Doddy Achdiat Tisna Amidjaja

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prof. Dr. Doddy A. Tisna Amidjaja
Gambar:DoddyTisna.jpg
Rektor ITB 1969-1976 dan Pjs Rektor ITB 1979-1980
[[Rektor ITB]] 5 dan ke-8 (Pjs.)
Linggih
1969 – 7 Dhésèmber 1976
Kang sadurungéLetkol Ir. Koentoadji
Kang sawiséProf. Dr. Ing. Iskandar Alisjahbana
Rerincèn dhiri
LairDoddy Achdiat Tisna Amidjaja
(1925-03-15)Maret 15, 1925
Nèderlan Garut, Hindia Nèderlan
PatiMèi 5, 1993(1993-05-05) (umur 68)
Jerman Bad Oeynhausen, Jerman
BangsaIndonésia Indonésia
AlmamaterSarjana Muda-FIPIA UI Bandung[1]

Dipl./S2-Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

Dr. rer. nat.-Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

Prof. Dr. rer. nat. Doddy Achdiat Tisna Amidjaja (lair ing Garut, 15 Maret 1925 – pati ing Bad Oeynhausen Jerman, 5 Mèi 1993 ing umur 68 taun) inggih punika tokoh pendidikan lan panalitèn, mahaguru Biologi ITB lan rektor kelima Institut Teknologi Bandung utawi rektor kaping selikur Kampus Ganesha sejak TH Bandung dipunyasa.[2]. Sanèsipun punika Doddy ugi natè njabat minangka Ketua LIPI lan Duta Besar RI kanggé Prancis. Piyambakipun lair saking pasangan Radèn Benjamin Tisna Amidjaja lan Nji Radèn Dewi Saprah Djajanagara.[3]

Riwayat hidup[besut | besut sumber]

Wiyata dhasar lan nengahipun ing jalani ing HIS Bandung (1938), MULO Pasundan Pérangan B (Paspal) Tasikmalaya (1942), SMT Pérangan B (Paspal) Bandung (1946). Ing salebeting kaanan ingkang boten menentu amargi Perang Kemerdekaan, piyambakipun ngèlajèngakèn pendidikanipun ing Perguruan Tinggi Kedhokteran, Malang, 1946 ngantos tingkat I. Taun 1946-1948 gabung ing Wadya Pelajar. Saklajèngipun kuliahipun tingkat II lan III dipunlajèngakèn ing pérangan Biologi FIPIA Universitet Indonésia Bandung (1949) ngantos lulus tahap kandidat (Sarjana Muda) ing taun 1953.[1] amargi Profesor Walanda pembimbingnipun meninggal amargi kecelakaan, piyambakipun kapeksa menunda studinipun lan ngelanjengaken ing Éropah.[4] Saksampune punika piyambakipun ngelajengaken kuliahipun ing Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät der Rheinischen Friedrich-Wilhelms Universität Bonn (Fakultas Matematika lan Widya Alam Universitas Bonn), Jerman ngantos angsal Diploma Biologi (1954). Gelar Doctor Rerum Naturarum (8 Novèmber 1956) ing babagan Zoology mliginipun Embriology dipunperoleh ing universitas ingkang sami sasampunipun mempertahanaken disertasinipun ingkang gadhah irah-irahan “Wachstumsbeeinflussung durch Acetylcholin, Histamin, Alloxan, Nadisan, Aristamid, Nicotinsäureamid und p-Aminobenzoesäure beim Hühnerembryo”.[4][5][6] Dengan demikian ia merupakan Dhoktor bangsa Indonésia kapisan dalam babagan Zoologi.[7] Sakkundure saking Jerman, piyambakipun bali marang kampusipun njabat Ketua Pérangan Zoologi FIPIA UI, Bandung (1957-1959). Ingtanggal 1 Agustus 1959 nikah kaliyan Ny. Hj. R. Dien Sardinah, lan gadhah tiga putra: Hany Ratna Suminar, Mustafa Kamal, Moh. Yamin.

Ing wulan Fèbruari 1961 piyambakipun dipunkukuhaken dados Guru Besar Zoologi ing ITB. Taun 1959-1960 minangka Ketua Departemen Biologi ITB[4], Dekan Departemen Kimia Biologi, ITB (1962-1963), Pembantu Rektor ITB babagan Afiliasi lan Pengembangan (1963-1968) ing sisih njabat Wakil Direktur Pusat Reaktor Atom Bandung (1964-1965), dln Asisten Direktur SEAMEO Regional Centre for Tropical Biology (1969-1977).[7]

Pangaji-aji[besut | besut sumber]

  • 'Setya Lencana Wirakarya' saking Badan Tenaga Atom Nasional (BATAN), atas jasa-jasa ing ngerembagagen program makarya sami lan pendidikan ing salebeting ngginakaken ènergi atom kanggé ancas damai (1971)
  • 'Jasa Dharma' saking TNI AL, atas jasa-jasa ing kerjasama lan ngembangaken program pendidikan kanggé SDM TNI AL mliginipun ing babagan elektronik (1972)
  • Medali lan pengangkatan minangka 'Commandeur in de Leopoldsorde' saking Pamaréntah Bèlgi, atas jasa-jasa ing salebeting ngembangaken pendidikan lan kerjasama ilmiah antawis Indonésia lan Bèlgi (1975)
  • Medali lan pengangkatan minangka 'Officier Dans I Ordre des Palmes Academics' (1976)
  • Medali lan pengangkatan minangka 'Officier de la Legion d'Honneur' saking Pamaréntah Prancis, atas jasa-jasa ing ngembangaken pendidikan lan kerjasama ilmiah antawis Indonésia lan Prancis (1984)
  • 'Satya-lencana kesetiaan 25 taun' saking Pamaréntah Indonésia (1983)
  • Medali lan bebungah saking Pamaréntah Indonésia nglampahi Kementerian Wiyata lan Kebudayaan atas pengabdian yang diberikan dalam pengembangan ngèlmu biologi dan pendidikan tinggi di Indonésia.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Periode 1950-1959 sadèrèngipun ITB dipunresmiaken, kampus Jl. Ganesha Bandung punika panggènan Fakultas Teknik lan FIPIA (Fakultas Ilmu Pasti lan Ilmu Alam) Universitas Indonésia. Tanggal 2 Maret 1959 kalihipun fakultas mau beserta sadaya sumber dayanya baik berupa prasarana fisik, staf pengajar, staf administrasi, dan mahasiswanya dipunpisahaken saking Universitas Indonésia lan dipunresmiaken dados Institut Teknologi ing Kota Bandung. Pinten-pinten talun lajeng Universitas Indonésia ndiriaken Fakultas Teknik lan FIPIA ingkang énggal (1960-1963) ing Jakarta.
  2. Sejarah Rektor TH Bandung - ITB
  3. Gedung Doddy
  4. a b c d CV Doddy di Unesco
  5. Kepala LIPI
  6. Disertasi
  7. a b Enam dasawarsa ilmu lan ilmuwan Indonésia

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Sakri, A. (1979a). Dari TH ke ITB: Kenang-kenangan lustrum keempat 2 Maret 1979, Jilid 1: Selintas perkembangan ITB. Bandung: Penerbit ITB.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Ketua Rektorium: Dr. Soedjana Sapi'ie

Anggota: Prof. Dr. Moedomo Soedigdomarto
Prof. Ir. Wiranto Arismunandar, MSME
Ir. Djuanda Suraatmadja
(1978-1979)

{{{jabatan}}}
1979-1980
Diganti déning:
Prof. Hariadi Paminto Soepangkat, Ph.D.

(1980-1988)

Didhisiki déning:
Letkol Ir. Koentoadji (1965-1969)
{{{jabatan}}}
1969-1976
Diganti déning:
Prof. Dr. Ing. Iskandar Alisjahbana

(1976-1978)