Escabéché

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Escabeche
Taniguejf.JPG
Escabeche of Spanish mackerel (narrow-barred Spanish mackerel)
Tlatah utawa prajaMediterranean, Latin America, the Philippines, Guam
Woworan pokokFish or meat
Woworan kang lumrah kaanggoVinegar, paprika, or saffron
VariasiBrathering
Katerangan liyanéno_recipes= false
Buku masakan:   Médhia: Escabeche
Escabeche saka tilapia, saka Filipina

Escabeche minangka jeneng kanggo sawetara masakan ing masakan Amérika Tengah lan Latin sing bisa ngrujuk menyang sajian iwak utawa daging ( escabeche saka pitik, terwelu utawa daging babi umume ing Spanyol lan Portugal ) marinake lan dimasak ing campuran asam (cuka) lan diwadhahi nganggo pimenton (paprika Spanyol) utawa saffron. Ing Amérika Tengah utawa Amérika Kidul resep-resep ora beda karo negara menyang negara, kadhangkala nggoreng bahan kasebut sadurunge marinate. Iku teknik konservasi umum, mbutuhake pH saka 4 utawa murah kanggo mungkasi efek produktip.

Pasugatan kasebut umum ing Spanyol lan wis ngalami éwah-éwahan lokal ing jagad nganggo basa Spanyol . Iki digawé kanthi apik ing Portugal, biasane dibumboni karo jagung, lombok, mrica, brambang, bawang putih lan wortel irisan. Panganan kasebut populer ing Filipina lan Guam, kaloro tilas koloni Spanyol, ing endi sing paling cedhak karo versi Spanyol asli: ngganti jinis iwak kanggo sing kasedhiya lokal nanging ngurmati teknik asli.

Ing versi internasional, escabeche racake diolah utawa digoreng, banjur diadhemake sawise mari ing kulkas sewengi utawa luwih suwe. Asam ing marinade biasane cuka nanging bisa kalebu jus sitrus . Macem-macem jinis cuka bisa disaranake kaya ta cuka putih utawa cuka sari apel.[1] Escabeche minangka presentasi populer iwak kaline utawa pot sing wis dipesthekake, kaya ta mackerel,[2] tuna, bonito utawa sardin . Ing Donya Anyar, versi marinade dhasar asring digunakake karo panganan saliyane iwak lan daging, umpamane sampeu utawa gedhang ijo sing ditanduri ayam ( Puerto Rico ), lada jalapeño ( Mexico ), lsp. Asal saka tembung escabeche yaiku Persia; iku digawa menyang Spanyol dening wong Arab sajrone penaklukan Umayyah Hispania . Tembung kasebut asale saka al-sikbaj, jeneng panganan daging sing wis dimasak ing saos manis lan asem, biasane cuka lan madu utawa molar tanggal.[3] sesuguh kasebut asale ing negara-negara Mediterania kaya Turki, Libanon lan Spanyol, nanging praktik saka gaya persiyapan iki nyebar nganti adoh ing wétan karo Filipina lan kabèh saindenging negara-negara kulon Amerika Latin. Dipercaya manawa Spanyol lan Portugal dikenalake sajian al-sikbaj sajrone penaklukan Moorish ing antarane 790 lan 1300 Masehi.[4]

Piring kasebut dikenal minangka escoveitch utawa iwak escoveech ing Jamaika lan diasinake ing saos cuka, bawang, wortel lan mrica bonnet sewengi. Iki minangka panganan sarapan tradisional. Dikenal minangka escabecio, potongan utawa savoro ing Italia, savoro ing Yunani (utamane pulo Ionia ) lan scabetche ing Afrika Lor .

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Escabeche (Sweet And Sour Fish". Genius Kitchen. Retrieved 5 April 2018.
  2. Lagasse, Emeril. "33 Spanish Starters". 33 Spanish Starters. Food Network UK. Food Network, n.d. Web. 29 Dec. 2015.
  3. Medieval Arab Cookery, Maxime Rodinson, A. J. Arberry, and Charles Perry. ISBN 0-907325-91-2.
  4. "What Is Escabeche?". Wise Geek. Retrieved 28 February 2018.