Fèsyen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ing karya seni, Following the Fashion (1794), James Gillray gawé karikatur sawiji figur awak kang diapikaké déning gaun-gaun korsèt cendhak mbiyèn ing fèsyen, dibandingaké karo pangéntra kang awaké ora diapikaké.

Fèsyen ya iku gagrag kang kaloka utawa kabudayan, mligi ing sesandhangan, anggon kanggo sikil, aksèsoris, kosmètik, awak manungsa, utawa mèbel. Fèsyen iku trèn ing gagrag kang bedha lan asringé ajeg bab caraning sawiji uwong dandan. Fèsyen iku gagrag-gagrag kang mengkoni kelakuan lan kréasiné-kréasiné tèkstil déning para desainer.[1] Amarga istilah kang luwih tèknis, ya iku kostum, racaké digandhèngaké marang istilah "fèsyen", panganggoné istilah kostum uwis dimligiaké kanggo pangertèn kaya ta gaun mewah utawa ageman masquerade, kamangka "fèsyen" iku lumrahé tegesé sandang, kalebu pasinaoné. Sanajan mangkono, aspèk-aspèké fèsyen bisa fèminin utawa maskulin, sawenèh trèn iku androgini.[2][3]

Fèsyen-fèsyen sandangan[besut | besut sumber]

Panjlajah barat kang dhisik, kang nglembara menyang Persia, Turki, India, utawa Cina, asringé bakal nandani ora anané paowahan ing fèsyen ing nagara-nagara iku mau. Sawiji sekretarisé Shogun ing jepang pamèr (ora pati pener sumberè) marang sawiji pangelana saka Sepanyol ing taun 1609 manawa sandangan-sandangan Jepang ora tau owah punjul éwonan taun.[4] Nanging, ana bukti kang gedhé ing Ming Cina manawa cepeté gantiné fèsyen ing sandangan-sandangan Cina.[5] Paowahan ing kostum asringé kedadéan nalika ana gantining kaanan ékonomi utawa sosial, kaya kang kedadéan ing Romawi kuna lan Khalifah ing abad tengahan, kang sabanjuré ana periode suwé a tanpa paowahan kang gedhé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Fashion (2012, March 29).
  2. Undressing Cinema: Clothing and identity in the movies – Page 196, Stella Bruzzi – 2012
  3. For a discussion of the use of the terms "fashion", "dress", "clothing", and "costume" by professionals in various disciplines, see Valerie Cumming, Understanding Fashion History, "Introduction", Costume & Fashion Press, 2004, ISBN 0-89676-253-X
  4. Braudel, 312–13
  5. Timothy Brook: "The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming Cina" (University of California Press 1999); this has a whole section on fashion.