Garudha (mitologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Garudha
Garudha miturut I Made Tlaga
Lukisan I Made Tlaga, seniman Bali, abad kaping-19. Saiki lukisan iki disinggahaké ing Universitas Leiden.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Garuḍa
Basa Pāli Garuḷa
Jeneng miturut aksara
Dewanagari गरुड
aksara Bali Garuda-Bali.png
aksara Jawa Garuda-Jawa.png
Garuda uga bisa ngrujuk ing maskapé pamaburan Indonésia, Garuda Indonésia.

Garudha (pasang aksara basa Sangskreta: Garuḍa, basa Pāli: Garuḷa) iku salah sijining déwa ing agama Hindhu lan Buda. Dhèwèké wahana Bathara Wisnu, salah siji Trimurti utawa manifestasi Allah ing agama Hindhu. Garudha digambaraké nduwé awak emas, arupa putih, nduwé suwiwi abang. Cucuk lan suwiwiné mèmper manuk garudha, nanging awaké kaya manungsa. Ukurané gedhé dadi bisa ngalang-ngalangi srengéngé.

Dasanama Garudha[besut | besut sumber]

Garudha nduwé akèh dasanama:

Jeneng-jeneng liya Garudha[besut | besut sumber]

  • Kaśyapi
  • Wainateya
  • Suparna
  • Garutmān
  • Dakṣāya
  • Śālmalin
  • Tārkṣya
  • Wināyaka

Jeneng-jeneng paraban[besut | besut sumber]

  • Sitānana, 'rai putih’.
  • Rakta-pakṣa, ‘suwiwi abang’.
  • Śweta-rohita, ‘sang putih abang’.
  • Suwarṇakāya ‘awak emas’.
  • Gaganeśwara ‘raja langit’.
  • Khageśwara, ‘raja manuk'.
  • Nāgāntaka, 'sing matèni naga’.
  • Pannaganāśana, ‘sing matèni naga’.
  • Sarpārāti, ‘musuh ula-ula’.
  • Taraswin, ‘sing gelis’.
  • Rasāyana, ‘sing gelis’.
  • Kāmachārin, ‘sing seneng lunga karepé dhéwé’.
  • Kāmāyus, ‘sing urip seneng’.
  • Chirād, ‘mangan akèh’.
  • Wiṣṇuratha, ‘wahana Wisnu’.
  • Amṛtāharaṇa, ‘maling amreta’.
  • Sudhāhara, ‘maling’
  • Surendrajit, ‘panakluk Indra’.
  • Bajrajit, ‘panakluk kilat’.

Lambang nagara[besut | besut sumber]

Garudha iku uga dienggo dadi lambang nagara Indonésia, Thailand lan nagara-nagara liyané. Ing ngisor iki kapacak gambaré lambang-lambang sawetara nagara lan tlatah sing ora kabèh iku Garudha nanging mèmper.

Lambang kutha[besut | besut sumber]

Garudha dienggo dadi lambang kutha krajan Mongolia, Ulan Bator.