Endotoksin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur umum lipopolisakarida

Endotoksin yaiku toksin nalika bakteri gram negatif arupa lipopolisakarida (LPS) ing membran jaba saka dinding sel kang nalika keadaan tertentu kanti sifat toksik ing inang tertentu. [1] Lipopolisakarida iki disebut endotoksin amerga terikat ing bakteri lan dicolake nalika mikroorganisme ngalami lisis utawa pecahé sel.[1] pira-pira uga dicolaké nalika penggandaan bakteri.[2] Komponen toksik ing LPS yaiku bagiyan lipid utawa lemak, kang disebut lipd A. [2]. Komponen lipid A iki dudu struktur makromolekuler tunggal ateges kasususun kompleks saka residu-residu lipid.[2] Endotoksin manung ana ing bakteri gram negatif awujud basil/batang lan kokus lan ora saécara aktif dicolaké saka sel sarta isa ngakibataké demam, syok, lan gejala lliyan.[2]

Endotoksin yaiku LPS sawentara eksotoksin yaiku polipetida; enzim-enzim kang ngasilake LPS kasebut dikodekake dening gen-gen ing kromosom bakteri ketimbang plasmid utawa DNA bakteriofage kang biasane ngkode eksotoksin. [2] Toksisitas endotoksin luwih endek ketimbang karo eksotoksin, nanging pira-pira organisme nduweni endotoksin kang luwih efektif ketimbang kang liya. [2] Endotoksin yaiku antigen kang lemah lan nginduksi antibodi kanti lemah sahingga ora cocok digunakake minangka antigen sajrone vaksin. [2] Keberadaan endotoksin tanpa bakteri penghasile wis cukup kanggo nimbulake gejala keracunan ing inang contone keracunan pakanan amerga endotoksin kang dikasilake dening bakteri Salmonella.[2][3]

Dampak[sunting | sunting sumber]

Efek biologis saka endotoksin yaitu:

  1. Demam amerga pelepasan makrofag dening interleukin-1 kang beraksi amerga pusat pengaturan temperatur hipotalamus.[2] Sakliyane iku, demam uga isa disebapake amerga endotoksin isa micu pelepasan protein pirogen endogen (protein ing jero sel) kang ngaruhi pusat pengatur suhu awak ing jero otak.[3]
  2. Hipotensi amerga meningkate permeabilitas pembuluh darah. [2]
  3. Aktivasi jalur alternatif saka jalur komplemen sahingga kadadean peradangan lan kerusakan jaringan. [2]
  4. Aktivasi makrofag, peningkatan kemampuan fagosit, lan aktivasi saka klon limfosit B kang akeh sahingga ningkatake produksi antibodi.[2]

Efek langsung utawa tak langsung liya saka endotoksin kalebu stimulasi pembentukan sel granulosit, penggumpalan lan degenerasi saka sel trombosit.[4]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Neisseria meningitidis
N.meningitidis yaiku bakteri gram negatif awujud kokus kanti kapsul polisakarida lan sak orane 13 jenis serotipe kang beda.[5] Endotoksin ing diding sel N. meningitidis yaiku lipopolisakarida kang meh pada karo liopolisakarida kang ana ing bakteri gram negatif kanti bentuk batang.[5]

Haemophilus influenzae
H.influenzae yaiku bagiyan saka mikroflora normal ing bagiyan nduwur saluran pernapasan ing manungsa. H.influenzae obah ing antarane sel-sel epitel ing saluran pernapasan kanggo nginvasi lan nyebapake penyakit.[5] H.influenzae duweni endotoksin kang isa menyebapake peradangan lan sebagiyan diasosiasikan karo kejut septik.[5]


Deteksi dan Eliminasi[sunting | sunting sumber]

Limulus Amebocyte Lysate (LAL) kanggo deteksi endotoksin

Deteksi lan eliminasi endotoksin wis dadi masalah bertahun-tahun kanggone industri farmasi lan alat-alat kedokteran.[1] Contohe pemberian obat kang terkontaminasi;; denig endotoksin isa nyebapake komplikasi utawa kematian marang pasien. [1] Selain itu, endotoksin uga dadi masalah kanggone wong kang kerja karo kultur sel lan rekayasa genetika.[1] Mangka iku, dikembangake metode kanggo ndeteksi lan mengeliminasi endotoksin.[1] Prosedur kasebut kudu sensitif banget sahingga isa ndeteksi endotoksin nganti 0,25 endotoxin unit (E.U.) utawa setara karo 0,025ng/ml.[1] Salah siji prosedur kang paling akurat yaiku uji Limulus amoebocyte lysate (LAL) kang andhedhasar marang observasi pembentukan gel beku sewaktu endotoksin bersentuhan karo protein pembeku saka amoebocytes Limulus kang bersikulasi.[1] Perangkat uji iki kasusub saka kalsium, enzim propembekuan (proclotting) lan senyawa propenggumpalan/prokoagulan (procoagulan).[1] Enzim proclotting bakal teraktivasi dening endoktoksin lan kasium kanggo membentuk enzim pembeku (clotting enzyme) kang bakal nugel prokoagulan dadi subunit polipeptida (koagulogen).[1] Subunit-subunit kasebut bakal gabung mbentuk ikatan disulfida mbentuk gel beku.[1] Banjur dilakukake metode spektrofotometri kanggo ngukur jumlah protein kang tergumpal ing lisat kasebut kang ngendi isa dideteksi nganti 10pg/ml lipopolisakarida.[1][3] Tes iki isa digunakake kanggo ndeteksi endotoksin ing jero serum, cairan serebrospinal, wedang, lan cairan kanggo injeksi lan obat.[3]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2002. Microbiology 5thedition. Boston: McGraw-Hill.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l Levinson W. 2008. Review of Medical Microbiology & Immunology, Tenth Edition. New York: The McGraw-Hill Companies, Inc
  3. ^ a b c d Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Kayser
  5. ^ a b c d Gandhi M, et al. 2004. Blueprints Notes and Cases Microbiology and Immunology. Malden, Mass: Blackwell Pub.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Endotoksin&oldid=836006"