Defia Rosmaniar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Defia Rosmaniar inggih punika salah sawijining atlét wanita Indonèsia. Defia utawi limrahipun dipuntimbali Defi,wanita kelairan ing Bogor, Jawi Kilèn, 25 Mei 1995 ugi sakmenika gadhah yuswa 23 taun. Piyambakipun wiwit tumut dhatèng donya ulahraga wonten ing taun 2007 kala SMP amargi surungan saking kakangipun. Ermanto, sang rama, inspirasi utami kagèm Defia. Ermanto inggih punika sosok ingkang lajèng nyèngkuyung Defia nggayuh préstasi langkung inggil sènaosa prakara tuméka nalika wiwit Defia diwasa. [1]

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Defia Rosmaniar sekolah wonten ing SD Leuwiliang ugi paripurna wonten taun 2000. Piyambakipun lajeng nglajengaken dhateng SMPN 1 Cibungbulang ugi paripurna wonten taun 2009. Sesampunipun punika, Defia dados siswi wonten ing SMAN 1 Leuwiliang 4 ugi paripurna wonten taun 2012. Defia ugi nindakaken pamucalan wonten ing kalih universitas inggih punika Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi (STIE) Kesatuan ugi Universitas Negeri Jakarta (UNJ). Wonten ing Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi (STIE) piyambakipun mundhut jurusan ekonomi, ugi wonten ing UNJ piyambakipun mundhut jurusan pendidikan olahraga. [2][3]

Pangaji[besut | besut sumber]

1. Emas wonten ing nomor tunggal putri U-17 ajang Koréa Opén 2012 ing Gwangju, Koréa Kidul

2. Emas wonten ing nomor pair mixed U-19 ajang Koréa Opén 2012 ing Gwangju, Koréa Kidul

3. Emas wonten ing nomor beregu putri U-29 ajang Malaysia Opén 2014

4. Emas wonten ing nomor individual putri U-29 ajang Koréa Opén 2015 Chunceon, Koréa Kidul

5. Emas wonten ing nomor pair mixed U-29 ajang Korea Opén 2015 Chunceon, Koréa Kidul

6. Emas wonten ing nomor individual putri U-29 ajang Indonesia Opén 2015 Jakarta, Indonesia

7. Emas wonten ing nomor individual putri U-30 ajang Taekwondo World Hanmadang 2016 Koréa

8. Emas wonten ing nomor individual putri U-30 ajang 1st Bankimon Open Koréa 2016

9. Emas wonten ing nomor beregu putri U-30 pooomsae ajang 1st Bankimon Opén Koréa 2016

10. Emas wonten ing nomor tunggal putri Kéjuaraan Taekwondo Asia 2018

11. Emas wonten ing nomor tunggal putri poomsae Asian Games 2018 [1]

Préstasi[besut | besut sumber]

Kasuksèsan Defia ngrebat medali dados pungkasan pamangkèn taekwondo Indonesia salébétipun 32 taun wonten ambéng Asian Games. Awit taekwondo dipunpertandingaken wonten Asian Games Seoul 1986, Indonesia dereng naté ngrebat medali punika.Kasuksèsan punika ngrupikaken buah saking nyambut damel kenceng ugi anéka lelabetan kagem kényo ingkang gadhah yuswa 23 taun punika. Saderengipun Asian Games 2018, Defia margeni latihan wonten Korea Kidul awit Maret 2018. Piyambakipun latihan fisik ugi tèknik salebetipun 6,5 jam sadinten. Wonten nagari Gingsèn punika, piyambakipun naming latihan sareng Muhammad Abdurrahman Wahyu ingkang laganipun wonten nomor perseorangan putra.

Wiwitan, Defia kiprahipun wonten disiplin kyorugi. Ananging latihan ingkang kenceng sanget ngasta Defia rekaos gerah hepatitis A. Sang ibu nyuwun Defia kersanipun kèndel latihan amargi gerahipun punika. Ananging Ermanto ajeg nyengkuyung Defia kagem kondur latihan sesampunipun dhangan saking gerahipun.

Pramila kompromi kaliyan ibunipun, Defia pindhah haluan saking kyorugi dados poomsae utawi jurus. Poomsae dipunaos ngagungani risiko ingkang langkung timur amargi mboten wonten dadugan salira ugi latihan fisikipun langkung èntèng. Kaliyan restu saking ramanipun, Defia latihan kenceng ugi pungkasanipun dipunaturi dhateng Pelatnas wonten 2012 dados atlét junior. Ananging, Defia kedah sumingkir kala wilangan atlét dipunpangkas ugi piyambakipun kasoran rebut unggul kaliyan atlét senior.

Defia pikantuk medali pérak wonten Islamic Solidarity Games 2013 ugi medali perunggu SEA Games Myanmar 2013. Wonten ing taun 2014, Defia pikantuk medali perunggu wonten kejuaraan Dunia Taekwondo wonten ing Meksiko. Defia ugi ngrebat medali jene wonten Turnamen Chunceon Korea Terbuka 2015 ugi Indonesia Terbuka 2015.

Piyambakipun kasoran rebut unggul wonten selèksi kagem SEA Games Singapura 2015 dadosipun sempet miyos saking pelatnas. Defia mboten kersa ngabrit kaliyan kahanan punika. Piyambakipun latihan langkung kenceng ugi kondur dhateng pelatnas wonten 2016.

Atlet ingkang naté latihan wonten dojang Polwil Bogor punika kondur mbuktikaken saliranipun prayogi kondur dhateng pelatnas kaliyan ngrebat medali wonten turnamen Taekwondo World Hanmadang 2016 Koréa ugi Bankimon Open Koréa 2016. Defia ugi ngrebat medali pérak wonten Kejuaraan Taekwondo Asia wonten Manila, wonten taun ingkang sami.

Prestasi baka préstasi ingkang dipunpikantukaken Defia ngasta panyusut agung Taekwondo Indonesia (PBTI) mriksani wonten bakat agung lebet salira Defia. Wonten kala ingkang sami, PBTI nembe nyusun rumpaka angkah madya kagem pinuju dhateng Asian Games 2018. Wonten semifinal, poin Defia kantun saking atlét Korsel Yun Jihye wonten jurus setunggal. Ananging, Defia saged malik kawontenan ugi linangkung kaliyan skor ingkang mitadosaken.Kasuksesan punika dados modal kagem ngrebat kasuksèsan wonten ing final. Kasuksèsan ingkang ngasta Presiden Indonesia Joko Widodo jumeneng ugi menéhi pujian kaliyan ngésem wiyar.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Alexey, Emilius Caesar (2018-08-20). "Medali Emas Defia untuk Almarhum Ayahanda". kompas. 
  2. Efendi, Indan Kurnia (2018-08-19). "Profil dan Foto-foto Defia Rosmaniar, Penyumbang Emas Pertama untuk Indonesia di Asian Games 2018". 
  3. Bramantoro, Toni (2018-08-21). "Defia Rosmaniar Saat ini Tercatat Sebagai Mahasiswi STIE Kesatuan dan UNJ".