Fèsyen Prancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prancis iku sawiji nagara kang maju ing indhustri desain fesyen, karo nagara-nagara liyané kaya Itali, Jérman, Karajan Manunggal, Jepang lan, Amérikah Sarékat. Fèsyen iku salah sawijining pérangan kang wigati ing kabudayan nagara-nagara iku mau lan masyarakaté, lan Prancis iku misuwur amarga duwéné rasa kang agung ing fèsyen. Haute couture lan theee prêt-à-porter (ready-to-wear) utawa sandhangan siyap kanggo, antara gagrag-gagrag fèsyen liyané, isih dadi pérrangané kabudayan tradhisional Prancis. Prancis dhuwé akèh desainer-desainer kawentar.

Desain Prancis dadi wigati nalika abad angka 15 tekan saiki. Industri fesyen dadi barang èkspor budaya kang wigati important saka Prancis awit abad angka 17 lan haute couture kang modherniku baka mulané ing taun 1860an.

Paris lumaku minangka sèntralé indhustri fèsyen ing nagara iku. Karo kutha-kutha kaya New York City, London lan Milan, paris kaanggep kutha krajané fèsyen kang misuwur. Paris iku omahé fèsyen desainer-desainer kang utama lan kawentar kalebu Chanel, Pierre Cardin, Céline, Chloe, Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Hermès, Lanvin, Rochas, Vuitton, lan Yves Saint Laurent.[1][2]

Akèh kutha-kutha ing Prancis, kalebu Lyon, Marseille, Toulouse, Lille, Strasbourg, Bordeaux, Nantes or Rennes, iku dhistrik-dhistrik lan panggonan-panggonan kang méwah. Ing akir abad-abad iki, kutha-kutha iku mau uwis owah dad iku kutha-kutha maju lan produsèn-produsèn lan konsumèn-konsumèn barang-barang méwah. Île-de-France, Manosque, La Gacilly (cedhak kutha Rennes), lan Vichy mimpin majuning indhustri kosmètik, dadi omah kanggo mèrek-mèrek kaéndahan kaloka kanthi internasional kaya ta L'Oreal, Lancôme, Guerlain, Clarins, Yves Rocher, L'Occitane, Vichy, dkk.

Kutha-kutha kaya Nice, Cannes, St. Tropez, antara kutha-kutha liyané kang ing laladan French riviera, iku uga kaloka minangka panggonané kaméwahan, kang saben taun akèh dhayoh-dhayoh sèlebriti-sèlebriti saka médhia internasional, pamengku-pamengku, lan bilyunèr.

Sajarah[besut | besut sumber]

Abad angka 17, Barroque lan Klassisisme[besut | besut sumber]

Louis XIV, diarani "Sun king" ya iku sawiji Ratu monarkiné Prancis, gawé prajané dadi wasésané Éuropah lan dadi idola fèsyené ing jama Barroque.

Gandhèngané nagara Prancis karo fèsyen lan mode (gagrag) (la mode) iku ana mligi ing nalika anyaké Prancis ing ngisor wewengkoné Louis XIV [3]. Nalika iku, industrie-industrie barang-barang méwah ing Prancis dadi kawasésa déning kaum ningrat lan pangadilan radya Prancis dadi, bisa dianggep, juru panemtuné gagrag lan rasa ing Éropah. Munggahing kautamané fèsyen Prancis digandhengaké marang panciptaning pawarta-pawarta bab fèsyen ing awal taun 1670an (amarga Jean Donneau de Visé), kang ngowahi indhustri fèsyen kanthi ngadhol desain-desain kanggo masarakat njabaning pangadilan Prancis[4] lan kanthi misuwuraké gagasan-gagasan kaya ta "mangsa" fèsyen lan gonta-gantining gagrag.[5]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Why is Paris the Capital of Fashion - LoveToKnow - Women's Fashion
  2. French fashion facts- Paris Digest
  3. Kelly, 181.
  4. DeJean, pp. 35–6, 46–7, 95.
  5. DeJean, 48.

Wewacan lanjutan[besut | besut sumber]