fagosit, lan aktivasi saka klon limfosit B kang akèh sahingga ningkatake produksi antibodi.[2]

Efek langsung utawa tak langsung liya saka endotoksin kalebu stimulasi pembentukan sel granulosit, penggumpalan lan degenerasi saka sel trombosit.[4]

Sumber[besut | besut sumber]

Neisseria meningitidis
N.meningitidis ya iku bakteri gram negatif awujud kokus kanti kapsul polisakarida lan sak orane 13 jinis serotipe kang beda.[5] Endotoksin ing diding sel N. meningitidis ya iku lipopolisakarida kang meh pada karo liopolisakarida kang ana ing bakteri gram negatif kanti wujud batang.[5]

Haemophilus influenzae
H.influenzae ya iku bagiyan saka mikroflora normal ing bagiyan nduwur saluran pernapasan ing manungsa. H.influenzae obah ing antarane sel-sel epitel ing saluran pernapasan kanggo nginvasi lan nyebapake penyakit.[5] H.influenzae duwéni endotoksin kang isa menyebapake peradangan lan sebagiyan diasosiasikan karo kejut septik.[5]

Deteksi dan Eliminasi[besut | besut sumber]

Limulus Amebocyte Lysate (LAL) kanggo deteksi endotoksin

Deteksi lan eliminasi endotoksin wis dadi masalah bertahun-tahun kanggone industri farmasi lan alat-alat kedhokteran.[1] Contohe pemberian obat kang terkontaminasi;; denig endotoksin isa nyebapake komplikasi utawa kematian marang pasien.[1] Selain itu, endotoksin uga dadi masalah kanggone wong kang kerja karo kultur sel lan rekayasa genetika.[1] Mangka iku, dikembangake metode kanggo ndeteksi lan mengeliminasi endotoksin.[1] Prosedur kasebut kudu sensitif banget sahingga isa ndeteksi endotoksin nganti 0,25 endotoxin unit (E.U.) utawa setara karo 0,025ng/ml.[1] Salah siji prosedur kang paling akurat ya iku uji Limulus amoebocyte lysate (LAL) kang andhedhasar marang observasi pembentukan gel beku sewaktu endotoksin bersentuhan karo protein pembeku saka amoebocytes Limulus kang bersikulasi.[1] Perangkat uji iki kasusub saka kalsium, enzim propembekuan (proclotting) lan senyawa propenggumpalan/prokoagulan (procoagulan).[1] Enzim proclotting bakal teraktivasi déning endoktoksin lan kasium kanggo membentuk enzim pembeku (clotting enzyme) kang bakal nugel prokoagulan dadi subunit polipeptida (koagulogen).[1] Subunit-subunit kasebut bakal gabung mbentuk ikatan disulfida mbentuk gel beku.[1] Banjur dilakukake metode spektrofotometri kanggo ngukur jumlah protein kang tergumpal ing lisat kasebut kang ngendi isa dideteksi nganti 10pg/ml lipopolisakarida.[1][3] Tes iki isa digunakake kanggo ndeteksi endotoksin ing jero serum, cairan serebrospinal, wedang, lan cairan kanggo injeksi lan obat.[3]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2002. Microbiology 5thedition. Boston: McGraw-Hill.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l Levinson W. 2008. Review of Medical Microbiology & Immunology, Tenth Edition. New York: The McGraw-Hill Companies, Inc
  3. ^ a b c d Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  4. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Kayser
  5. ^ a b c d Gandhi M, et al. 2004. Blueprints Notes and Cases Microbiology and Immunology. Malden, Mass: Blackwell Pub.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Endotoksin&oldid=1097548"