Fèsyen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ing karya seni, Following the Fashion (1794), James Gillray gawé karikatur sawiji figur awak sing diapikaké déning gaun-gaun korsèt cendhak mbiyèn ing fèsyen, dibandingaké karo pangéntra sing awaké ora diapikaké.

Fèsyen ya iku gagrag sing kaloka utawa kabudayan, mliginé ing sesandhangan, anggon kanggo sikil, aksèsoris, kosmètik, awak manungsa, utawa mèbel. Fèsyen iku trèn ing gagrag sing bedha lan asringé ajeg bab caraning sawiji uwong dandan. Fèsyen iku gagrag-gagrag sing mengkoni kelakuan lan kréasiné-kréasiné tèkstil déning para desainer.[1] Amarga istilah sing luwih tèknis, ya iku kostum, biasané digandhèngaké marang istilah "fèsyen", panganggoné istilah kostum uwis dimligiaké kanggo pangertèn kaya ta gaun mewah utawa ageman masquerade, kamangka "fèsyen" iku umumé tegesé sandang, kalebu pasinaoné. Sanajan mangkono, aspèk-aspèké fèsyen bisa fèminin utawa maskulin, sawenèh trèn iku androgini.[2][3]

Fèsyen-fèsyen sandangan[besut | besut sumber]

Panjlajah barat sing dhisik, sing nglembara menyang Persia, Turki, India, utawa China, asringé bakal nandani ora anané paowahan ing fèsyen ing nagara-nagara iku mau. Sawiji sekretarisé Shogun ing jepang pamèr (ora pati pener sumberè) marang sawiji pangelana saka Sepanyol ing taun 1609 menawa sandangan-sandangan Jepang ora tau owah luwih saka éwonan taun.[4] Ananging, ana bukti sing gedhe ing Ming China menawa cepeté gantiné fèsyen ing sandangan-sandangan China.[5] Paowahan ing kostum asringé kedadéan nalika ana gantining kahanan ekonomi utawa sosial, kaya sing kedadéan ing Romawi kuna lan Khalifah ing abad tengahan, sing sabanjure ana periode suwé a tanpa paowahan sing gedhe.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Fashion (2012, March 29).
  2. ^ Undressing Cinema: Clothing and identity in the movies – Page 196, Stella Bruzzi – 2012
  3. ^ For a discussion of the use of the terms "fashion", "dress", "clothing", and "costume" by professionals in various disciplines, see Valerie Cumming, Understanding Fashion History, "Introduction", Costume & Fashion Press, 2004, ISBN 0-89676-253-X
  4. ^ Braudel, 312–13
  5. ^ Timothy Brook: "The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming China" (University of California Press 1999); this has a whole section on fashion.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fèsyen&oldid=1096256"